A csontritkulás egy csökkent csontkeménységgel jellemzett csontbetegség, amely növeli a csonttörésre való hajlamot. Magyarországon csontritkulásban szenved az 55 év feletti nők 24%-a, így egy nagyon gyakori, néma járványnak is nevezett betegségről beszélünk. Kialakulása lassú folyamat, így érdemes mindent megtenni, hogy megelőzzük a csontvesztést.
Néhány követendő szabály, az egészséges csontokért:
- Táplálkozás szempontjából legfontosabb a kalcium fogyasztás. Jó kalciumforrások az olajos halak, a zöldségek közül a kelkáposzta, brokkoli, kínai kel és petrezselyemzöld, de a mák, mandula, mogyoró, és dió is. Az utóbbiaknak azonban magas a foszfáttartalmuk, ezért fokozzák a kalcium ürülését.
- A D-vitamin elősegíti a kalcium felszívódását, és a csontokba való beépülését. Sok D-vitamint találunk a májban, tojásban, tejben, vajban, halolajban és a halak közül a lazacban, makrélában, tonhalban és szardíniában. Szervezetünk is képes előállítani D-vitamint az UV sugárzás, vagyis napsütés hatására.
- Fogyassz magnéziumot, ez a csontszövet alkotórésze. Magnéziumot tartalmaz a búzacsíra, olajos magvak, száraz hüvelyesek, zöldségek, gyümölcsök és gabonafélék.
- Mozogj rendszeresen!
Még többet a megelőzésről itt olvashatsz.