Hacsapuri, a grúz pizza

A pizza minden lepénykenyerek alfája és omegája, pedig a legtöbb népnek megvan a maga ikonikus pizzamegfelelője. A grúzoknak például a mennyei hacsapuri!

A grúz konyhába Ulickaja regényei óta vagyok szerelmes - igaz, az orosz írónő sokat tett azért, hogy úgy érezzem, egyszer Moszkvába is szeretnék elmenni, pedig valahogy soha nem vágytam oda korábban. De Ludmilja Ulickaja orosz írónőben többek között az a zseniális, hogy az ember olvas egy regényrészletet, ahol az egykor jobb sorban lévő szereplő valamikor a legsötétebb sztálini időkben vendéget vár a penészes társbérletbe, összekuporgat egy kis pénzt, elsétál a leghíresebb moszkvai delikátesz boltba, vesz egy kis kaviárt, halat meg még pár orosz különlegességet, majd hazaviszi, hogy a cári időkből megmaradt foghíjas porcelánban tálalja a különleges alkalomra.

És az embernek nem az jut eszébe, hogy de szörnyű lehetett a harmincas években Oroszországban élni, hanem hogy de leülne ahhoz az asztalhoz.

Hát még, ha a volt Szovjetunió egyéb vidékein játszódik a történet, és némi napfény is vegyül a főzős jelenetbe - akkor aztán különösen azt érzem, hogy irány Odessza vagy éppen Grúzia.

A grúz konyha különben is megér egy misét - ha geopolitikailag jobb helyzetben van, és nem nyomja el a nagy testvér majd az egész XX. századon át, akkor lehetne olyan híres konyhája, mint például az olasz. A grúz konyhát nem véletlenül hívják a Kelet-Mediterrán konyhájának, alapanyagaiban nagyon hasonlít a Földközi-tenger mellékének konyháira, legalább annyira egészséges, változatos, izgalmas - talán csak egy kicsit fűszeresebb. Az elmúlt években kezdték csak el felfedezni - ahogy magát az országot is - , és az rebesgetik, hogy idén a grúz konyha lesz az egyik legnagyobb gasztrotrend a világon. Bár én szívből sajnálnám, ha a megannyi izgalmas fogásukat a legkülönlegesebb alapanyagokat lehagyva uniformizálnák és street foodosítanák - sajna sokszor ezt jelenti, ha valami az "év foodtrendje" lesz. Már csak azért is, mert van nekik évszázados fogásuk, ami akár remek street food is lehetne: a hacsapuri vagy khacsapuri.

A "grúz pizza" tulajdonképpen egy kelt tészta, aminek ebben a pici országban is legalább 12 változata van, és akkor még nem beszéltünk azokról, amiket a bevándorlók vittek magukkal Amerikába vagy épp Izraelbe.

A hacsapuri receptjéért ide kattints

A legismertebb, legnépszerűbb az imeritan, ami egy kerek formájú, sajttal töltött változat, és tényleg nagyon könnyű az utcán sétával is megenni. Én most mégis egy másikat, a török pidére hajazó, csónak formájú adjarulit hoztam, aminek a tésztája ugyanúgy készül, mint kerek társa, csak éppen csónak formára hajtogatják, és pár perccel a vége előtt még egy tojással is megtolják. Esetenként egy kis vajjal is, én ezt most lehagytam, mert úgy gondoltam, már így is épp elég nehéz lesz. Amúgy mindenkinek ajánlom - a hideg január végi napokon laktató reggelinek, vacsorának vagy baráti borozás mellé tökéletes kis kreálmány. Ha meg egyik se néz ki mostanság, akkor kucorodjatok a fotelba egy jó Ulickaja-könyvvel, és eszegessétek ezt olvasás közben!

És ezt olvastad már az ízHuszár magazinon?

A majdnem varázsszavak egy őszköszöntő krémparédében

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...