A szakértők nem győzik hangsúlyozni, hogy az egészség érdekében hetente minimum kétszer kéne halat fogyasztanunk. A magyarországi éves halfogyasztás 30-35 százaléka továbbra is karácsonykor teljesül, azonban szerencsére javuló tendenciát mutatunk, ugyanis egyre többen vásárolnak az év többi részében is halat vagy halkonzervet. Bár a hal nagyon egészséges, fontos szempont lehet (mint minden alapanyagnál), hogy a környezetvédelmet is figyelembe vegyük.
Az eatingwell nemrégiben készített egy összeállítást azokról a halakról, melyeket bátran fogyaszthatunk környezetvédelmi és egészségügyi szempontból.
Makréla
A makréla egy zsírokban gazdag tengeri hal, melynek többszörösen telítetlen zsírsavai az emberi szervezet számára hasznosak. Mint minden hal, a makréla is gazdag B-vitaminokban, káliumban, nátriumban és foszforban. A friss makréla egyenes és rugalmas, hasa domború, húsa fehér, szemei csillogóak és a farka egyenesen áll. Sütésre alkalmas hal, mert bőre ropogósra sül. A szálkái miatt sem kell aggódnunk, hiszen hosszú szálkái könnyen eltávolíthatók.
Vadlazac
A lazac iránti óriási kereslet következményeként napjainkban tömegesen szaporítják, ám a szakértők szerint a tenyésztett, illetve a vadlazac hús íze össze sem hasonlítható.
A vadlazacot leggyakrabban a Jeges tengerben, Alaszka partjainál, illetve a kanadai, orosz partok mentén fogják. Míg a tenyésztett lazac húsa rózsaszínes-narancsos színű, addig a vadlazac húsa inkább a bordó árnyalataiban játszik. A vadlazac húsa omlósabb, ízletesebb, zamatosabb. Mind a tenyésztett, mind a vadlazac húsa szálkamentes és a tonhalhoz hasonlósan sok ómega3-zsírsavat tartalmaz.
Szardínia
Mivel a szardínia gyorsan szaporodik, ezért nem veszélyezteti a kihalás halászatával. A szardínia sok vasat, cinket és fehérjét tartalmaz, zsírtartalma kb. 10%. A friss szardíniát általában olajban sütve fogyasztják, a konzerv változatból pedig halkrémek vagy saláták készíthetők.
Pisztráng
A pisztráng az egyik legnemesebb édesvízi hal Magyarországon. Fogyasztása évszázados múltra tekint vissza hazánkban, sőt nemrég az Európai Bizottság jóváhagyta, hogy a magyar szilvásváradi pisztráng felkerüljön az oltalom alatt álló eredetmegjelölések listájára. A pisztráng húsa sovány, kiváló ómega3-forrás, ezen kívül magas a kálium-, a szelén- és a B6-vitamintartalma.
Hering
A hering a skandináv diéta egyik fő alkotóeleme, nem véletlenül. A hering húsa olajos, gazdag B12-vitaminban, kalciumban és ómega3 zsírsavban, továbbá D-vitamintartalma is magas. A boltok polcain jellemzően konzerv, pácolt vagy füstölt hering szerepel.
Még több alapanyag: