Pao de queijo - a brazil sajtpuffancs

Sokféle egyszerű munkát vállaltam életem során, az utolsó az volt, mikor egy street food show-n árultam a pao de queijo-t. 1200 darabtól szabadultam meg egy délután alatt!

Mindenkinek voltak iskolai munkái a nyári szünet alatt - ezekre vagy szívesen emlékszik, vagy nem, de a nosztalgia általában megszépíti az általában alulfizetett, nyári fizikai munkákat. A középiskola és az egyetem alatt osztottam szórólapot, voltam gépkezelő vidámparkban, vigyáztam gyerekekre, pucoltam asztalt és wc-t, gyúrtam pizzatésztát egy azóta megszűnt, egykor nagyon ismert pizzériában (igen, a kalaposban), sütöttem churrost a Szigeten, a kedvencem mégis az iskolai PISA-felmérések javítása volt - bár voltak napok, mikor úgy jöttem ki az irodának kinevezett Olof Palme házból, hogy nem tudtam eldönteni, hogy írják a milyent: ly-al, sima j-vel, vagy egyik sem, mert ezt helyesen "mien"-nek írjuk. Bármilyen szép emlékek is voltak ezek, az első komoly munkahelyemre való belépéskor megfogadtam, hogy többé nem végzek semmi hasonló kaliberű munkát.

A pao de queijo receptjét itt találod

Akkor persze még nem sejtettem, hogy a jó sorsom visszavisz Amerikába, ahol egy szintén európai ember feleségeként nem fogok tudni munkát vállalni hivatalosan. És mivel a feketemunkásoknak ritkán ajánlanak fel kreatív, jól fizető munkákat egy menő, régi gyárépületből kialakított irodában, ismét jött a diákmunka: palacsintasütés, magyar korrepetálás, bérfotózás, bérfőzés, sőt, még személyi asszisztens is voltam, de vállaltam mindent, ami étellel volt kapcsolatos.

A pao de queijo receptjét itt találod

Így sikerült ezt a szép számú brazil sajtos kenyérpuffancsot is eladnom. Egy barátnőm ismerőse, Kika - aki amúgy mesélt már magáról itt a NoSalty-n - , aki elképesztő drágán árult megdöbbentően finom csokiba mártott mézeskalácsokat egy street food show alkalmával, úgy döntött, hogy egy másik brazil kedvencet, a pao de queijo-t (páo de kéizso, mintha hajdúsági tájszólásban mondanánk) is a piacra dob. Csak itt, csak most a San Francisco-i street food show-n. Mivel tudta rólam, hogy általában mindenféle gasztromelót elvállalok, szólt, hogy árulhatnám a kis puffancsokat a három napból az egyiken. Nagyon szívesen vállaltam, mondjuk nem voltam rá felkészülve, hogy egész délután kígyózni fog a sor a pult előtt, de örültem neki, hogy nem a konyhára lettem beosztva, mert tény, hogy nem nagy durranás megsütni a sajtgolyókat, de a 1200 darab azért sok lett volna. De legalább a nap végére kaptam annyi pénzt, hogy pár napig nem kellett azon aggódnom, hogy mi van, ha valaki lemondja a magyarórákat.

A pao de queijo receptjéért ide kattints

A pao de queijo ősét egyébként az afrikai rabszolgák hozták magukkal - a beáztatott és felpuhított gyökérből készített lisztből sütöttek kenyeret. A tej és a sajt csak a XIX. században kerültek bele, azóta viszont töretlen a népszerűsége. Brazíliában és Argentína északi részén napi rendszerességgel készítik, főleg reggelire és snack-nek. A tápiókaliszt beszerzése már nem olyan nagy dolog, ázsiai boltokban találunk, onnantól kezdve pedig nem bonyolultabb, mint egy egyszerű pogácsa. Nekem elhihetitek, tényleg eladtam belőle 1200 darabot.

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...