Almahabos linzer
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Harmathy Ildikó
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
- 4% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 10% Zsír
A tésztához
-
38g finomliszt137 kcal
-
8g vaj54 kcal
-
7g tojás9 kcal
-
0g só0 kcal
-
13g cukor48 kcal
-
5g tejföl10 kcal
Az almahabhoz
Összesen
488
kcal
- 4% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 10% Zsír
A tésztához
-
300g finomliszt1092 kcal
-
60g vaj430 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
0g só0 kcal
-
100g cukor387 kcal
-
40g tejföl79 kcal
Az almahabhoz
Összesen
3893
kcal
- 4% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 52% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 8.6 g
Zsír
-
Összesen 21.4 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 7 g
-
Koleszterin 55 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 247.2 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 19 mg
-
Kálcium 36 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 36 mg
-
Foszfor 115 mg
-
Nátrium 39 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 68.1 g
-
Cukor 35 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 105.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 113 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 5 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 29 micro
-
Kolin: 33 mg
-
Retinol - A vitamin: 108 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 49 micro
-
β-crypt 10 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 65 micro
Összesen
488
kcal
- 4% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 52% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 69.2 g
Zsír
-
Összesen 171.1 g
-
Telített zsírsav 68 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 39 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 53 g
-
Koleszterin 440 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1977.2 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 149 mg
-
Kálcium 291 mg
-
Vas 8 mg
-
Magnézium 285 mg
-
Foszfor 920 mg
-
Nátrium 310 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 6 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 545.2 g
-
Cukor 280 mg
-
Élelmi rost 32 mg
VÍZ
-
Összesen 844.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 902 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 35 mg
-
D vitamin: 40 micro
-
K vitamin: 28 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 6 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 231 micro
-
Kolin: 267 mg
-
Retinol - A vitamin: 864 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 390 micro
-
β-crypt 84 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 517 micro
Összesen
3893
kcal
- 4% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 52% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4 g
Zsír
-
Összesen 9.9 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 26 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 114.6 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 9 mg
-
Kálcium 17 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 17 mg
-
Foszfor 53 mg
-
Nátrium 18 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 31.6 g
-
Cukor 16 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 49 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 52 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 2 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 13 micro
-
Kolin: 15 mg
-
Retinol - A vitamin: 50 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 23 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 30 micro
Összesen
226
kcal
Hozzávalók
Elkészítés
A tésztához
- Almahab készítése:
- A hámozott almát kockára vágjuk és a vajon kisrugóssal kevergetve pürévé főzzük, őrölt fahéjjal ízesítjük, kihűtjük.
- Hozzákeverjük a durvára vágott dióbelet.
- A tojásfehérjékből kevés citromlével és a cukorral kemény habot verünk.
- Közvetlen a felhasználás előtt összekeverjük az almapürét a tojáshabbal.
- Tészta készítése:
- A túrótortánál leírtak szerint összegyúrjuk a linzertésztát.
- Kinyújtjuk és kibéleljük vele a tortaformát.
- Előmelegített sütőben elősütjük a tésztát (10 perc), majd a sütőből kivéve hűlni hagyjuk (ekkor állítjuk össze az almahabot).
- A langyos tésztára tesszük az almahabot.
- Az előmelegített sütőben takarékon sütjük készre a sütit.
- Sütés ideje: 25 perc
- Receptkönyvben: 88
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 33325
- Feltöltés dátuma: 2008. december 15.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
Harmathy Ildikó
313 recept
Elfogyott Vilmosom Mikulásra begyűjtött csokoládé-hegye, sütit kívánt. Alma volt itthon, dió és elhasználásra váró maradék tojásfehérje, töprengtem, mit süssek: almafelfújt, almás rizskoch....? Amikor megjött az üzenet: Maczaliné megreklamálta a túrótortám tésztáját. Ez el is döntötte a kérdést: linzertésztát kell készítsek. Haloványan emlékszem a régmúltból arra, amikor a linzertésztával bajaim voltak: vagy szét akart esni vagy nagyon kemény lett, de sajnos már nem emlékszem, mi volt a bajok oka. Ez a linzertészta akkor jó, ha kerül rá valami. Ha a linzert önmagában akarom feladni, akkor mindig teszek a tésztához olajos magvat (lásd: Diós ropogós).