Ostoros kalács(rétes)
- 7% Fehérje
- 59% Szénhidrát
- 22% Zsír
tészta
-
75g finomliszt273 kcal
-
31g tej18 kcal
-
13g vaj90 kcal
-
8g tojássárgája24 kcal
-
13g porcukor48 kcal
-
1g citromhéj0 kcal
-
3 kcal
-
0g vaníliaaroma0 kcal
Töltelék
-
25g vaj179 kcal
-
20 kcal
-
0g rumaroma0 kcal
-
23g étcsokoládé123 kcal
-
23g porcukor87 kcal
-
5g tojássárgája16 kcal
- 7% Fehérje
- 59% Szénhidrát
- 22% Zsír
tészta
-
600g finomliszt2184 kcal
-
250g tej140 kcal
-
100g vaj717 kcal
-
60g tojássárgája193 kcal
-
100g porcukor387 kcal
-
6g citromhéj3 kcal
-
23 kcal
-
0g vaníliaaroma0 kcal
Töltelék
-
200g vaj1434 kcal
-
160 kcal
-
0g rumaroma0 kcal
-
180g étcsokoládé983 kcal
-
180g porcukor697 kcal
-
40g tojássárgája129 kcal
- 7% Fehérje
- 59% Szénhidrát
- 22% Zsír
tészta
-
33.5g finomliszt122 kcal
-
13.9g tej8 kcal
-
5.6g vaj40 kcal
-
3.3g tojássárgája11 kcal
-
5.6g porcukor22 kcal
-
0.3g citromhéj0 kcal
-
0.4g instant élesztő1 kcal
-
0g vaníliaaroma0 kcal
Töltelék
-
11.2g vaj80 kcal
-
3.9g cukrozatlan kakaópor9 kcal
-
0g rumaroma0 kcal
-
10g étcsokoládé55 kcal
-
10g porcukor39 kcal
-
2.2g tojássárgája7 kcal
- 7% Fehérje
- 59% Szénhidrát
- 22% Zsír
- 12% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 14.2 g
Zsír
-
Összesen 43.4 g
-
Telített zsírsav 25 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 13 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 218 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 525.8 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 35 mg
-
Kálcium 97 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 95 mg
-
Foszfor 255 mg
-
Nátrium 35 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 113.3 g
-
Cukor 47 mg
-
Élelmi rost 7 mg
VÍZ
-
Összesen 22.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 305 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 27 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 62 micro
-
Kolin: 119 mg
-
Retinol - A vitamin: 298 micro
-
α-karotin 6 micro
-
β-karotin 76 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 161 micro
- 7% Fehérje
- 59% Szénhidrát
- 22% Zsír
- 12% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 113.3 g
Zsír
-
Összesen 347.2 g
-
Telített zsírsav 204 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 103 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 18 g
-
Koleszterin 1744 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4206.8 g
-
Cink 16 mg
-
Szelén 280 mg
-
Kálcium 779 mg
-
Vas 34 mg
-
Magnézium 760 mg
-
Foszfor 2040 mg
-
Nátrium 283 mg
-
Réz 6 mg
-
Mangán 9 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 906.1 g
-
Cukor 379 mg
-
Élelmi rost 57 mg
VÍZ
-
Összesen 181.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2437 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 11 mg
-
C vitamin: 8 mg
-
D vitamin: 218 micro
-
K vitamin: 40 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 13 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 498 micro
-
Kolin: 950 mg
-
Retinol - A vitamin: 2384 micro
-
α-karotin 51 micro
-
β-karotin 609 micro
-
β-crypt 38 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1285 micro
- 7% Fehérje
- 59% Szénhidrát
- 22% Zsír
- 12% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 6.3 g
Zsír
-
Összesen 19.4 g
-
Telített zsírsav 11 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 97 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 234.6 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 16 mg
-
Kálcium 43 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 42 mg
-
Foszfor 114 mg
-
Nátrium 16 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 50.5 g
-
Cukor 21 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 10.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 136 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 12 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 28 micro
-
Kolin: 53 mg
-
Retinol - A vitamin: 133 micro
-
α-karotin 3 micro
-
β-karotin 34 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 72 micro
Hozzávalók
tészta
-
600 g finomliszt
-
3 db tojássárgája
-
100 g porcukor
-
1 citromból nyert citromhéj
-
1 tasak (7 gr) instant élesztő
-
1 kávéskanál vaníliaaroma
Töltelék
Elkészítés
tészta
- Az élesztőt keverjük el a langyos tejjel. A tészta többi hozzávalóját (liszt, tojás, vaj só, cukor, citromhéj, vanília) pedig tegyük a robotgép keverőüstjébe, adjuk hozzá az élesztős tejet, és alaposan dolgozzuk össze a gyúrókar segítségével a tésztát. Egy kissé lágy állagú, de jól kezelhető tésztát kell kapnunk. Ebből a mennyiségből két kalácsunk lesz.
- Tegyük egy lisztezett deszkára, és kézzel finoman gyúrjuk át, majd formázzunk belőle cipót. Tegyük vissza az üstbe, lisztezzük meg a tetejét, takarjuk le, és langyos helyen kelesszük 50-60 percig. Amíg kel a tészta, elkészíthetjük a tölteléket (Lásd: Töltelék)
- Gyúrjuk át a megkelt tésztát, majd osszuk 6 egyenlő részre, és gombócoljuk ki őket (egy gombóc kb. 200g). Mindegyik gombócot nyújtsuk kb. 25×15 cm-es téglalappá, kb. fél centi vastagságúra.
- Kenjük meg a tésztalapokat egyenletesen a kakaós krémmel, szórjuk meg a csokidarabokkal, majd tekerjük fel őket, mint egy rétest vagy bejglit.
- Húzkodjuk meg a tésztarudakat, hogy szép hosszúak és vékonyak legyenek. Ezután fogjunk össze három ostort, és fonjuk össze hármas fonással egyik végétől a másikig, végül a végeket hajtsuk a fonat alá.
- Kiolajozott, lisztezett kenyérsütőformába helyezzük őket, aminek az aljára tegyünk egy darab sütőpapírt, hogy könnyebb legyen kivenni majd a formából. (Tehetjük sima tepsire is.)
- Kenjük meg felvert tojássárgájával, majd letakarva pihentessük 15-30 percet, majd kenjük be megint vékonyan tojással. Ettől lesz szép barna és fényes.
- Előmelegített 170 fokos sütőben körülbelül 30-35 perc alatt megsülnek. Nem baj, ha kicsit kifolyik a töltelék, majd hűléskor megdermed.
- Sülés után hagyjuk hűlni 40-50 percet. Kakaóval, tejjel vagy kávéval fogyasszuk, mennyei.
Töltelék
- Keverjük habosra a puha vajat a porcukorral, a kakaóporral és rumaromával. Ügyeljünk rá, hogy a krém ne dermedjen ki, mert különben, nehéz lesz kenni, és elszakíthatja a tésztát. Az étcsokoládét pedig vágjuk apró kis darabokra.
- Sütés hőfoka: 170 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 30 perc
- Elkészítettem: 10 alkalommal
- Receptkönyvben: 118
- Tegnapi nézettség: 17
- 7 napos nézettség: 96
- Össznézettség: 16835
- Feltöltés dátuma: 2023. március 31.
Ajánló
A töltelékbe tehetünk akár darált diót, mogyorót vagy mandulát.
Receptkategóriák
-
- főkategória:
-
- kategória:
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- maradékból:
-
- vegetáriánus:
-
-
alkalom:
- valentin-nap ,
- márton-nap ,
- vasárnapi ebéd ,
- anyák napja ,
- születésnap ,
- farsang ,
- szüret ,
- hanuka ,
- buli receptek
-
alkalom:
Sokszor találkoztunk már az ostoros kalács elnevezéssel, ami elsőre egy sima fonott kalácsnak tűnhet, pedig nem. Az ostoros kalács vagy más néven ostoros rétes az Alföld északi részéről ered. Itt a régmúlt időkben a szűcsmesterség igen népszerű szakma volt. Miután egy szűcs mester készített egy ostort, a végéire bőrből bojtot font, ami használatkor hangosan csattogott. Ebből a fonástechnikából ered az elnevezés. Ez a kalácsfajta hasonlóan néz ki, mint egy hétköznapi kalács, bár kissé bonyolultabb az elkészítése. Tulajdonképpen egy gazdag kakaós vagy fahéjas töltelékkel dúsított kelt tészta, amit hagyományosan lakodalmakra sütöttek a Jászságban. De miről kapta a rétes elnevezést? Onnan, hogy lágy kelt tésztáját töltés előtt akár kézzel is lehet nyújtani vagy húzni, végül pedig meg kell kenni a töltelékkel és feltekerni, akár csak a rétest. Az elkészült rudakat végül össze kell fonni, így kapja meg a kalácsformát. Szóval egy kicsit rétes, és egy kicsit kalács is egyben, meg természetesen őrületesen puha, szaftos és finom is!