Itt a nyár, és a legtöbben valami könnyű fogással kényeztetnénk magunkat ebben a nagy melegben. Egy friss, mozzarellás, paradicsomos, rukkolás saláta éppen megfelel a célnak. Akiknek olyan mázlijuk van, hogy Olaszországban tölthetnek egy kis időt a nyárból, azok azonban rájöhetnek, hogy a mozzarella nem azonos azzal a nagyjából kisgyerekökölnyi tejtermékkel, amit plasztikba csomagolva a hazai boltokban megvehetünk.
Olaszországban, különösen a déli vidékeken rengetegféle "mozzarellaszerű" sajtot készítenek, és bármilyen meglepő, még a méretkülönbségek is ízben és textúrában is változatos élményt biztosítanak. Arról ne is beszéljünk, hogy nem csupán tehéntejből készülhet ez a sajt.
Ezzel együtt elmondható, hogy minden "mozzarellaszerű", szálas, gyúrt sajt alapvetően a következő módon készül: a tejből oltóanyaggal készítenek egy rugalmas alapmasszát, ezt apróra vágják, majd meleg vízzel keverik és gyúrják. Így egy rugalmas, friss, sima felszínű anyagot kapnak, amit nyújtanak, és kézzel formáznak.
1.Fior di Latte Mozzarella
Minden olyan mozzarellát, ami tehéntejből készült, így neveznek. Idehaza egy átlagos bolt polcain csak tehéntejből készült mozzarella kapható, általában folyadékban. Ahol frissen készül ez a sajt, nem hagyják benne a levében: ennek csak a szállítás során van szerepe.
2.Mozzarella di Bufala
A vízibivaly sűrű tejéből készülnek ezek a sűrű, kissé istállószagú gombócok. A színe tökéletesen hófehér, mert a bivalytejből hiányoznak asárga színű karotinoidok, amelyek a zsíros tehéntejet enyhén sárgássá teszik. A campaniai bivalymozzarella (Mozzarella di Bufala Campana) egy eredetvédett termék, amit csak Olaszország egy bizonyos régiójában állíthatnak elő.
3.Ovolini
Az ovolini neve a méretére utal. A nagyobbacska, öklömnyi mozzarellákkal szemben ez nagyjából akkora, mint egy tojás. Tehén- és bivalytejből is készülhet.
4.Bocconcini
Ezeknek az aprócska "mozzarellaszerű" golyóknak a neve az olasz bocca, vagyis száj szóra utal. Nem véletlenül, mert egy-egy ilyen kis sajt éppen kitesz egy falatot. Jellemzően tehéntejből készül.
5. Ciliegine
A bocconcininél csak kicsit kisebb az a mozzarellaféleség, ami nevét a cseresznye, vagyisciliegia szótól kölcsönözte. Talán nem is szorul magyarázatra az, hogy a sajt és a gyümölcs között a méretük teremt párhuzamot.
6. Perlini
A mozzarellák családjának legkisebb tagja a kicsi, gyöngyöt formázó perlini. Talán már nem is lepődtök meg, ha eláruljuk, a gyöngy olaszul nem más, mint perla.
7. Burrata
A zseniálisan finom burrata egy nagyobbacska mozzarellagolyó, amiben tejszínnel kevert apróra vágott mozzarella van. Ahogy kettészeljük, kiömlik belőle a sűrű töltelék. Sóval, olívaolajjal és egy kis borssal tökéletes fogás.
8. Füstölt mozzarella
Bármilyen típusú mozzarellát meg lehet füstölni. Jellegzetes, földes, sűrű íze nagyon kellemes, olvasztva különösen finom.
borítókép: TheKitchn
Ezt olvastad az ízHUSZÁR magazinon?
La Fabbrica: olasz életérzés és mediterrán konyha a Bazilika tövében