r
Nosalty Logó

Bajor rozskenyér

0,0

0 ÉRTÉKELÉS12 HOZZÁSZÓLÁS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
NS
Bajor rozskenyér
adag
Idő
perc
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

189
Kalória
6.7g
Fehérje
39.4g
Szénhidrátok
1.4g
Zsír
41.5g
Víz
1.3g
Koleszterin
5.7g
Rost
1.9g
Cukor
  • 8% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 189 kcal
  • 8% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 1887 kcal
  • 8% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 208 kcal
  • 8% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 47% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • C vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.7 g

Zsír

  • Összesen
    1.4 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    1 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    665.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    36 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    48 mg
  • Foszfor
    151 mg
  • Nátrium
    416 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    39.4 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

Víz

  • Összesen
    41.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    3 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    32 micro
  • Kolin:
    15 mg
  • Retinol - A vitamin:
    3 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    95 micro
Összesen 189 kcal
  • 8% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 47% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • C vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    66.7 g

Zsír

  • Összesen
    13.6 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    13 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6655.7 g
  • Cink
    15 mg
  • Szelén
    101 mg
  • Kálcium
    358 mg
  • Vas
    17 mg
  • Magnézium
    485 mg
  • Foszfor
    1509 mg
  • Nátrium
    4155 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    14 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    393.8 g
  • Cukor
    19 mg
  • Élelmi rost
    57 mg

Víz

  • Összesen
    414.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    27 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    12 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    22 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    315 micro
  • Kolin:
    146 mg
  • Retinol - A vitamin:
    27 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    21 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    949 micro
Összesen 1887 kcal
  • 8% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 47% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • C vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.3 g

Zsír

  • Összesen
    1.5 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    1 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    733.4 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    11 mg
  • Kálcium
    39 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    53 mg
  • Foszfor
    166 mg
  • Nátrium
    458 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    43.4 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

Víz

  • Összesen
    45.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    3 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    35 micro
  • Kolin:
    16 mg
  • Retinol - A vitamin:
    3 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    105 micro
Összesen 208 kcal

Elkészítés

  1. Egy nagyobb tálba mérjük a liszteket, elkeverjük bennük a sót, a fűszereket és a sikért.
  2. Közepébe mélyedést nyomunk, ide mérjük a joghurtot (ne legyen vad hideg!), a melaszt vagy cukrot, vizet, és belemorzsoljuk az élesztőt.
  3. Kézzel állítjuk össze, ami kissé hálátlannak tűnhet, mert a rozsliszt igen ragacsos, nyúlik, nehéz vele dolgozni, de megéri. (Én úgy szoktam, hogy a legelején a robotgépem dagasztókarjaival állítom össze, aztán, ha már valamelyest szelídebb, akkor veszem kézbe.) Ha nagyon muszáj, tehetünk még hozzá egy kis lisztet.
  4. Pár perc gyúrás után kiolajozott keleszőtálba tesszük, és kb. 2 órán át kelesztjük. Ezalatt a duplájára emelkedik.
  5. Lisztezett felületre borítjuk, kiütögetjük belőle a levegőt, majd vekni formára igazítjuk.
  6. Sütőpapírral bélelt vagy kizsírozott tepsire ültetjük, s egy nagyobb zacskót húzunk rá, vagy leborítjuk egy nagy edénnyel, hogy a kelesztéshez a nyirkos közeg biztosítva legyen. További 1 órán át kelesztjük.
  7. Ezalatt a sütőt előmelegítjük 230°C-ra. A megkelt tésztát egy grillpálca vagy hurkapálca segítségével több helyen teljesen átszúrjuk. Így a gőz távozni tud a kenyérből, kisebb az esély, hogy szétreped.
  8. 230°C-on, gőzös sütőben sütjük 10 percig (gőzös sütő = a sütő aljába egy lapos, nagy fémedénybe forró vizet teszünk, vagy egyszerűen belocsolunk a sütőtérbe kevés vizet), majd visszavesszük a hőt kb. 200-210°C-ra, és további 35 percig hagyjuk bent. Ha a kenyér alját megkopogtatva kongó hangot ad, készen is van.
  9. Rácsra téve hagyjuk hűlni, majd konyharuhába csomagoljuk. Csak másnap szeleteljük fel!

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 25 perc
  • Sütés ideje: 45 perc
  • Sütés hőfoka: 230 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 30x20x6

Nálunk a rozskenyér a menő. Ez volt az első típus, amit megszerettünk, szintén Limara receptje (nála "Egyszerű rozskenyér"-ként szerepel). Ezt aztán később felülmúlta az ő ukrán rozskenyere, ami a legeslegfinomabb rozskenyér, amit valaha ettünk. Teljesen rászoktunk, most már főként azt, a házi sós kiflimet, meg a cicás kalácsot sütöm, ezek váltak be leginkább. Az ukrán rozskenyér receptje lesz a következő, amit felpakolok, csak ahhoz kovászt kell érlelni, amit szintén szeretnék Veletek megosztani, ezért pár nap türelmeteket kérem. :-)

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Címlapról ajánljuk

Ez a legjobb tejtermék, ha gyorsítani szeretnénk a bélmozgásunkat

A tejtermékek emésztőrendszerre gyakorolt hatásáról hatalmas vitákat lehetne folytatni, de az biztos, hogy az egyik legnépszerűbb fermentált tejtermékünk kiemelten sokat tud segíteni a bélmozgás serkentésében. Kivéve, ha tejallergiásak vagy laktózérzékenyek vagyunk, akkor inkább ne fogyasszuk.

Top Receptek

Sonkás tészta

A húsvéti sonkaszezon befejező felvonása a sonkás tészta főzés. Lehet bármikor készíteni, de húsvéti sonkából a legfinomabb és a legpraktikusabb is. Ilyenkor igazi hagyományos ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!