Ostoros kalács(rétes)
5,0
1 csillag
Soha többet!
2 csillag
Vannak gondok.
3 csillag
Hát...
4 csillag
Másodszorra lett az igazi.
5 csillag
Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
Értékelés indításához kérjük lépj be!

Hozzávalók
tészta
-
600 g finomliszt
-
3 db tojássárgája
-
100 g porcukor
-
1 citromból nyert citromhéj
-
1 tasak (7 gr) instant élesztő
-
1 kávéskanál vaníliaaroma
Töltelék
- 7% Fehérje
- 59% Szénhidrát
- 22% Zsír
tészta
-
75g finomliszt273 kcal
-
31g tej18 kcal
-
13g vaj90 kcal
-
8g tojássárgája24 kcal
-
13g porcukor48 kcal
-
1g citromhéj0 kcal
-
3 kcal
-
0g vaníliaaroma0 kcal
Töltelék
-
25g vaj179 kcal
-
20 kcal
-
0g rumaroma0 kcal
-
23g étcsokoládé123 kcal
-
23g porcukor87 kcal
-
5g tojássárgája16 kcal
- 7% Fehérje
- 59% Szénhidrát
- 22% Zsír
tészta
-
600g finomliszt2184 kcal
-
250g tej140 kcal
-
100g vaj717 kcal
-
60g tojássárgája193 kcal
-
100g porcukor387 kcal
-
6g citromhéj3 kcal
-
23 kcal
-
0g vaníliaaroma0 kcal
Töltelék
-
200g vaj1434 kcal
-
160 kcal
-
0g rumaroma0 kcal
-
180g étcsokoládé983 kcal
-
180g porcukor697 kcal
-
40g tojássárgája129 kcal
- 7% Fehérje
- 59% Szénhidrát
- 22% Zsír
tészta
-
33.5g finomliszt122 kcal
-
13.9g tej8 kcal
-
5.6g vaj40 kcal
-
3.3g tojássárgája11 kcal
-
5.6g porcukor22 kcal
-
0.3g citromhéj0 kcal
-
0.4g instant élesztő1 kcal
-
0g vaníliaaroma0 kcal
Töltelék
-
11.2g vaj80 kcal
-
3.9g cukrozatlan kakaópor9 kcal
-
0g rumaroma0 kcal
-
10g étcsokoládé55 kcal
-
10g porcukor39 kcal
-
2.2g tojássárgája7 kcal
- 7% Fehérje
- 59% Szénhidrát
- 22% Zsír
- 12% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 14.2 g
Zsír
-
Összesen 43.4 g
-
Telített zsírsav 25 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 13 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 218 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 525.8 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 35 mg
-
Kálcium 97 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 95 mg
-
Foszfor 255 mg
-
Nátrium 35 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 113.3 g
-
Cukor 47 mg
-
Élelmi rost 7 mg
Víz
-
Összesen 22.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 305 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 27 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 62 micro
-
Kolin: 119 mg
-
Retinol - A vitamin: 298 micro
-
α-karotin 6 micro
-
β-karotin 76 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 161 micro
- 7% Fehérje
- 59% Szénhidrát
- 22% Zsír
- 12% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 113.3 g
Zsír
-
Összesen 347.2 g
-
Telített zsírsav 204 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 103 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 18 g
-
Koleszterin 1744 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4206.8 g
-
Cink 16 mg
-
Szelén 280 mg
-
Kálcium 779 mg
-
Vas 34 mg
-
Magnézium 760 mg
-
Foszfor 2040 mg
-
Nátrium 283 mg
-
Réz 6 mg
-
Mangán 9 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 906.1 g
-
Cukor 379 mg
-
Élelmi rost 57 mg
Víz
-
Összesen 181.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2437 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 11 mg
-
C vitamin: 8 mg
-
D vitamin: 218 micro
-
K vitamin: 40 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 13 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 498 micro
-
Kolin: 950 mg
-
Retinol - A vitamin: 2384 micro
-
α-karotin 51 micro
-
β-karotin 609 micro
-
β-crypt 38 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1285 micro
- 7% Fehérje
- 59% Szénhidrát
- 22% Zsír
- 12% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 6.3 g
Zsír
-
Összesen 19.4 g
-
Telített zsírsav 11 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 97 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 234.6 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 16 mg
-
Kálcium 43 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 42 mg
-
Foszfor 114 mg
-
Nátrium 16 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 50.5 g
-
Cukor 21 mg
-
Élelmi rost 3 mg
Víz
-
Összesen 10.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 136 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 12 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 28 micro
-
Kolin: 53 mg
-
Retinol - A vitamin: 133 micro
-
α-karotin 3 micro
-
β-karotin 34 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 72 micro
Elkészítés
tészta
- Az élesztőt keverjük el a langyos tejjel. A tészta többi hozzávalóját (liszt, tojás, vaj só, cukor, citromhéj, vanília) pedig tegyük a robotgép keverőüstjébe, adjuk hozzá az élesztős tejet, és alaposan dolgozzuk össze a gyúrókar segítségével a tésztát. Egy kissé lágy állagú, de jól kezelhető tésztát kell kapnunk. Ebből a mennyiségből két kalácsunk lesz.
- Tegyük egy lisztezett deszkára, és kézzel finoman gyúrjuk át, majd formázzunk belőle cipót. Tegyük vissza az üstbe, lisztezzük meg a tetejét, takarjuk le, és langyos helyen kelesszük 50-60 percig. Amíg kel a tészta, elkészíthetjük a tölteléket (Lásd: Töltelék)
- Gyúrjuk át a megkelt tésztát, majd osszuk 6 egyenlő részre, és gombócoljuk ki őket (egy gombóc kb. 200g). Mindegyik gombócot nyújtsuk kb. 25×15 cm-es téglalappá, kb. fél centi vastagságúra.
- Kenjük meg a tésztalapokat egyenletesen a kakaós krémmel, szórjuk meg a csokidarabokkal, majd tekerjük fel őket, mint egy rétest vagy bejglit.
- Húzkodjuk meg a tésztarudakat, hogy szép hosszúak és vékonyak legyenek. Ezután fogjunk össze három ostort, és fonjuk össze hármas fonással egyik végétől a másikig, végül a végeket hajtsuk a fonat alá.
- Kiolajozott, lisztezett kenyérsütőformába helyezzük őket, aminek az aljára tegyünk egy darab sütőpapírt, hogy könnyebb legyen kivenni majd a formából. (Tehetjük sima tepsire is.)
- Kenjük meg felvert tojássárgájával, majd letakarva pihentessük 15-30 percet, majd kenjük be megint vékonyan tojással. Ettől lesz szép barna és fényes.
- Előmelegített 170 fokos sütőben körülbelül 30-35 perc alatt megsülnek. Nem baj, ha kicsit kifolyik a töltelék, majd hűléskor megdermed.
- Sülés után hagyjuk hűlni 40-50 percet. Kakaóval, tejjel vagy kávéval fogyasszuk, mennyei.
Töltelék
- Keverjük habosra a puha vajat a porcukorral, a kakaóporral és rumaromával. Ügyeljünk rá, hogy a krém ne dermedjen ki, mert különben, nehéz lesz kenni, és elszakíthatja a tésztát. Az étcsokoládét pedig vágjuk apró kis darabokra.
Recept infó
- Előkészítés ideje: 180 perc
- Sütés ideje: 30 perc
- Sütés hőfoka: 170 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
Sokszor találkoztunk már az ostoros kalács elnevezéssel, ami elsőre egy sima fonott kalácsnak tűnhet, pedig nem. Az ostoros kalács vagy más néven ostoros rétes az Alföld északi részéről ered. Itt a régmúlt időkben a szűcsmesterség igen népszerű szakma volt. Miután egy szűcs mester készített egy ostort, a végéire bőrből bojtot font, ami használatkor hangosan csattogott. Ebből a fonástechnikából ered az elnevezés. Ez a kalácsfajta hasonlóan néz ki, mint egy hétköznapi kalács, bár kissé bonyolultabb az elkészítése. Tulajdonképpen egy gazdag kakaós vagy fahéjas töltelékkel dúsított kelt tészta, amit hagyományosan lakodalmakra sütöttek a Jászságban. De miről kapta a rétes elnevezést? Onnan, hogy lágy kelt tésztáját töltés előtt akár kézzel is lehet nyújtani vagy húzni, végül pedig meg kell kenni a töltelékkel és feltekerni, akár csak a rétest. Az elkészült rudakat végül össze kell fonni, így kapja meg a kalácsformát. Szóval egy kicsit rétes, és egy kicsit kalács is egyben, meg természetesen őrületesen puha, szaftos és finom is!
Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!
1 csillag
Soha többet!
2 csillag
Vannak gondok.
3 csillag
Hát...
4 csillag
Másodszorra lett az igazi.
5 csillag
Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
Értékelés indításához kérjük lépj be!
Hozzászólások (0)
A hozzászólás íráshoz belépés szükséges!