Ezeket eheted a világ legnagyobb repülő éttermében - Ilyen az étkezés az Emirates fedélzetén

A világ legnagyobb repülő éttermeként a légitársaság 6 kontinens 144 városába utazó több mint 55 millió utasának kínál a különböző desztinációk ihlette kulináris fogásokat.

Évente több mint 100 millió fogást szolgálnak fel az Emirates First, Business és Economy osztályain, minden egyes fogás esetében különös figyelmet fordítva a részletekre.

A világ nagyobb repülő éttermeként számon tartott légitársaság

  • évi 1 milliárd dollárt fektet a vendéglátásba,
  • valamint 1 200 dubaji szakáccsal
  • napi 24 órán át üzemelő konyhát működtet,
  • amelynek köszönhetően naponta 590 járat utasa számára kínál ízelítőt a célországok gasztronómiájából.
  • A Dubajba tartó járatok fedélzetén felszolgált ételek állandó jó minőségének biztosítása érdekében a légitársaság 25 catering partnerrel is együttműködik a világ minden tájáról.

Helyi ízek

Az Emirates fedélzetén minden úti cél helyi ételkülönlegessége elérhető. A japán útvonalakon például autentikus cserépedényben japán evőeszközzel és teáskészlettel szolgálják fel a Kaiszekit és a Bento dobozokat, így biztosítva a hamisítatlan kulináris élményt.

Az Emirates 14 hónapos előkészületet követően, helyi szakácsok segítségével alkotta meg ausztráliai útvonalán a célország multikulturális ízei ihlette menüsorát. Az új menüsor közkedvelt tradicionális helyi fogások széles választékát, többek között mentás báránykolbászt kínál. A multikulturális Ausztráliát, valamint az Emirates változatos utazóközönségének igényeit és a légitársaság globális útvonalhálózatát tükrözve a menü ázsiai, illetve közel-keleti ízeket és hozzávalókat is felvonultat.

A regionális és szezonális kulináris trendekkel összhangban az Emirates havonta megújítja a fedélzeten kínált ételsort, és folyamatosan átdolgozza a receptjeit.

Az útvonalanként változó kenyérválaszték is a fedélzeti menük sokszínűségéről tanúskodik. Az ízesített, valamint a kovászos kenyér az európai útvonalakon népszerű, míg a paratha, a puri és a naan kenyerek az Emirates 9 indiai útvonalán érhetők el. A közel-keleti útvonalakon szereplő választékban többek között egy, a régióban népszerű, hajszálvékony kovásztalan arab kenyér, a markouk, valamint a zaatar fűszerkeverékkel vagy sajttal felszolgált manakish kapott helyet.

Az Emirates fedélzetén felszolgált Kaiszeki, ha japán útvonalat választasz

A prémium osztályokon az ételeket a kizárólag Emirates számára készített Royal Doulton étkészletben, Robert Welch evőeszközökkel szolgálják fel.

Az európai járatokon népszerűek a grillezett húsok és halak, valamint a burgonya alapú köretek. Ezzel összhangban az Emirates Budapest-Dubaj útvonalán Economy osztályon többek között lassan sült marhát rozmaringos burgonyával és szezonális zöldségekkel kínál étlapján, míg a Business osztályon utazók olyan főfogások közül választhatnak, mint a sajttal és spenóttal töltött csirkemell tejszínes gombamártással, burgonyával és vajas zöldséggel vagy a marhahúsfilé chilis vajjal, grillezett szezonális zöldségekkel és kakukkfüves burgonyapürével.

Az Emirates utasai 2016-ban az alábbiakat fogyasztották:

Érdekes tények a légi étkezésről

• 3 millió tojás• 70 tonna eper• 58 millió zsemle• 110 000 kg humusz• 165 tonna lazacfilé• 27 tonna friss brokkoli• 43 000 kg krémsajt

Globális partnerhálózat, a legjobb helyi és kézműves termékek

Az Emirates a minőségi alapanyagokból készült egyszerű, ám kiválóan elkészített ételek híve. Globális és hosszútávú beszállítói kapcsolatai által így a légitársaság a helyi kézműves termelők támogatásával a legjobb termékeket kínálhatja a fedélzeten. Az Emirates évente 15 000 kg perzsa feta sajtot vásárol Ausztráliából a Yarra-völgyből. A fedélzeten felszolgát olívaolaj pedig egy több mint 15 évre visszanyúló partnerségi kapcsolat eredményeként kizárólag az olaszországi Monte Vibiano városából, egy szén-dioxid-kibocsátás nélkül működő gyártótól származik.

Mint minden csillaggal kitüntetett étterem, az Emirates is kiemelt figyelmet fordít kizárólag első osztályú pezsgőket és borokat tartalmazó italkínálatára. A gondosan válogatott borkínálat tökéletesen kiegészíti a menüt, és olyan különlegességeket is tartalmaz, mint a 2005-ös Dom Pérignon Rosé pezsgő és az 1963-as Graham’s Colheita Port. A beszerzési stratégiának köszönhetően az Emirates jelenleg 3,8 millió üveg bort tárol Franciaország burgundiai pincészetében, amelyet az elkövetkező 7-10 évben szolgálnak majd fel.

A fedélzeten elérhető italok közül a kávé és a tea a legnépszerűbbek. Fedélzetének minden osztályán az Emirates az elmúlt 25 évben Dilmah teákat kínált utasai számára. Évente több mint 9,6 millió teafilter fogy el több mint 10 féle ízben, beleértve a First osztályon felszolgált, kizárólag a légitársaság számára gyártott Emirates Signature Tea nevű különleges teakeveréket. Az Illy és Nespresso kávék a prémium osztályok italai, amelyek közül az eszpresszó és a cappuccino a leggyakoribb választás.

Az Emirates a legfiatalabbakat gyermekbarát ételekkel várja, az orvosi vagy vallási okokból speciális étrendet követő utasok számára pedig szakácsok és táplálkozási szakértők bevonásával készített fogásokat kínál. A légitársaság palettáján szezonális menüsorok is helyet kapnak, így például a decemberi karácsonyi menüsor, vagy a Ramadán hónapjában a böjtölőknek készített speciális ételek.

1985-ös megalapítása óta több mint 500 nemzetközi díjjal ismerték el az Emirates Airline azon törekvését, hogy páratlan minőségű szolgáltatásokat nyújtson. Az Emirates központja Dubajban működik, a világ azon néhány városának egyikében, amely a „Nyitott Égbolt” szabályozást követi, és több mint 120 légitársaságnak biztosítja a szabad és tiszta versenyt.

A 263, egytől-egyig széles törzsű repülőgépből, köztük 14 teherszállító gépből álló flottája a világ legfiatalabbjai közé tartozik. A légitársaság 2020-ig a flotta méretét a duplájára kívánja növelni. Az Emirates 209 új repülőgépének leszállítása folyamatban van, listaáruk több, mint 104 milliárd dollár.

Az Emirates járatai 157 célállomásra repülnek, a világ 84 országában; Európában, Észak-Amerikában, Dél-Amerikában, a Közel-Keleten, Afrikában, az indiai szubkontinensen és az Ázsia-Csendes-óceáni térségben.

És ezt olvastad már az ízHUSZÁR magazinon?

Hogyan egyél meg 24 féle ételt 24 óra alatt? - Felfaltuk Isztambult 1. rész

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...