Rizspuding, ahogy csak a törökök tudják

A tejberizst sokan bébipapinak tartják, pedig az egyik legnépszerűbb, legnemzetközibb, legrégibb desszert. Most a törökök sütlacját hoztam!

Tény, hogy a tejbegríz kötődik leginkább a gyerekkorhoz, mert biztosan mindenkinek volt egy korszaka, mikor az volt a kedvenc étele, de nagy átlagban a tejberizs is olyan igazi "babakajának" számít. Nálunk valahogy csak a tejben megfőzött, cukros, szimpla változat dívik, ami érhető is: soha nem voltunk rizsnagyhatalom, és vaníliában, citrusfélékben sem dúskáltunk, amivel általában a tejben megfőzött rizst felturbózzák.

A sült rizspuding receptjéért kattints ide!

Pedig a növényi vagy állati tejben megfőzött, gyümölcsökkel és fűszerekkel ízesített rizsnek egész Ázsiában óriási hagyományai vannak. Hozzánk is így került, hiszen a törökök egyik legnépszerűbb desszertje, és nem csak a világszerte megtalálható török büfék miatt. A sült rizspuding, vagyis a sütlac egy igen elegáns családfával rendelkező recept. Az Oszmán Birodalomban előkelő pozícióban voltak az úgynevezett pudingmesterek, akik tökélyre vitték a mai pudinghoz nagyon hasonló édes krémek készítését. A nagyrészt rizs alapú krémekből több mint 40 fajta létezett a Oszmán Birodalom legfényesebb napjaiban, és mind az előkelők csemegéjének számítottak. A kelet összes mesés kincsével, aszalt és szárított gyümölcsökkel, rózsavízzel, a mustból visszaforralt pekmezzel, mézzel és illatos fűszerek végtelen kombinációjával készült különlegességek a felső társadalmi rétegek lakomáinak szerves részei voltak.

A sült rizspuding receptjét itt találod

Ha ezt vesszük, akkor bizony nem túl fényes karrier, hogy ez a fejedelmi desszert a baklavával együtt a különböző keleti gyrosbüfék hűtőibe lett száműzve, de hát így legalább bármikor élvezhetjük a legegyszerűbb változatát. Az alaprecept - amit hoztam nektek - pofonegyszerű, direkt nem is cifráztam, hogy mindenki úgy dobhassa fel, ahogy a kedve tartja. Nem pont a kakaóra gondoltam, de egy kis s.k fügedzsemmel, pirított mandulával, alkoholba áztatott mazsolával, bármilyen illatos, különleges mézzel feldobva igazi ünnepi desszert készíthető belőle.

A sült rizspuding receptjét itt találod

Készítésekor csak arra kell figyelni, hogy jó minőségű alapanyagokat használjunk - igazi vaníliát és jó zsíros házi tejet. A fél bögre rizs és az egy liter tej arányában elsőre én is bőszen kételkedtem, de a lassú főzés megteszi a hatását - az állaga pont olyan lett, amilyennek lennie kell. Eredetileg jól behűtve kell tálalni, de ha nem bírtok magatokkal, egy ilyen borongós, barátságtalan napon szerintem bocsánatos dolog melegen nekiesni. Végülis, az adag két tálra elegendő...

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

„Kapj rá!” a halra – Egészség, íz és tudatosság egy...

A halfogyasztás többek számára ma már nemcsak gasztronómiai élmény, hanem tudatos döntés is. A halhús jó minőségű fehérjeforrás, könnyen emészthető, és természetes módon tartalmaz olyan tápanyagokat – például ómega–3 zsírsavakat, vitaminokat és ásványi anyagokat –, amelyek jól illeszkednek a kiegyensúlyozott étrendbe. Nem véletlen, hogy a hal egyre gyakrabban jelenik meg a modern, egészségtudatos konyhákban is.

Hirdetés

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...