A glikémiás-index (GI) egy szám, egy érték, ami megmutatja szénhidráttartalmú élelmiszerek, ételek, italok vércukoremelő hatását. Egy táplálék vércukoremelő képességét viszonyíthatjuk a szőlőcukorhoz (glükózhoz) vagy a fehér kenyérhez. Emiatt előfordulhat, hogy a különböző GI- táblázatokat böngészve nagy különbségeket találunk az egyes GI-értékek között.
A gyakorlatban többször találkozunk a szőlőcukorhoz való viszonyítással. Ilyenkor 100 g szőlőcukor vércukoremelő hatását vesszük 100%-nak, hozzá hasonlítjuk (százalékértékben kifejezve) a többi élelmiszer vagy étel, ital vércukoremelő képességét.
Javasolt kérdések
kérdés | Kategória | Válaszok | Megtekintések | Tevékenység |
---|---|---|---|---|
Azt hallottam, magas faktorszámú naptejet használva nem barnul a bőr. Igaz ez? Szeretnék szép barna lenni, de a bőröm egészségét sem veszélyeztetném | Egészség | 2 | 4.2ezer | '16 Jul |
Milyen gyakran kell cserélni fogkefét? | Egészség | 0 | 1.2ezer | '17 Jun |
Hogyan tároljam a sütőtököt? | tárolás | 0 | 2.9ezer | '17 May |
Mitől lesz puhább a mézeskalács? | süteménytészták | 3 | 5.0ezer | '17 Jan |
Szeretnék lakáskiegészítőket venni, tudok javasolni lelőhelyet? | egyéb kérdések | 0 | 1.2ezer | '16 Mar |