Nemcsak a karácsonyi hangulatot, a testedet is felpezsdíti a FAHÉJ

A fahéj olyan fűszer, amelyet vagy imádni, vagy utálni lehet. Sokan a karácsonyhoz kötik az illatát, ízét. Az almás pitétől a palacsintáig számtalan étel és ital meghatározó ízesítője. A fűszer a fahéjfa kérgéből készül, és egész, tört vagy őrölt formában érhető el a boltokban.

Többféle fahéj létezik, vannak fahéjfák Indiában, Srí Lankán, Indonéziában, Brazíliában, Vietnamban és Egyiptomban. A legnépszerűbb a ceyloni fahéj és a cassia fahéj. A ceyloni fahéj, amelyet gyakran az igazi fahéjnak is neveznek, a legdrágább fajta. A sötétebb és keményebb cassia fahéj a legelterjedtebb az élelmiszerboltokban.

Kanelbullar - svéd fahéjas csiga

A kanelbullar a svédek egyik legkedveltebb péksüteménye. Az egyedi hajtogatás mellett a fahéjas csigák érdekessége, hogy őrölt kardamommal is megfűszerezik, amely még különlegesebbé ...

Fahéjas gabonapehely

Megpróbáltam a lehetetlent, és elkészítettem a Cini Minit otthoni körülmények között. Bár a mesteri ropogást nem tudtam elérni, de ha fahéjas cukros négyzetet szeretnél, akkor ez a ...

A fahéjat a sütés és főzés mellett gyógyászati célokra is használják

Az alternatív orvosláshoz értők úgy vélik, hogy a fahéj kezelheti a felszíni gombás fertőzéseket, és csökkentheti a gyulladást és a fájdalmat. A kutatások továbbra is megosztottak arról, hogy a fahéj valóban képes-e minderre. A fahéjat évszázadok óta használják a népi gyógyászatban is. A kínai orvoslásban a Cassia fahéjat megfázás, puffadás, hányinger, hasmenés és fájdalmas menstruáció esetén alkalmazzák. Úgy gondolják, hogy javítja az energiaszintet, növeli a vitalitást és a keringést is - különösen hideg lábú embereknél.

Az ayurvédikus orvoslásban is kedvelik

Ezen a területen a fahéjat a cukorbetegség, az emésztési zavarok és a megfázás kezelésére használják, és úgy tartják, hogy a fűszer segíthet egyensúlyba hozni az ember fizikai és érzelmi energiáit. A fahéj jellegzetes íze és aromája az illóolajban találhatón vegyületből származik. A vegyületnek antimikrobiális és gyulladáscsökkentő tulajdonságai vannak, amelyek segíthetnek bizonyos anyagcsere-, fertőző, emésztési vagy légzési rendellenességek kezelésében.

A fahéj illóolaja, ha aromaterápiára használják, segíthet a hangulat javításában és az energiaszint fokozásában. Bár néhány alternatív terapeuta úgy véli, hogy ez az immunrendszert is erősítheti, ezáltal megelőzheti a megfázást és az influenzát, nincs bizonyíték arra, hogy a fahéj bármilyen formában befolyásolja a veleszületett vagy adaptív immunválaszt.

Fahéjas kalács

Ebből a tésztából 2 rúd kalács készíthető. Kiváló vendégváró sütemény, de a gyerekek is szívesen viszik tízóraira. Karácsonykor diós és mákos töltelékkel szoktam csinálni. ...

A cassia fahéj, amely általában az élelmiszerboltokban található, nagy koncentrációban tartalmazza a kumarin nevű vegyületet. A vegyület nagy dózisban fogyasztva gyomorégést, emésztési zavarokat és enyhe izzadást okozhat. Idővel, ha a kumarin felhalmozódik a testben, gátolhatja a véralvadást, és májkárosodást is okozhat. A sok fahéj fogyasztását kerülniük kell azoknak az embereknek, akik olyan vérhígítókat szednek, mint a Coumadin (warfarin), mivel az vérzési problémákhoz vezethet, beleértve a zúzódásokat és az orrvérzést. Műtét vagy fogászati ​​beavatkozás előtt érdemes a fahéjat elkerülni.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Ezeket olvastad már?

Mit érdemes tudni a köménymagról?

A köménymag intenzív, kesernyés, enyhén diós ízű fűszer. A köménymagot termő növény Közel-Keleten és India területein honos, fűszerként a magokat vagy azok porrá őrölt változatát használjuk. Évszázadok óta ízesítik az emberek az ételeiket köménnyel, többek között levesekhez, salátákhoz, sültekhez használva. A magyaros konyha is előszeretettel alkalmazza.

Jenei Gréta

Forrásunk volt.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...