HIRDETÉS

Szükségem lenne ötletekre, mivel lehet mákot darálni. Nincs mákdarálom, se kávédarálom. A linken levő konyhai robotom van, de nem tudom, hogy ezzel szabad e mákot darálni, vagy inkább tönkre teszem a gépet. Kérlek, segítsetek. Köszönöm.
https://www.philips.hu/c-p/HR7628_00/daily-collection-konyhai-robotgep/overview971

HIRDETÉS

2 hónappal később

Szerintem az "S-alakú" aprító jó erre. Mondjuk legalább annyi mákot kell darálnod, hogy elérje a pengéket (vagy cukorral növelheted a mennyiségét). Nekem mák és diódarálóm van egyben, és ennek a mákdaráló része kísértetiesen hasonlít ehhez az "S-alakúhoz".

21 nappal később

Az biztos, hogy tönkre nem megy a máktól, inkább az a kérdés, hogy meg tudja-e darálni az apró szemű cuccot. Nekem is van hasonló masinám, de az biztosan nem jó erre (egy olcsó kis vacak egyébként), mert az egy pörgetés után csak felkeni a darálmányt az edény falára és többé nem tudja aprítani. Ha lekaparom is újra felkeni, reménytelen.
A mák furfangos dolog, ahhoz, hogy igazán finom legyen nem is darálni, hanem szétnyomni kell, mert csak akkor jön ki az olaja. Erre pedig kizárólag a nagyanyáink hagyományos mákdarálója képes, semmi más. Én már próbálkoztam kávédarálóval, kétségtelen, ledarálódtak a szemecskék, de ízetlen, száraz lett.
Azt hiszem, ahhoz, hogy ízes, szaftos mákot kapjunk, nem ússzuk meg a hosszadalmas, nem kevés erőkifejtést igénylő, békebeli darálást. Sajnálom, hogy rossz hírrel szolgáltam!

7 hónappal később

A nagymamámnak volt egy mozsara erős fából. Még fám pántok is voltak rajta, mint a hordókon. Kb. 50 cm magas, 15 cm széles. Tartozott hozzá egy hosszú vas rúd. Ennek az alsó végén kiszélesedett a pálca, - mint a kisebb mozsárütőké. .... Ebbe öntötte bizonyos mennyiséget a mákból, és apró ütögetésekkel szétzúzta a mákszemeket. ... Elég fáradtságos munka lehetett. ... :smile: Időnként kikaparta a kész mákot, és tett bele újabb adagot.

1 hónappal később

Nagyon tetszett a máktöró bemutatása. Gyerek koromban énekeltük is : "Töröm,töröm a mákot,sütök vele kalácsot " Ez több mint száz éves kis dalocska,de eddig soha nem gondoltam az eredetére.Ha dádmamáink igy csinálták,biztos működik ma is a mák törés. Egy próbát megér.

2 hónappal később

Vannak olyan kávédarálók, amik jók mákra is. Ezeknek általában ez fel van tüntetve a dobozán. Olyan jó a mákhoz, aminek fém a belseje, és erős, strapabíró a motorja. Persze ezekben is jobb, ha cukorral keverve daráljuk. Én a mák tömegének a felét veszem cukorból, az egész mennyiséget összekeverem egy tálban és evőkanalanként adagolom a darálóba. Nem szabad egyszerre sokat tölteni, csak kb. 3-4 evőkanállal.

HIRDETÉS

ezt olvastad már?
még több cikk
kapcsolódó receptek

HIRDETÉS