HIRDETÉS

A héten sütöttem mézeskalácsot de sajnos nagyon kemény és száraz lett, hiába tettem dobozba, nem lett puhább. Melyik recepttel próbálkozzak, melyik a legegyszerűbb és legbiztosabb, hogy jó puha, ízletes mézeskalácsot tudjak sütni? Köszönöm!

HIRDETÉS

Nekem higgy, senki másnak :smile: ÍGy csináld és mindig jó lesz, nem lesz ideje megkeményedni mert olyan hamar el fog fogyni. Eleve NEM kell visszapuhulnia, mert sütés után rögtön puha.
A kalács alapja ez- semmit ne hagyj ki, semmiből ne tegyél bele kevesebbet!! --> -->

TITKOS MÉZES SOOOK MÉZZEL!!

Száraz rész:
- 500 gramm (azaz 1/2 kg) liszt (sima csak, vagy 1/2 teljes kiőrlésű, vagy 1/3 sima, 1/3 rozs 1/3 teljes őrlésű) --> kicsit szitáld meg, lazítsd fel
- 2 teáskanál szódabikarbóna
--> ezt szárazon összekevered ALAPOSAN
Most jön a folyékony rész:
- 350 gramm (azaz 35 dkg méz -nem elírás a méze az legyen mézes!!)vegyes virágméz vagy repceméz
- 4 evőkanál olaj
- 3 egész tojás
- 3 nagy csipet só
- 1 citrom leve
- 10-15 dkg porcukor vagy folyékony édesítő kb 2 evőkanál: kicsit diétásabb lesz :wink:
- fűszerek: praktikusan egy zacskó mézeskalács fűszer, az már elég jó- vagy ahogyan szereted, Az én fűszerezésem szupertitkos, 13 fűszerből mint a 12 tanítvány plusz a Mester :wink: :smile: áll és őrületes illata van a végeredménynek.

A folyékony rész összetevőit is szépen összekevered alaposan, majd a kettőt együtt- egy villával dolgozd először össze, aztán míg egynemű nem lesz, kézzel. Ha nagyon nagyon keménynek tűnne, kicsi tejet, ( de még jobb ha egy kis citromlevet) lehet rakni hozzá, de elvileg nem kell!!!

Fontos: hűtőben érleljük össze a tésztát, úgy hogy a tetejét takard le folpackal MINIMUM 2-3 órát, de jobb ha egy éjjel áll.

Sütése praktikusan leírva:

  • gyújts de a sütőt 200 fokra
  • készíts elő 3 (három) gáztepsit (ha nincs
    kérj kölcsön: egyben épp sül, egy épp hűl egyben meg készül :wink: fél kg lisztnél is 3-4-5 kör lehet attól függ, mennyire vékonyra nyújtod
  • tegyél beléjük sütőpapírt
  • nyújtsd ki a tésztát kb 1/2 cm vastagra,( jól lisztezz alá!) ha van márványlapod, azon dolgozz inkább!)
  • szaggasd tele mindhárom tepsit előre!
  • a mézesnek NEM kell sokáig sülnie! sütőfüggő, de forró sütőben addig kell sütni míg felpúposodik, és az alja kicsit színt kap!! Ez nálam kb 8 perc, nem több, nem baj, ha nem tűnik keménynek, ahogy kihűl, össze fog állni, nem fog szétesni!!
  • ahogy kisült az adag, rögtön öntsd le róla a mézeseket, a tepsit tedd a
    konyhakőre hűlni!
  • tedd be a másodikat sülni..stb..
  • a kiürült tepsibe akkor lehet új adagot rakni, ha kihűlt!!

Ha meg akarod cifrálni a sütiket, be kell kenni őket előbb vékonyan nyers tojásfehérjével, 1-2 gyors mozdulat, semmi faxni- így jól rá fog tapadni a cukros tojásmáz- ez a vékony réteg hamar megszárad, nem tud megromlani ekkora mennyiségben, ne félj!

Tárolása: zárható fémdobozban lehetőleg!
Próbáld ki!!! Mindent így csinálj, jó lesz, meglásd! <3

ui: azért lehetett kemény a tiéd, mert kevés volt a szódapor, vagy sokáig sült!

Amit most karácsonyra elkészítettünk, azt írta "garantáltan puha mézeskalács"
Persze kemény lett, pedig vettünk, zárható fémdobozt
Tehát ez is garantáltan puha.
Legközelebb megpróbáljuk

Bármelyik recept puha ha nem sütöd akár fél percel tovább mint kell.
Sütőfüggő is hogy hány percig kell sütni.Én azt javaslom leközelebb ha már kb a leírt perc majdnem letellik akkor nézd meg a süti alját ha kezd sülni akkor már jó.Ha a teteje kezd barnulni na akkor tuti száraz lesz amint kihül.
Évek óta több féle receptet kipróbáltam és csak ennyi a titok.

1 tipp ami nekem bevált: összegyúrod a tésztát, és zacskóban vagy folpackban legalább egy éjszakát vagy egy napot a hűtőben pihenteted! Nem tudom mi az oka, de ugyanaz a recept maradt (ez az ami nekem nagyon bejön http://www.nosalty.hu/recept/mezeskalacsok-halloween-re a nyers tészta szépen formázható, íze,illata nagyon jó) de pihentetés nélkül kemény, pihentetve puha, omlós. + állítólag az is segít, ha a mézet meglangyosítod. Van aki szerint a margarint/zsírt is langyosítani kell, ezt még nem próbáltam.

HIRDETÉS

Egy ötlet, ha már véletlenül ilyen lett a mézeskalács:
Egy jól zárható dobozba kell tenni a mézeskalácsokat, és betenni közéjük egy-két cikk almadarabot (vagy akár egy fél almát), majd ezután lezárni.
Egy kis idő múlva garantáltan meg fognak puhulni a mézeskalácsok! :smiley: :wink:

24 nappal később

Nekem akkor marad kemény ha túlsütöm vagy kevés szódabikarbónát teszek bele.

2 évvel később

ezt olvastad már?
még több cikk
kapcsolódó receptek

HIRDETÉS