Hogyan küzdjünk meg a narancsbőrrel egy kis mozgás segítségével?

A narancsbőr (azaz cellulit) kétségkívül nem örvend túl nagy népszerűségnek a nők körében. Elkeseredésre azonban nincs ok: ahol izmok vannak, ott nem marad hely a zsírsejteknek, így a narancsbőr is kénytelen visszavonulót fújni. Ez azt jelenti, hogy akár néhány perc edzés naponta is csodákat tud tenni.

Itt nem arra kell gondolni, hogy csak akkor tudunk megszabadulni a narancsbőrtől, ha úgy nézünk ki, mint Arnold Schwarzenegger fénykorában. A cél inkább az izomerő és az állóképesség növelése. Az izmok 13 százalékkal nehezebbek, mint a zsír, viszont szilárdabbak, így hatékonyak a zsírsejtek kiszorításában. A célzott edzés, ha nem is feltétlenül tünteti el teljesen a cellulitot, de mérséklődhetnek tőle az utált gödröcskék, és megakadályozhatja, hogy súlyosbodjon.

Tanulmányok szerint az intenzív, rövid edzés sokkal gyorsabbá teszi az energia-anyagcserét, mint a mérsékelt erő- és állóképességi edzés, így érdemes ezt választani, ha a célunk a cellulit csökkentése.

Ezen az elven alapul számos edzésprogram, például a kb. 15 perces "rövid intenzív edzés", azaz a "SIT", amit a hamburgi sportszakértő, Marco Santoro fejlesztett ki, és heti 3-4-szer ajánlott elvégezni. A pihenőnapok is nagyon fontosak, ugyanis az izmok csak ilyenkor növekednek. Aki nincsen annyira edzésben, először könnyebb mozgással kezdjen – például kocogással – , és csak azután vágjon bele a SIT-be. Az edzettebbek azonnal nekifoghatnak.

Lássunk is egy példát erre az edzéstípusra!

A kezdés előtt nagyon fontos, hogy melegítsünk be mondjuk kocogással vagy ugrókötelezéssel. Az edzés közben rövid, aktív szüneteket tarthatunk, ami szintén ugrálást vagy kocogást jelent.

  • Kombináljuk a kocogást a gyors sprintekkel: 20 másodpercig kocogjunk, 20 másodpercig növeljük a tempót, majd 20 másodpercig gyalogoljunk. Ezek a láb- és fenékizmokat is hatékonyan megmozgatják. Ismételjük meg ötször.
  • Ugrás mély guggolásból: álljunk meg csípőszéles terpeszben, majd guggoljunk le jó mélyen, és nyújtsuk ki a karjainkat hátrafelé, miközben a térdünk 90 fokos szöget zár be. Vegyünk lendületet a karunkkal, és ugorjunk minél magasabbra. Ebből csináljunk meg 3 sorozatot, sorozatonként 15 ismétléssel. A sorozatok között tartsunk 1 perces szüneteket, és sétáljunk egy kicsit.
  • Váltott lábú dinamikus kitörés: tegyük az egyik lábunkat előre, úgy, hogy a térdünk 90 fokos szöget zárjon be a combunkkal. A másik lábunk maradjon hátul, hajlítva, közel a talajhoz. A felsőtestünk legyen függőleges. Váltsuk a lábunkat ugrálva egy-egy percen keresztül. Ebből is végezzünk el 3 sorozatot, 1 perces szüneteket tartva.
  • Guggolás keresztezett lábbal: keresztezzük a bal lábunkat a jobb mögött és ebben a pozícióban guggoljunk le olyan mélyre, hogy a térdünk majdnem érintse a talajt. Álljunk fel, és emeljük a bal lábunkat hátra egyenes térddel, miközben tartjuk az egyensúlyunkat. Ismételjük meg a jobb lábunkkal a gyakorlatot. 90 másodperc lábanként.

Ezek a gyakorlatok nem könnyűek, de rövidségük miatt könnyen beillethetőek a napunkba és már két hét után látszódhat az eredmény.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Ezeket olvastad már?

Forrásunk volt.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...