HIRDETÉS

Használj jó fajta krumplit!
Krumplipüréhez a lisztes burgonyák a legmegfelelőbbek. Hogy honnan tudhatod, melyek ezek? Legegyszerűbben a színük alapján ismerheted fel, a sárgás héjúak általában a lisztes társaságba tartoznak.

Ne egyből forró vizet önts a krumplira!
Ha rögtön leforrázod a burgonyákat, nem egyenletesen fognak megfőni, ugyanis a külsejük hamarabb megpuhul és széttöredezik, míg belsejük még nyers marad. Ehelyett önts a krumpliadagra annyi hideg vizet, amennyi ellepi, majd forrald fel és mérsékeld alatta a lángot, amíg teljesen elkészül!

Ízesítsd a vizet!
Ne felejtsd el megsózni a fővővizet! A só így jobban eloszlik a burgonyában, mint mikor utólag ízesíted, sőt, így kevesebbet kell használnod utólag. A vízbe tehetsz még babérlevelet, kakukkfüvet, vagy akár fokhagymát is, hogy ízesebb legyen a püré.

Botmixer helyett válaszd a krumplinyomót!
A botmixer ugyan gyorsabban pépessé varázsolja a főtt burgonyát, de ugyanakkor széttöri a benne lévő keményítőt, ami gumis, nyúlós masszát eredményezhet. Így javasoljuk, hogy válaszd inkább a lassabb kézi módszert, amiért cserébe jó állagú lesz a püré!

Melegítsd fel a tejet és a vajat, mielőtt hozzákevernéd a krumplihoz!
A hideg tej és vaj nem csak lehűti a pürét, de sokkal nehezebb egyenletesen elkeverni benne. Tedd a tejet (vagy tejszínt) egy edénybe és melegítsd fel a vajjal együtt! Ha a vaj egészen elolvadt, akkor keverd a krumplihoz!

HIRDETÉS

4 hónappal később

Ez sajnos bődületes marhaság! Nagyfokú hozzá nem értésről tanúskodik! "Egy téves gyakorlatra hívnám fel a figyelmüket! A héj színe ne befolyásolja Önöket a fajtaválasztásban, mert semmilyen tulajdonság nem kötődik hozzá. Ugyanúgy megtalálható a piros héjú burgonyában a szétfövő, szürkülésre hajlamos, vagy szappanos, mint a fehér színűben." Ezek után egy szavát sem hiszem annak, aki ezt írta, mert nem ért hozzá!

Nem tudom, melyik a lisztes fajta krumpli és melyik nem, nem értek hozzá. De a főzéshez igen, és állíthatom,hogy ez a leírás nagyon jó.Finom krumplipürét így kell készítenj, ahogy itt írva van☺

1 hónappal később

én a krumplit csak sós hideg vízben teszem fel főni,fokhagymát és kakukkfüvet el sem tudom képzelni benne,a vajat és tejet hidegen teszem a krumplira,mivel úgy is forró és elolvad,összekeverés után összerottyantom és kész..:smile:

10 nappal később

csak sós vízben főzöm, mixert nem használok, a tej és a vaj mehet hidegen, majd összeforr, és egy kis szerecsendió megy bele.. és valóban fontos a krumpli fajtája, hogy jó lisztes legyen, és a sárga az mindig lisztesebb

26 nappal később

A burgonyából lisztes fajtát kell használni. A burgonya súlyának a 30%-át kell venni, és ennyi vajat hozzáadni.

HIRDETÉS

1 évvel később

Szia.Ismeretlenül szolitöttalak meg bocsi. Nem kell hinni a burgonyával kapcsolatos leirtaknak mert badarság. Van egy burgonya aminek a neve: MOZART.Nagyon finom és igazán minden ételhez kiválo egyedül a sült burgonya az ami nem igazán süthető ropogosra.Piros a héja.A kereskedők nagyon jol tudják melyik az és ezen a néven kell keresni ha vásárolsz.Aki a szaftosabb puhább sült burgonyát szereti vagy gyereknek késziti akkor ezt javaslom.Isteni belőle a töltött burgonya és a paprikás krumpli is.Nudlinak ,gombocnakis ajánlom.Nálunk nagyon bevált.Szeretnom ha kiprobáltad megirnád neked hogy tetszett.Ödv: Baby

Ebbe a piros-sárga héj körüli meccsbe nem szólnék bele, mert fogalmam sincs, milyen fajtájú az a krumpli, amit a boltba veszek, ugyanis nincs ráírva. Mivel nem vagyok termelő, a puszta alakja alapján meg nem ismerem fel, pláne nem zacskóban. A sárgát sütni szoktam, a piros bármire jó, kb. ennyit tudok róla.
Azt viszont tudom, hogy a jó krumplipüré vajjal és tejszínnel készül. Szerintem így a legfinomabb. + krumplitörő, jó alaposan összenyomkodva, kikeverve. A saját levéből is hagyok rajta egy keveset, hogy ne "öregedjen" meg.
De kiváló lesz a krumplipüré akkor is, ha zöldséggel (répával, zellerrel, bármivel) főzzük együtt és így törjük meg, vagy a kész krumpliba finomra vágott petrezselymet keverünk.
De a lényeg a tejszín - érdemes kipróbálni.

ezt olvastad már?
még több cikk
kapcsolódó receptek

Javasolt kérdések

Még olvasnál? Tallózz a kérdések között a(z) köret kategóriában vagy legújabb kérdések megtekintése

HIRDETÉS