r
Nosalty Logó

Chapati Vitai Kati konyhájából

Vitai Kati
Chapati Vitai Kati konyhájából
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

383
Kalória
6.2g
Fehérje
46.6g
Szénhidrát
21.1g
Zsír
49.2g
Víz
52.7g
Koleszterin
8.2g
Élelmi rost
652.2mg
Cukor
  • 5% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 17% Zsír
Összesen 383 kcal
  • 5% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 17% Zsír
Összesen 1533 kcal
  • 5% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 17% Zsír
Összesen 305 kcal
  • 5% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 40% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    6.2 g

Zsír

  • Összesen
    21.1 g
  • Telített zsírsav
    13 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    53 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    718.1 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    28 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    74 mg
  • Foszfor
    208 mg
  • Nátrium
    394 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    46.6 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

Víz

  • Összesen
    49.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    168 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    18 micro
  • Kolin:
    24 mg
  • Retinol - A vitamin:
    164 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    42 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    138 micro
Összesen 383 kcal
  • 5% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 40% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    24.9 g

Zsír

  • Összesen
    84.4 g
  • Telített zsírsav
    51 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    24 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    211 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2872.4 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    33 mg
  • Kálcium
    111 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    296 mg
  • Foszfor
    831 mg
  • Nátrium
    1575 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    9 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    186.3 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    33 mg

Víz

  • Összesen
    196.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    670 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    12 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    13 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    73 micro
  • Kolin:
    96 mg
  • Retinol - A vitamin:
    658 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    167 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    550 micro
Összesen 1533 kcal
  • 5% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 40% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    5 g

Zsír

  • Összesen
    16.8 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    42 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    572.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    22 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    59 mg
  • Foszfor
    166 mg
  • Nátrium
    314 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    37.1 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

Víz

  • Összesen
    39.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    134 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    15 micro
  • Kolin:
    19 mg
  • Retinol - A vitamin:
    131 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    33 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    110 micro
Összesen 305 kcal

Elkészítés

  1. A sót keverjük el a liszttel. Morzsoljuk el benne a vajat. Lassanként adjunk hozzá annyi vizet, hogy lágy tésztát kapjunk. Nyújtódeszkán 6-8 percig gyúrjuk, míg fényes nem lesz, majd akár lehet pihentetni is. Ismét gyúrjuk át.
  2. Egy vastag fenekű palacsintasütőt vagy serpenyőt közepes tűznél melegítsünk fel. Közben formáljunk a tésztából 15 egyforma nagyságú gombócot. Forgassuk lisztbe őket, és egyenletesen vékony lepénykéket nyújtsunk belőlük. Kb. 14 cm átmérőjű kerek lapokat kapunk.
  3. Az elsőt helyezzük a palacsintasütőbe. Mikor a felszínén apró fehér buborékok jelennek meg, fordítsuk meg, és addig süssük, amíg az egészet elborítják a buborékok. Ekkor a chapatit átfordítva (vagyis azzal a felével lefelé, amely eddig felül volt) erős nyílt lángra helyezzük, majd mikor labdaszerűen felfújódott, megfordítjuk, és még 5 másodpercig pirítjuk.
  4. A kész chapatink átsült, ha felfúvódott, és a felszínén barna foltos. Helyezzük előmelegített tányérra, és olvasztott vajjal kenjük meg a felső oldalát. Ugyanígy készítsük el a többi lepényt is, és a kész chapatikat gúlaszerűen helyezzük egymás tetejére.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 25 p
  • Sütés ideje: 20 p

A chapati az indiaiak legegyszerűbb  lepénykenyere. Teljes kiőrlésű búzalisztből és vízből készül – a lisztet lehet fehér liszttel is keverni – és ghível/vajjal szokták egy picit még finomabbá tenni. A ghí készítését egy másik receptben majd közreadom :)

További receptek

Bodag

A bodag, más néven cigánykenyér egy igazán egyszerű lepénykenyér fajta. A tésztába libazsír kerül, ami igazán különleges ízt ad neki. Sütőben és serpenyőben is elkészíthető, ...

Simon Gábor

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...