Szóval végiggondoltuk, mik azok az ételek, ízek, alapanyagok, amiket vagy imádunk, vagy utálunk. Vajon ezek az érzések illetve ellenérzések életünk végéig tartanak, vagy idővel változnak? Van, amit kiskorotok óta a mai napig ki nem állhattok, vagy megfordult a dolog?
1. KORIANDERZÖLD
Nem olyan régóta terjedt el kishazánkban, és a pholevesek térhódításával együtt érkezett - ázsiamánok nyilván régebbről is ismerhették, és ők vélhetően szeretik is.
Na de miért szappanízű (esetlegesen poloskaízű) az utálkozó másik tábor számára?
A koriander ízét körülbelül 6 különböző összetevő határozza meg, melyek nagy része aldehid. Nagyon leegyszerűsítve a dolog kémiáját, ugyanezek az aldehidek találhatók meg a szappanokban is. Hogy miért nem érzi mindenki? Neurológusok szerint a szaglást, és azon belül az aldehidek érzékelését meghatározó gén módosulása szerepet játszhat az erős szappaníz érzékelésében, mely a legtöbbször azoknál a népeknél fordul elő, akik tradicionálisan kevesebbet használják a fűszert. Tehát jó hír, hogy tanulható és megszerethető!
2. KELBIMBÓ
Csúnya is, bimbónak is hívják, zöldség is, és olyan, mint egy mini káposzta. Ízre is, sajnos. Sőt, sokak szerint még kesernyés is. És mégis miért kéne, hogy finomnak érezzük szimplán megfőzve? (Szegény gyerekek, jaj...) Bizony, a kelbimbót jól kell elkészíteni ahhoz, hogy finom legyen! Mondjuk így:
3. PACAL
Gyomor. A szarvasmarha gyomra, és redős. Sőt, frottírtörülköző-szerű. És ha megfőzöd, büdös. Ki szeretné? Például az olaszok, kínaiak, spanyolok, mexikóiak. Meg a magyarok is. De mitől tud működni? Mondjuk attól, hogy a kínaiak csillagánizzsal, gyömbérrel készítik, a franciáknak külön "pacalászai" (tripier-jei) vannak, akik pacalkolbászokat készítenek, a mexikóiak mentával, korianderrel akár reggelire is nyomják tacoban, a spanyolok meg chorizot, serrano sonkát tesznek mellé, és imádják.
4. CSILLAG/ÁNIZS
A Délnyugat-Kínában és Vietnámban őshonos örökzöld fa csillag alakú gyümölcse, amit az ázsiai kultúrában gyógyításra és fűszerként is használnak - de a franciák is imádják lásd (pastis, abszint).
Iszonyú jellegzetes íze a sima ánizsénál is erőteljesebb, segítségével bármilyen fogást könnyedén negróízűvé tehetünk, sokan viszont rajonganak érte. Szereted vagy utálod? Na és mi a helyzet az ouzóval?
5. KOCSONYA, ZSELÉ, ASZPIK
Váltig állítom, hogy aki szereti a gyümölcstortákon a zselét, az a kocsonyát és az aszpikos felvágottakat is, és fordítva. Egyszerűen van valami annyira művi és érthetetlen a kollagéntől rezgő, átlátszó zselés, kocsonyás ételekben - ráadásul az ízük sem ad hozzá túl sokat - , hogy ha nem szereted őket, sanszos, hogy soha nem is fogod. Vagy ezzel egyedül vagyok?