Borjúbríz Feke Zoli módra
- 9% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 16% Zsír
-
190g borjúbríz192 kcal
-
14g salottahagyma9 kcal
-
2g fokhagyma2 kcal
-
12g olívaolaj106 kcal
-
50g főzőtejszín66 kcal
-
4g vaj25 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
125g újkrumpli77 kcal
-
43g olívaolaj376 kcal
-
23g petrezselyem8 kcal
- 9% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 16% Zsír
-
380g borjúbríz384 kcal
-
28g salottahagyma18 kcal
-
3g fokhagyma4 kcal
-
24g olívaolaj212 kcal
-
100g főzőtejszín131 kcal
-
7g vaj50 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
250g újkrumpli154 kcal
-
85g olívaolaj751 kcal
-
45g petrezselyem16 kcal
- 9% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 16% Zsír
-
41.2g borjúbríz42 kcal
-
2 kcal
-
0.3g fokhagyma0 kcal
-
2.6g olívaolaj23 kcal
-
10.8g főzőtejszín14 kcal
-
0.8g vaj5 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
27.1g újkrumpli17 kcal
-
9.2g olívaolaj81 kcal
-
4.9g petrezselyem2 kcal
- 9% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 70% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 37.4 g
Zsír
-
Összesen 69.2 g
-
Telített zsírsav 14 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 44 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 7 g
-
Koleszterin 500 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1559.3 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 33 mg
-
Kálcium 111 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 86 mg
-
Foszfor 1141 mg
-
Nátrium 180 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 23.7 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 301.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 167 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 6 micro
-
E vitamin: 8 mg
-
C vitamin: 145 mg
-
D vitamin: 1 micro
-
K vitamin: 405 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 11 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 97 micro
-
Kolin: 27 mg
-
Retinol - A vitamin: 71 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1155 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1261 micro
- 9% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 70% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 74.8 g
Zsír
-
Összesen 138.4 g
-
Telített zsírsav 29 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 88 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 13 g
-
Koleszterin 1000 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3118.6 g
-
Cink 8 mg
-
Szelén 66 mg
-
Kálcium 222 mg
-
Vas 9 mg
-
Magnézium 172 mg
-
Foszfor 2282 mg
-
Nátrium 359 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 47.3 g
-
Cukor 8 mg
-
Élelmi rost 7 mg
VÍZ
-
Összesen 602.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 334 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 13 micro
-
E vitamin: 17 mg
-
C vitamin: 290 mg
-
D vitamin: 2 micro
-
K vitamin: 810 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 21 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 194 micro
-
Kolin: 54 mg
-
Retinol - A vitamin: 142 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 2310 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2523 micro
- 9% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 70% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 8.1 g
Zsír
-
Összesen 15 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 9 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 108 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 338.2 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 7 mg
-
Kálcium 24 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 19 mg
-
Foszfor 247 mg
-
Nátrium 39 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 5.1 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 65.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 36 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 31 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 88 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 21 micro
-
Kolin: 6 mg
-
Retinol - A vitamin: 15 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 251 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 274 micro
Hozzávalók
-
38 dkg borjúbríz
-
1 db salottahagyma
-
3 ek olívaolaj
-
1 dl főzőtejszín
-
0.5 ek vaj
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
Elkészítés
- A legmacerásabb rész az elején van, ezért ha lehet, inkább szerezzünk be már előre lehártyázott mirigyet. Ha mégsem tudunk, akkor először hártyázzuk le, majd vágjuk fel kb. 1,5 cm-es darabokra.
- Amíg hártyázunk, addig a krumplit enyhén sózzuk meg, és süssük ki olajban.
- A 2-3 ek. olajat forrósítsuk fel, s futtassuk meg rajta a hagymát és fokhagymát. Kb. 2-3 percről van szó, amikor már a fokhagyma illatát elkezdjük érzeni, mehetnek bele a brízdarabok. Pirítsuk közepes lángon kb. 6 percig, amíg a mirigyet már könnyen szét tudjuk vágni.
- Ekkor adjuk hozzá a tejszínt és a vajat, sózzuk és borsozzuk ízlés szerint, adjuk hozzá a petrezselymet, s 2 percig dolgozzuk össze. Ha kell még bele só vagy bors, még itt tegyük bele. Adjuk hozzá a sült krumplit, s újabb 1 percig dolgozzuk össze. Melegen tálalva fogyasszuk!
- Sütés ideje: 15 perc
- Receptkönyvben: 8
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 10
- Össznézettség: 10768
- Feltöltés dátuma: 2013. június 14.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Ennek a történetnek elég sok összetevője van, de egy biztos. Aki kedveli a belsőségeket, az most figyeljen, mert olyan étel következik, ami valóban nagyon-nagyon finom, s kb. 20 perc alatt kész is van. Először is, mi az a borjúbríz vagy borjúmirigy. Ez a borjú növekedésserkentő mirigye. Itthon viszonylag ritka, mert nem igazán jellemző a borjú vágása, de ha egyszer mégis az utunkba keveredik egy ilyen program, azonnal csapjunk le erre a belsőségre. S ki Feke Zoli? A Vár: a Speiz volt séfje, aki történetesen két Bib Gourmand jelölést szerzett az étteremnek, most pedig saját úton járva, megnyitotta saját éttermét a Ferenc téren, Petrus néven. Így tehát az, amit ő mond a konyha terén, nem hordoz túl sok kivetni valót... számomra. Aztán persze ne feledkezzünk meg Misiről sem, az én drága hentes cimborámról, akinek nem tudok olyat mondani, amit ne tolna elém 1-2 hét leforgása alatt. Így történt ez most is. Joseph Viola lyoni séf még el sem hagyta az országot, amikor úgy döntöttem, szerzek borjúmirigyet. Ám az ő pástétoma olyan hosszadalmas, hogy azt a következő adag bríznél készítem el. Na, már most, a mirigy megérkezett, a pástétomra nem volt időm, mi legyen hát? Felhívtam Zolit, akiről tudom, hogy nagy kedvelője a borjúbríznek. Megnyugtatott, hogy még véletlenül se bonyolítsam túl. Követve hát a tanácsait, nekifogtam. Ezúton is köszönöm Zoli a zseniális tippet, s igen, legközelebb a te konyhádban főzünk, ahogy azt ígérted.