r
Nosalty Logó

Bacondzsem

Gréti
Bacondzsem
adag
Idő
perc
Költség
olcsó
Nehézség
közepes

Hozzávalók

194
Kalória
5.5g
Fehérje
9.4g
Szénhidrátok
14g
Zsír
67.1g
Víz
24.8g
Koleszterin
369.3mg
Rost
6.9g
Cukor
  • 6% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 15% Zsír
Összesen 194 kcal
  • 6% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 15% Zsír
Összesen 1547 kcal
  • 6% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 15% Zsír
Összesen 193 kcal
  • 6% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 70% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.5 g

Zsír

  • Összesen
    14 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    25 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    396.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    18 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    10 mg
  • Foszfor
    74 mg
  • Nátrium
    285 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    9.4 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

Víz

  • Összesen
    67.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    4 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    6 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    5 micro
  • Kolin:
    22 mg
  • Retinol - A vitamin:
    4 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1 micro
Összesen 194 kcal
  • 6% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 70% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    44.3 g

Zsír

  • Összesen
    111.6 g
  • Telített zsírsav
    38 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    48 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    17 g
  • Koleszterin
    198 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3174.1 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    64 mg
  • Kálcium
    144 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    83 mg
  • Foszfor
    592 mg
  • Nátrium
    2282 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    75.3 g
  • Cukor
    55 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    536.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    33 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    15 mg
  • D vitamin:
    48 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    13 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    44 micro
  • Kolin:
    177 mg
  • Retinol - A vitamin:
    33 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    8 micro
Összesen 1547 kcal
  • 6% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 70% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.5 g

Zsír

  • Összesen
    13.9 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    25 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    394.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    18 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    10 mg
  • Foszfor
    74 mg
  • Nátrium
    284 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    9.4 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

Víz

  • Összesen
    66.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    4 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    6 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    5 micro
  • Kolin:
    22 mg
  • Retinol - A vitamin:
    4 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1 micro
Összesen 193 kcal

Elkészítés

  1. A bacont vágjuk centis csíkokba, a hagymát apró kockára, a fokhagymát törjük át, a többi alapanyagot mérjük ki előre.
  2. Tegyünk egy magas szélű serpenyőt a főzőlapra, és melegítsük közepes hőmérsékleten. Ebbe az előmelegített edénybe szórjuk a bacont, és pirítsuk, ameddig aranybarna és ropogós nem lesz. Minél ropogósabb, annál jobb állagúvá és ízűvé válik majd a lekvárunk. Amikor a bacon kellően megpirult, húzzuk le a tűzről és szedjük át egy papírtörlőre, így a felesleges zsiradék távozik belőle.
  3. A serpenyőben maradt zsiradékot öntsük egy kis csészébe úgy, hogy körülbelül egy evőkanálnyi azért maradjon benne. Ez maximum csak egy bevonatnyi a serpenyő falán. Helyezzük vissza a serpenyőt a tűzre, közepes hőfokon melegítsük, majd szórjuk bele a hagymakockákat, és pároljuk üvegesre.
  4. Ekkor vegyük a lángot a legalacsonyabb fokozatra, szórjuk meg a hagymát fűszerpaprikával, keverjük hozzá az áttört fokhagymát, hogy mindenhol piros legyen.
  5. Locsoljuk meg juharsziruppal, és adjuk hozzá a cukrot. (Ha majd maláta- és nem barna sört használunk, akkor egy evőkanál barna cukor is elég lesz.) Főzzük addig, ameddig a cukor teljesen felolvad és besűríti az egészet, ezt kanállal ellenőrizhetjük. Ha belemártjuk a szirupba, az csak lassan cseppen le róla.
  6. Adjuk hozzá az ecetet és a sört, most feljebb vehetjük a hőfokot, hogy gyorsabban beforralhassuk a keveréket.
  7. Ekkor újból kapcsoljunk alacsonyabb lángra, és szórjuk bele a bacont, hagyjuk enyhén rotyogni úgy 15 percig, míg be nem sűrűsödik teljesen. Kanállal ellenőrizzük az állagot újból, legyen még kenhető, de egyáltalán nem folyós.
  8. Ha elkészült, húzzuk le a tűzről, és hagyjuk 15-20 percig pihenni, hűlni.
  9. Közben állítsuk készenlétbe a pengés konyhai robotgépünket, majd öntsük bele a keveréket. 1-2 percig forgassuk át benne, hogy megkapja a kellő állagot, leginkább a chutney-hoz hasonlítson.
  10. Tegyük kis üvegben hűtőbe a kencét legalább egy órára, hogy teljesen kihűljön, de aki szereti melegen is kenyérre kenheti, megkóstolhatja. Légmentesen lezárva hűtőben egy hónapig eláll. Jó étvágyat hozzá!

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 10 perc
  • Főzés ideje: 20 perc

Tömény ízbomba és biztosan nem diétázóknak való, de azt, hogy mindenkinek meg kelljen kóstolnia, kötelezővé tenném! A főtt füstölt szalonnaszeletek zsírja nem kerül bele, de helyét olyan komoly alapanyagok veszik át, mint juharszirup, melaszos barna cukor és barna sör. Ha az ember elkezdi kanalazgatni, egyszerűen nem bírja abbahagyni.

További receptek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Pihe-puha túrós süti

Ezt a sütit nagynéném sütötte mindig esküvőkre, búcsúkra. Amióta bevettem a "repertoáromba" sok dicséretet begyűjtöttem vele, mert tényleg pihe-puha, kellemesen citromos ízű, ...

Tejes pite

A tejes pite egy nagyon gyorsan elkészíthető és minimális erőfeszítést igénylő édesség.