Többféle fahéj létezik, vannak fahéjfák Indiában, Srí Lankán, Indonéziában, Brazíliában, Vietnamban és Egyiptomban. A legnépszerűbb a ceyloni fahéj és a cassia fahéj. A ceyloni fahéj, amelyet gyakran az igazi fahéjnak is neveznek, a legdrágább fajta. A sötétebb és keményebb cassia fahéj a legelterjedtebb az élelmiszerboltokban.
A fahéjat a sütés és főzés mellett gyógyászati célokra is használják
Az alternatív orvosláshoz értők úgy vélik, hogy a fahéj kezelheti a felszíni gombás fertőzéseket, és csökkentheti a gyulladást és a fájdalmat. A kutatások továbbra is megosztottak arról, hogy a fahéj valóban képes-e minderre. A fahéjat évszázadok óta használják a népi gyógyászatban is. A kínai orvoslásban a Cassia fahéjat megfázás, puffadás, hányinger, hasmenés és fájdalmas menstruáció esetén alkalmazzák. Úgy gondolják, hogy javítja az energiaszintet, növeli a vitalitást és a keringést is - különösen hideg lábú embereknél.
Az ayurvédikus orvoslásban is kedvelik
Ezen a területen a fahéjat a cukorbetegség, az emésztési zavarok és a megfázás kezelésére használják, és úgy tartják, hogy a fűszer segíthet egyensúlyba hozni az ember fizikai és érzelmi energiáit. A fahéj jellegzetes íze és aromája az illóolajban találhatón vegyületből származik. A vegyületnek antimikrobiális és gyulladáscsökkentő tulajdonságai vannak, amelyek segíthetnek bizonyos anyagcsere-, fertőző, emésztési vagy légzési rendellenességek kezelésében.
A fahéj illóolaja, ha aromaterápiára használják, segíthet a hangulat javításában és az energiaszint fokozásában. Bár néhány alternatív terapeuta úgy véli, hogy ez az immunrendszert is erősítheti, ezáltal megelőzheti a megfázást és az influenzát, nincs bizonyíték arra, hogy a fahéj bármilyen formában befolyásolja a veleszületett vagy adaptív immunválaszt.
A cassia fahéj, amely általában az élelmiszerboltokban található, nagy koncentrációban tartalmazza a kumarin nevű vegyületet. A vegyület nagy dózisban fogyasztva gyomorégést, emésztési zavarokat és enyhe izzadást okozhat. Idővel, ha a kumarin felhalmozódik a testben, gátolhatja a véralvadást, és májkárosodást is okozhat. A sok fahéj fogyasztását kerülniük kell azoknak az embereknek, akik olyan vérhígítókat szednek, mint a Coumadin (warfarin), mivel az vérzési problémákhoz vezethet, beleértve a zúzódásokat és az orrvérzést. Műtét vagy fogászati beavatkozás előtt érdemes a fahéjat elkerülni.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!
Ezeket olvastad már?
Majoránna, a szuperfűszer - elmondjuk, hogyan tárold
Tudtad, hogy a legtöbb szakács a szárított majoránnát részesíti előnyben a friss változattal szemben, és ennek oka van?
Jenei GrétaMiért érdemes tárkonnyal fűszerezni az ételeket?
A tárkony zamatos, évelő fűszernövény, amely leginkább az erdélyi, a francia és az angol konyhában népszerű. A főzéshez, sütéshez a francia tárkonyt (Artemisia dracunculus) használjuk.
Jenei GrétaMit érdemes tudni a köménymagról?
A köménymag intenzív, kesernyés, enyhén diós ízű fűszer. A köménymagot termő növény Közel-Keleten és India területein honos, fűszerként a magokat vagy azok porrá őrölt változatát használjuk. Évszázadok óta ízesítik az emberek az ételeiket köménnyel, többek között levesekhez, salátákhoz, sültekhez használva. A magyaros konyha is előszeretettel alkalmazza.
Jenei GrétaMandarin, a kedvenc téli csemege: ezért jó, ha gyakran eszed
Tudtad, hogy a mandarin az ókori Kínából származik?
Jenei Gréta