Angol fügés pudding
- 5% Fehérje
- 35% Szénhidrát
- 14% Zsír
-
31g füge23 kcal
-
25g tej14 kcal
-
43 kcal
-
6g quinoa23 kcal
-
13g barna cukor48 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
1g citromhéj0 kcal
-
13g vaj90 kcal
-
21g tojás26 kcal
- 5% Fehérje
- 35% Szénhidrát
- 14% Zsír
-
250g füge183 kcal
-
200g tej112 kcal
-
344 kcal
-
50g quinoa184 kcal
-
100g barna cukor380 kcal
-
2g sütőpor1 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
6g citromhéj3 kcal
-
100g vaj717 kcal
-
165g tojás208 kcal
- 5% Fehérje
- 35% Szénhidrát
- 14% Zsír
-
25.7g füge19 kcal
-
20.6g tej12 kcal
-
35 kcal
-
5.1g quinoa19 kcal
-
10.3g barna cukor39 kcal
-
0.2g sütőpor0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
0.6g citromhéj0 kcal
-
10.3g vaj74 kcal
-
17g tojás21 kcal
- 5% Fehérje
- 35% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 45% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.7 g
Zsír
-
Összesen 13 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 94 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 325.4 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 6 mg
-
Kálcium 85 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 21 mg
-
Foszfor 97 mg
-
Nátrium 114 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 33 g
-
Cukor 19 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 41.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 117 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 15 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 22 micro
-
Kolin: 62 mg
-
Retinol - A vitamin: 113 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 47 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 104 micro
- 5% Fehérje
- 35% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 45% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 37.2 g
Zsír
-
Összesen 103.7 g
-
Telített zsírsav 58 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 30 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 8 g
-
Koleszterin 755 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2602.9 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 52 mg
-
Kálcium 682 mg
-
Vas 7 mg
-
Magnézium 171 mg
-
Foszfor 778 mg
-
Nátrium 908 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 264.2 g
-
Cukor 150 mg
-
Élelmi rost 17 mg
VÍZ
-
Összesen 335.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 934 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 13 mg
-
D vitamin: 119 micro
-
K vitamin: 19 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 180 micro
-
Kolin: 495 mg
-
Retinol - A vitamin: 903 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 373 micro
-
β-crypt 16 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 835 micro
- 5% Fehérje
- 35% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 45% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 3.8 g
Zsír
-
Összesen 10.7 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 78 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 267.5 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 5 mg
-
Kálcium 70 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 18 mg
-
Foszfor 80 mg
-
Nátrium 93 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 27.2 g
-
Cukor 15 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 34.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 96 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 12 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 18 micro
-
Kolin: 51 mg
-
Retinol - A vitamin: 93 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 38 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 86 micro
Hozzávalók
-
100 g barna cukor
-
1 kk sütőpor
-
1 kávéskanál fahéj
-
1 citromból nyert citromhéj
Elkészítés
- A füge szárait levágjuk, keresztben kettévágjuk őket, széltében és hosszában kis kockákra vágjuk.
- Egy kis főzőedényben a tejet és feldarabolt fügét feltesszük főni alacsony lángon.
- Közben a lisztet, quinoapelyhet vagy zsemlemorzsát, barna cukrot, sütőport, fahéjat, lereszelt szerecsendiót és citromhéjat összekeverjük.
- A felmelegedett és kicsit besűrűsödött fügés tejet a lisztes keverékbe öntjük, és elkeverjük.
- A vajat vagy kókuszzsírt felolvasztjuk, és a keverékbe dolgozzuk.
- A tojásokat egyenként keverjük a masszába. Kevert piskóta állagú lesz.
- Egy olyan minimum 1 literes jénait vagy kerámia sütőedényt keressünk, ami belefér az egyik nagy főzőedényünkbe, vagy ha van, a Slow Cookerba. A főzőedény aljára tegyünk egy fém alátétet, és arra helyezzük a most még üres jénait vagy kerámiaedényt. Annyi vizet tegyünk a főzőedénybe, hogy a beletett jénai oldalfala alatt maradjon 1-2 cm-rel. Le kell majd szorítanunk, de legalább így nem égetjük meg magunkat.
- Az 1 literes jénait vagy kerámia sütőedényt 1 tk zsiradékkal kivajazzuk vagy kókuszzsírral kikenjük. Ebbe öntjük a masszát, és folpackkal lefedjük szorosan, hogy víz ne csöpögjön a masszába. Nagy befőttes gumival leszoríthatjuk, vagy fóliával is befedhetjük.
- 3 órán át főzzük, fedővel lefedve, a forrásponttól számítva. Ne bugyogjon, csak gyöngyözzön a víz. Ha Slow Cookerban főzzük, akkor magas hőfokon főzzük 3 órán át.
- Még melegen kifordítjuk: egy szilikon spatulát körbefuttatunk a tészta körül. A spatulát lassanként mélyebbre és mélyebbre toljuk, és körbe-körbe húzzuk a tészta körül.
- Egy tányért borítunk a pudingra, és kifordítjuk. Megfőve is kevert piskóta állaga lesz. Porcukorral megszórhatjuk.
- 8 cikkre vágjuk, és vaníliasodóval vagy tejszínhabbal tálaljuk. Hidegen is fogyasztható és finom, de tradicionálisan melegen fogyasztják.
- Tepsi mérete: 16x16x8
- Elkészítettem: 5 alkalommal
- Receptkönyvben: 15
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 11
- Össznézettség: 2286
- Feltöltés dátuma: 2016. január 19.
Ajánló
Vaníliasodóval a legfinomabb, de tejszínhabbal vagy 2-3 dl sűrű tejszínbe kevert, pár kanál konyakkal is finom, ahogy az angol tradíció tartja. Vendéglátós folpack egyszerűbbé teszi a főzést, mert az erősebb, vastagabb. Ha az edényre feszítjük, és az oldalára rásimítjuk, befőttes gumira és alufóliára sem lesz szükségünk.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- konyhatechnológia:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
Az angol karácsonyi pudding - christmas pudding világosabb, enyhébb változata, amit egy régi könyvben találtam. A Malcolm Bird és Alan Dart: The Christmas Handbook receptjét magam variáltam glutén- és laktózmentessé, de az eredetit is belecsempésztem a leírásba a mindent fogyasztónak. Csak gluténmentesen vagy csak laktózmentesen is készíthető diéta szerint. Kellemesen karamellás, fügés íze van, sokkal könnyedebb, mint az angol karácsonyi pudding. Gőzfürdőben készül, ahogy az angol puddingok többsége, de ez ne rettentsen el senkit, mert a hozzávalók összekeverése után magára hagyhatjuk 3 órára. Slow Cooker tulajdonosok előnyben! Ha kókusztejjel és kókuszzsírral készítjük halványabb lesz, és kevésbé karamellás ízű. Vendégek és a párom is dicsérte, és "újrarendelte". A nagymama által készített fügés puddingra is hasonlítottak. Egyes receptek szárított datolyát, mazsolát, szárított cseresznyét használnak a szárított füge egy része helyett, de ez a fügét nem kedvelőknek vált szokásává.