Citromos vajas keksz kevés mosogatnivalóval
- 6% Fehérje
- 55% Szénhidrát
- 21% Zsír
A tésztához
-
17g vaj120 kcal
-
25g finomliszt91 kcal
-
8g porcukor32 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
-
2g citromlé0 kcal
-
0g só0 kcal
-
5g tojás6 kcal
-
2g tej1 kcal
A díszítéshez
-
4g csokoládé23 kcal
-
2g nádcukor6 kcal
-
10g lekvár/ dzsem28 kcal
- 6% Fehérje
- 55% Szénhidrát
- 21% Zsír
A tésztához
-
200g vaj1434 kcal
-
300g finomliszt1092 kcal
-
100g porcukor387 kcal
-
2g sütőpor1 kcal
-
20g citromlé4 kcal
-
0g só0 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
20g tej11 kcal
A díszítéshez
-
50g csokoládé273 kcal
-
20g nádcukor76 kcal
-
120g lekvár/ dzsem334 kcal
- 6% Fehérje
- 55% Szénhidrát
- 21% Zsír
A tésztához
-
22.5g vaj162 kcal
-
33.8g finomliszt123 kcal
-
11.3g porcukor44 kcal
-
0.2g sütőpor0 kcal
-
2.3g citromlé0 kcal
-
0g só0 kcal
-
6.2g tojás8 kcal
-
2.3g tej1 kcal
A díszítéshez
-
5.6g csokoládé31 kcal
-
2.3g nádcukor9 kcal
-
13.5g lekvár/ dzsem38 kcal
- 6% Fehérje
- 55% Szénhidrát
- 21% Zsír
- 18% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 3.5 g
Zsír
-
Összesen 15.5 g
-
Telített zsírsav 9 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 51 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 147.9 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 10 mg
-
Kálcium 30 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 13 mg
-
Foszfor 66 mg
-
Nátrium 27 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 38.7 g
-
Cukor 17 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 13.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 121 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 3 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 10 micro
-
Kolin: 19 mg
-
Retinol - A vitamin: 118 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 27 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 26 micro
- 6% Fehérje
- 55% Szénhidrát
- 21% Zsír
- 18% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 42.3 g
Zsír
-
Összesen 185.9 g
-
Telített zsírsav 112 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 54 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 9 g
-
Koleszterin 614 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1775.3 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 123 mg
-
Kálcium 361 mg
-
Vas 9 mg
-
Magnézium 157 mg
-
Foszfor 794 mg
-
Nátrium 322 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 464.9 g
-
Cukor 204 mg
-
Élelmi rost 13 mg
VÍZ
-
Összesen 160.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1446 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 18 mg
-
D vitamin: 40 micro
-
K vitamin: 19 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 124 micro
-
Kolin: 225 mg
-
Retinol - A vitamin: 1419 micro
-
α-karotin 4 micro
-
β-karotin 329 micro
-
β-crypt 6 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 316 micro
- 6% Fehérje
- 55% Szénhidrát
- 21% Zsír
- 18% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 4.8 g
Zsír
-
Összesen 21 g
-
Telített zsírsav 13 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 69 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 200.1 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 14 mg
-
Kálcium 41 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 18 mg
-
Foszfor 90 mg
-
Nátrium 36 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 52.4 g
-
Cukor 23 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 18.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 163 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 4 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 14 micro
-
Kolin: 25 mg
-
Retinol - A vitamin: 160 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 37 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 36 micro
Hozzávalók
Elkészítés
A tésztához
- A puha vajat a porcukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a sót és a tojást.
- A lisztet elkeverjük a sütőporral, amire ráöntjük a citromlevet és az egészet összekeverjük a vajas masszával.
- A tejet kanalanként adagoljuk hozzá,elképzelhető, hogy kicsit kevesebb is elég, vagy több kell a tejből. Puha, de rugalmas tésztát kell kapnunk, amit tudunk formázni.
- Folpack fóliába csomagoljuk be és tegyük pihenni a hűtőbe, legalább egy órára.
- Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra, a tepsibe tegyünk sütőpapírt.
- A tésztát formázzuk kb. 3 ujjnyi átmérőjű hengerré és papírvékony szeleteket vágjunk belőle.
- Ízlés szerint forgassuk nádcukorba, majd tegyük be sülni. Pillanatok alatt elkészül, még forrón húzzuk le a sütőpapírt róla.
- Ha csokimázasat szeretnénk, akkor a csokimázba még forrón mártsuk a kekszet, majd hagyjuk hűlni, hogy megszilárduljon rajta a csokoládé. Készíthetünk linzerhez hasonló formát is, ekkor szúrjunk ki egy lyukas és egy teli formát, majd sütés után lekvárral ragasszuk össze őket.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 15 perc
- Receptkönyvben: 319
- Tegnapi nézettség: 9
- 7 napos nézettség: 35
- Össznézettség: 28870
- Feltöltés dátuma: 2013. március 03.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- babakonyha:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Nem tudom, ki hogy van ezzel, de én utálok mosogatni. Sokszor a „mit süssek-főzzek ma?” megválaszolásában döntő szempont a hátramaradó szennyes edény mennyisége. Ez egy olyan recept, ami rendkívül szennyes edény-barát, ezáltal háziasszony-barát és nem utolsósorban nagyon-nagyon finom. Ha nincs itthon kézműves vajas kekszünk, akkor legyártok egy adagot és nyugodt szívvel csomagolom gyermekem uzsonnás pakkjába, illetve előszeretettel fogyasztjuk kávéhoz, cappucino-hoz, vagy forró csoki mellé. És a lényeg most jön: nem kell formázgatni (megspórolok ezzel egy nyújtót, egy gyúródeszkát és megannyi kiszúró-formát), csak egy nagy hengerré göngyölni és „szeleteket” vágni belőle, majd azokat kisütni. Ráadásul gyorsan el is készül, csak a tészta előhűtésére érdemes szánni legalább egy órát. A citrom íze egyébként nem érződik, csak megbolondítja az összhatást...