A glikémiás-index (GI) egy szám, egy érték, ami megmutatja szénhidráttartalmú élelmiszerek, ételek, italok vércukoremelő hatását. Egy táplálék vércukoremelő képességét viszonyíthatjuk a szőlőcukorhoz (glükózhoz) vagy a fehér kenyérhez. Emiatt előfordulhat, hogy a különböző GI- táblázatokat böngészve nagy különbségeket találunk az egyes GI-értékek között.
A gyakorlatban többször találkozunk a szőlőcukorhoz való viszonyítással. Ilyenkor 100 g szőlőcukor vércukoremelő hatását vesszük 100%-nak, hozzá hasonlítjuk (százalékértékben kifejezve) a többi élelmiszer vagy étel, ital vércukoremelő képességét.
Javasolt kérdések
kérdés | Kategória | Válaszok | Megtekintések | Tevékenység |
---|---|---|---|---|
Milyen gyakran kell fogorvoshoz járni? | Egészség | 0 | 1.1ezer | '17 Jun |
Milyen nyújtásokat végezzek futás után? | Egészség | 0 | 918 | '17 Jun |
Próbálok diétázni, de állandóan éhes vagyok. Mit tegyek? | Egészség | 0 | 1.9ezer | '17 Jun |
Hogyan csináljam a zabkását az 1 éves gyerekemnek? | gyerekkonyha | 1 | 3.2ezer | '15 Nov |
Hogyan készítsek hajpántot? | Divat | 0 | 1.0ezer | '16 Feb |