Abált hasaalja szalonna örmény fűszerrel
- 2% Fehérje
- 1% Szénhidrát
- 18% Zsír
Főzés
-
437 kcal
-
3g só0 kcal
-
15g vöröshagyma5 kcal
-
6g kelbimbó2 kcal
-
1g fokhagyma1 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
167g víz0 kcal
Fűszerezés
-
1g fokhagyma1 kcal
-
1g szegfűbors0 kcal
-
2 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0 kcal
-
0g görögszéna0 kcal
-
0g római kömény0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
- 2% Fehérje
- 1% Szénhidrát
- 18% Zsír
Főzés
-
400g mangalica szalonna2620 kcal
-
20g só0 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
38g kelbimbó15 kcal
-
6g fokhagyma8 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
1000g víz0 kcal
Fűszerezés
-
6g fokhagyma8 kcal
-
3g szegfűbors0 kcal
-
14 kcal
-
1g fekete bors1 kcal
-
2 kcal
-
1g görögszéna2 kcal
-
1g római kömény0 kcal
-
1g fahéj1 kcal
- 2% Fehérje
- 1% Szénhidrát
- 18% Zsír
Főzés
-
25.5g mangalica szalonna167 kcal
-
1.3g só0 kcal
-
5.7g vöröshagyma2 kcal
-
2.4g kelbimbó1 kcal
-
0.4g fokhagyma1 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
63.7g víz0 kcal
Fűszerezés
-
0.4g fokhagyma1 kcal
-
0.2g szegfűbors0 kcal
-
0.3g fűszerpaprika1 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0 kcal
-
0g görögszéna0 kcal
-
0.1g római kömény0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
- 2% Fehérje
- 1% Szénhidrát
- 18% Zsír
- 78% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.9 g
Zsír
-
Összesen 46.6 g
-
Telített zsírsav 17 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 22 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 60 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1421.9 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 1 mg
-
Kálcium 21 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 9 mg
-
Foszfor 71 mg
-
Nátrium 1318 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 3 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 199.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 26 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 6 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 11 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 7 micro
-
Kolin: 3 mg
-
Retinol - A vitamin: 2 micro
-
α-karotin 5 micro
-
β-karotin 262 micro
-
β-crypt 57 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 261 micro
- 2% Fehérje
- 1% Szénhidrát
- 18% Zsír
- 78% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 29.2 g
Zsír
-
Összesen 279.5 g
-
Telített zsírsav 101 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 132 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 33 g
-
Koleszterin 360 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 8531.6 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 9 mg
-
Kálcium 124 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 53 mg
-
Foszfor 428 mg
-
Nátrium 7909 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 18.3 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 1197.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 159 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 39 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 66 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 19 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 44 micro
-
Kolin: 17 mg
-
Retinol - A vitamin: 12 micro
-
α-karotin 32 micro
-
β-karotin 1575 micro
-
β-crypt 341 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1565 micro
- 2% Fehérje
- 1% Szénhidrát
- 18% Zsír
- 78% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 1.9 g
Zsír
-
Összesen 17.8 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 8 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 23 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 543.1 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 1 mg
-
Kálcium 8 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 3 mg
-
Foszfor 27 mg
-
Nátrium 503 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1.2 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 76.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 10 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 3 micro
-
Kolin: 1 mg
-
Retinol - A vitamin: 1 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 100 micro
-
β-crypt 22 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 100 micro
Hozzávalók
Főzés
-
40 dkg mangalica szalonna
-
20 g só
-
1 közepes db vöröshagyma
-
2 db kelbimbó
-
2 gerezd fokhagyma
-
10 szem fekete bors
-
2 db babérlevél
-
1 l víz
Fűszerezés
-
2 gerezd fokhagyma
-
3 g szegfűbors
-
5 g fűszerpaprika
-
0.5 g fekete bors
-
0.5 g cayenne paprika
-
0.5 g görögszéna
-
1 g római kömény
-
0.5 g fahéj
Elkészítés
Főzés
- Egy hagyományos zománcos lábasba tesszük a szalonnát, felöntjük vízzel, hogy ellepje. Beleszórjuk a sót és a fűszereket, a zöldségeket is. Bármi még hozzátehető!
- A lábast fedővel fedve berakjuk a sütőbe, és 120 C fokon kb. 4 óra alatt puhára főzzük. Akkor a tökéletes, ha a villa könnyedén szúrja át a bőrt. A mangalicát tovább szükséges főzni, mint a sima sertést, a szurkálás mutatja, mikor jó.
Fűszerezés
- Hagyjuk a főzőlében kihűlni. A tetején lévő zsírréteget leszedjük, a főzőlevet leöntjük, szűrjük, ez megy alaplének a fagyasztóba.
- A szalonna tetejét négyzetesen bevágjuk, de a bőrt nem vágjuk át. A még nedves szalonnán a vágásokba bedörzsöljük a fokhagymapépet. Kimérjük a fűszereket, és kis edénykében összekeverjük őket. A szalonnát vastagon beszórjuk a fűszerkeverékkel. Ujjaim segítségével ezt is bedolgozzuk az irdalt részekbe. Hidegre tesszük, hogy jól lehűljön.
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 4
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 3
- Össznézettség: 1599
- Feltöltés dátuma: 2017. február 01.
Ajánló
Mindenféle hideg étkezéshez tökéletes, a krémesre főtt szalonna jól tolerálja az érdekes ízkombinációt. Ha bort iszunk hozzá, javaslok egy könnyű szekszárdi sillert, a 2016-os évjárat is kitűnő.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- Speciális étrendek:
Disznóvágáskor félretettem magamnak a mangalica hasaalja szalonnáját. Azt a részt, amiben vékony húsréteg volt, főztem meg abált szalonnának. Kitűnő étel magyarosan, paprikásan elkészítve. Híve vagyok az örmény konyhának, amit eddig kipróbáltam tőlük, mind bejött, ezért gondoltam, hogy letesztelem a szevan nevű örmény fűszert, ezzel milyen lesz a szalonna. Jelentem, jó. Nem olyan szép piros, mint a hagyományos, és hiányzott a sok fokhagyma őszinte, erős íze, de a cseles fűszerkeverék új illatokkal bolondította meg. A fahéj nem tévedés benne! Nagyon jól áll a húsos dolgoknak is ebben a környezetben.