Nekem higgy, senki másnak ÍGy csináld és mindig jó lesz, nem lesz ideje megkeményedni mert olyan hamar el fog fogyni. Eleve NEM kell visszapuhulnia, mert sütés után rögtön puha.
A kalács alapja ez- semmit ne hagyj ki, semmiből ne tegyél bele kevesebbet!! --> -->
TITKOS MÉZES SOOOK MÉZZEL!!
Száraz rész:
- 500 gramm (azaz 1/2 kg) liszt (sima csak, vagy 1/2 teljes kiőrlésű, vagy 1/3 sima, 1/3 rozs 1/3 teljes őrlésű) --> kicsit szitáld meg, lazítsd fel
- 2 teáskanál szódabikarbóna
--> ezt szárazon összekevered ALAPOSAN
Most jön a folyékony rész:
- 350 gramm (azaz 35 dkg méz -nem elírás a méze az legyen mézes!!)vegyes virágméz vagy repceméz
- 4 evőkanál olaj
- 3 egész tojás
- 3 nagy csipet só
- 1 citrom leve
- 10-15 dkg porcukor vagy folyékony édesítő kb 2 evőkanál: kicsit diétásabb lesz
- fűszerek: praktikusan egy zacskó mézeskalács fűszer, az már elég jó- vagy ahogyan szereted, Az én fűszerezésem szupertitkos, 13 fűszerből mint a 12 tanítvány plusz a Mester áll és őrületes illata van a végeredménynek.
A folyékony rész összetevőit is szépen összekevered alaposan, majd a kettőt együtt- egy villával dolgozd először össze, aztán míg egynemű nem lesz, kézzel. Ha nagyon nagyon keménynek tűnne, kicsi tejet, ( de még jobb ha egy kis citromlevet) lehet rakni hozzá, de elvileg nem kell!!!
Fontos: hűtőben érleljük össze a tésztát, úgy hogy a tetejét takard le folpackal MINIMUM 2-3 órát, de jobb ha egy éjjel áll.
Sütése praktikusan leírva:
- gyújts de a sütőt 200 fokra
- készíts elő 3 (három) gáztepsit (ha nincs
kérj kölcsön: egyben épp sül, egy épp hűl egyben meg készül fél kg lisztnél is 3-4-5 kör lehet attól függ, mennyire vékonyra nyújtod
- tegyél beléjük sütőpapírt
- nyújtsd ki a tésztát kb 1/2 cm vastagra,( jól lisztezz alá!) ha van márványlapod, azon dolgozz inkább!)
- szaggasd tele mindhárom tepsit előre!
- a mézesnek NEM kell sokáig sülnie! sütőfüggő, de forró sütőben addig kell sütni míg felpúposodik, és az alja kicsit színt kap!! Ez nálam kb 8 perc, nem több, nem baj, ha nem tűnik keménynek, ahogy kihűl, össze fog állni, nem fog szétesni!!
- ahogy kisült az adag, rögtön öntsd le róla a mézeseket, a tepsit tedd a
konyhakőre hűlni!
- tedd be a másodikat sülni..stb..
- a kiürült tepsibe akkor lehet új adagot rakni, ha kihűlt!!
Ha meg akarod cifrálni a sütiket, be kell kenni őket előbb vékonyan nyers tojásfehérjével, 1-2 gyors mozdulat, semmi faxni- így jól rá fog tapadni a cukros tojásmáz- ez a vékony réteg hamar megszárad, nem tud megromlani ekkora mennyiségben, ne félj!
Tárolása: zárható fémdobozban lehetőleg!
Próbáld ki!!! Mindent így csinálj, jó lesz, meglásd! <3
ui: azért lehetett kemény a tiéd, mert kevés volt a szódapor, vagy sokáig sült!