HIRDETÉS

Sok kelt tésztát készítettem már, de langyos vízben soha sem fut fel nekem az élesztő. (Szerintem) én úgy csinálom az ételt ahogy a recept írja. Nem értem miért csinálja ezt velem. Már inkább menekülök a probléma elől és kerülöm az ilyen recepteket. Nagyon köszönöm a válaszokat előre is!

HIRDETÉS

A pizzatésztához vizben kell feloldani az élesztőt ! más tésztáknál tejben !

Tégy bele egy kávéskanál cukrot ! Nem baj ha sós tésztának készül. Nyírfacukor nem jó !
Meg természetesen egy-két kanál lisztet is ! Keverd csomómentesre. Biztos hogy felfut akár porélesztő, akár friss. 5-10 perc.
Ha hagyod egy-két óra hosszat, abbahagyja a pezsgést és leül az aljára egy rugalmas nyúlós formában. Ez már tiszta kovász. Így még jobb. Tartsd langyos sütőben.
Én akármennyit sütök, egy kocka élesztőt vagy egy zacskó porélesztőt mindig teszek bele . Így nem kell a felesleget kidobni és csak feldúsul B vitaminokban.

Graham liszt ugyanígy jól keleszt.
Sajnos a rozslisztek nem szeretnek megkelni tömörek maradnak. Keverni kell búzaliszttel pl fele-fele.

Próbáld ki cukros, langyos tejben futtatni. Nekem ez bevált, mindig így csinálom! :smile:

Tegyél bele egy kis cukrot, semmi más nem kell, fel fog futni.

HIRDETÉS

Az élesztőgomba cukrot zabál. Ha nem talál, nem mozdul, mert minek?


Ezért kell a kenyértésztához is egy kevés cukrot tenni, különben a porélesztő nem indul be.

ezt olvastad már?
még több cikk
kapcsolódó receptek

HIRDETÉS