Aioli-majonézes változat Jamie Olivertől
- 0% Fehérje
- 0% Szénhidrát
- 92% Zsír
-
0g fokhagyma0 kcal
-
1g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
2g tojássárgája6 kcal
-
0 kcal
-
29g olívaolaj252 kcal
-
29g olívaolaj252 kcal
-
4g citromlé1 kcal
- 0% Fehérje
- 0% Szénhidrát
- 92% Zsír
-
2g fokhagyma2 kcal
-
6g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
20g tojássárgája64 kcal
-
0 kcal
-
285g olívaolaj2519 kcal
-
285g olívaolaj2519 kcal
-
40g citromlé9 kcal
- 0% Fehérje
- 0% Szénhidrát
- 92% Zsír
-
0.2g fokhagyma0 kcal
-
0.9g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
3.1g tojássárgája10 kcal
-
0 kcal
-
44.7g olívaolaj395 kcal
-
44.7g olívaolaj395 kcal
-
6.3g citromlé1 kcal
- 0% Fehérje
- 0% Szénhidrát
- 92% Zsír
- 8% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Vas
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
K vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 0.3 g
Zsír
-
Összesen 57.5 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 42 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 22 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 248.8 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 1 mg
-
Kálcium 4 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 0 mg
-
Foszfor 8 mg
-
Nátrium 235 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 0.4 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 4.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 8 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 8 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 4 micro
-
K vitamin: 34 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 4 micro
-
Kolin: 17 mg
-
Retinol - A vitamin: 7 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 2 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 23 micro
- 0% Fehérje
- 0% Szénhidrát
- 92% Zsír
- 8% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Vas
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
K vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 3.4 g
Zsír
-
Összesen 575.4 g
-
Telített zsírsav 81 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 418 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 61 g
-
Koleszterin 217 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2487.8 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 11 mg
-
Kálcium 38 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 4 mg
-
Foszfor 83 mg
-
Nátrium 2347 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 3.9 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 48.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 76 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 82 mg
-
C vitamin: 16 mg
-
D vitamin: 44 micro
-
K vitamin: 343 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 37 micro
-
Kolin: 168 mg
-
Retinol - A vitamin: 74 micro
-
α-karotin 8 micro
-
β-karotin 18 micro
-
β-crypt 8 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 225 micro
- 0% Fehérje
- 0% Szénhidrát
- 92% Zsír
- 8% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Vas
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
K vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 0.5 g
Zsír
-
Összesen 90.3 g
-
Telített zsírsav 13 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 66 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 10 g
-
Koleszterin 34 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 390.2 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 2 mg
-
Kálcium 6 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 1 mg
-
Foszfor 13 mg
-
Nátrium 368 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 0.6 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 7.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 12 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 13 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 7 micro
-
K vitamin: 54 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 6 micro
-
Kolin: 26 mg
-
Retinol - A vitamin: 12 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 3 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 35 micro
Hozzávalók
-
1 teáskanál dijoni mustár
Elkészítés
- Törjük össze a fokhagymát 1 tk sóval egy mozsárban.
- A tojássárgáját és a mustárt könnyed mozdulattal keverjük össze.
- A két fajta olajat keverjük össze. (Ha nincs otthon extra szűz és sima olívaolaj, akkor lehet egyfajta is. Sok helyen azt írják, az olívaolajnak túl erőteljes az íze, ezért napraforgó olajjal javasolják. Mindenki döntse el, mennyire bírják az ízlelőbimbói az olívaolajat.)
- A tojásos/mustáros szószhoz folyamatos habarás közben apránként, nagyon lassan kezdjük el hozzáadni az olajat. Egyszerre mindig csak egy kicsit. Amikor apránként beadagoljuk az olaj negyedét, akkor elkezdhetjük kicsit gyorsabban adagolni. (Itt még nincs benne a fokhagyma.)
- Amikor az olaj elkezd sűrűsödni, adjuk hozzá a citromlevet. Addig kell keverni, amíg az összes olajat felveszi, vagyis bekrémesedik a szósz.
- Végül a besűrűsödött krémhez adjuk hozzá az áttört fokhagymát, és ízlés szerint a borsot. És ha minden jól ment, akkor kész a krém.
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 58
- Tegnapi nézettség: 3
- 7 napos nézettség: 7
- Össznézettség: 17072
- Feltöltés dátuma: 2013. november 25.
Ajánló
Próbáljátok ki, hogy egy kis bazsalikomot is adtok hozzá. Isteni lesz salátákhoz!
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- konyhatechnológia:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
Fokhagymakrém - fokhagyma majonéz - sárga aioli. Családommal Nyíregyházán voltunk, és egy kellemes fogadóban előételként nagyon finom fokhagymakrémet kaptunk. Nem csak az egyszerű, főzős "szószt", hanem igen könnyű, krémes, lágy krémet. Miután hazajöttünk, égen-földön kerestem a receptet, de sokáig nem találtam semmit. Aztán jött az áttörés Torma - Fokhagymás hab (próbáljátok ki, nagyon jó) receptjével. Kiderült, hogy ez a fajta olajos emulziós fokhagymakrém több területen is előfordul, mindenhol kicsit másképpen. Torma "habja" az arab fokhagymakrémet képviseli, vagyis a Toum-ot. Én most a spanyol fokhagymakrém receptjeit ástam elő. Alapvetően 3 verzióban készül, az egyik az "autentikus", "sárga" és "fehér". Ez a recept a majonézes (sárga) Aioli, Jamie Oliver receptje alapján. (Jamie-től eltérően az olajat és a citromot úgy is szokták adagolni, hogy egy kis olaj - egy kis citrom - egy kis olaj stb. Illetve van, aki előre beleteszi a tojásos szószba a fokhagymát. Én nem akartam megmásítani az eredeti receptet.) Jamie kézi habverőt használ, mint egy "igazi szakács", lehet így is, de akkor garantált a csuklógyulladás. Meg lehet csinálni konyhai robotgéppel (aprító-szeletelő-turmix). Aki ezt a gyorsabb változatot próbálja, lassú fokozaton készítse el az alappépet, utána az olajat cseppenként maxon adagolja: fokhagyma+fűszer+tojás+mustár --> olaj + citrom + olaj citrom. Sok sikert! Jó étvágyat!