Bezár a bulinegyed legrégibb kocsmája, a Wichmann

Bezár a bulinegyed legrégibb kocsmája, a Wichmann. A 32 éve működő műintézmény nemcsak a legrégibb kocsma volt a környéken, de itt volt a legjobb rántott húsos szendvics is.

2002 január, ronda latyakos, téli idő. Gimis csapatommal kedvenc Király utcában lévő teaházunkhoz igyekeztünk - itt ugyanis 16 éves korunk ellenére is kiszolgáltak minket vizipipával. A környék akkoriban nagyon máshogy nézett ki - nagyrészt bedeszkázott üzletek, omladozó vakolatok és szerény kínálatú zöldségesek tarkították a szürke és unalmas környéket. Mivel a Mozaikot sajnos zárva találtuk, a csapat egyik tagja bedobta, hogy menjünk el a "titkos" kocsmába, ami itt van egy sarokra, a Kazinczy elején. Kívülről nem látszik, hogy kocsma van bent, de olcsó, vicces, és a tulaj is híres. Mivel akkoriban döglött macskát könnyebb volt találni a Király utcában, mint kocsmát, ráálltunk.

Beléptünk az ajtón, a helyi törzsközönség végigmérte tizenéves csapatunkat. Kértünk egy itallapot, a csap mögött álló pultos egy poharat törölgetve az állával a fal felé bökött - ott van. Tisztára, mint egy westernben. hát, így kezdődött az én kapcsolatom a Wichmannal. Később rendszeres látogatójuk lettem, és a mai napig, ha valamelyik külföldi ismerősöm Budapestre látogat, ez az egyik hely, ahová biztos elviszem - csak hogy lásson egy darab igazi retró Budapestet, és hogy megkóstolja a bulinegyed legjobb "street-food"-ját, a wichmannos rántott húsos szendvicset.

Az azóta eltelt 16 évben rengeteg dolog változott a környéken, de a Wichmann állta a sarat. A névadó Wichmann Tamás olimpiai ezüst és bronzérmes, kétszeres európai bajnok kenuvilágbajnok 1987-ben nyitotta klasszikus söröző-kiskocsmát, ami túlélte a rendszerváltást, a gomba módra szaporodó környékbeli bárok és szórakozóhelyek tündöklését és bukását, a környék ingatlanboomját, és még a brit stag-partysok hordáit is.

A tulajdonos a korával indokolta a döntést, belefáradt az üzemeltetésbe. Egyelőre nem lehet tudni, hogy mi lesz a hely sorsa. Annyi biztos, hogy az épületet, amiben a magyar kártyát feltalálták, ahol a századfordulón egy jó népszerű bordélyház működött, és még egy hónapig a Wichmann otthona, évek óta árulják. Ebben a hónapban még biztos nyitva tart a kultikus kiskocsma, úgyhogy még gyorsan igyatok egy nagy korsó hideg sört, és egyetek mellé egy rántott husis szendvicset.

És ezt olvastad már az ízHUSZÁR magazinon?

Bejutott a magyar csapat a Bocuse d'Ordöntőjébe!

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...