Egy titkos hozzávalóval készült életünk legkrémesebb sütőtökpitéje

A sütőtök sütve jó, és más zöldségekhez képest főzve sem veszít sokat ízéből. Igaz, tovább tart sütni, mint főzni, cserébe nem kell a kemény héjából kibányászni, sütés után egyszerűen kikanalazhatjuk. Íme két recept a két eljárásra, ígérjük, mindkettő nagyszerűen krémes lesz!

Miért szeretjük annyira a krémleveseket? A nevükben rejlik a válasz: mert krémesek. Az ősz egyik sztárzöldségét, a sütőtököt nem is kell nagyon turbózni, lepürézve maga a krémcsoda, szósznak, öntetnek, sütinek, levesnek nagyszerű textúrájú. Most a két utóbbi esetre hoztunk egy-egy tökéletes, példaértékű receptet, ezeket is próbáljátok ki a szezonban.

Citrusos-almás sütőtökkrémleves

Egy kis nyár érzés az őszben - ezt kínálja ez a leves. Ha valami nagyon üdítőre vágytok, ezt a citrusos-almás sütőtökkrémlevest készítsétek el! Nincs benne tejtermék, így tejallergiásak vagy laktózérzékenyek is fogyaszthatják. A plusz krémesítésért a burgonya felel, amit egy kevés mogyoróhagymával, almával párolunk össze. Amennyiben teljesen vegán módra szeretnénk elkészíteni, akkor használjunk hozzá zöldségalaplevet, máskülönben csirkealaplével is működik a dolog.

Két legyet üthetünk egy csapásra, ha a levesbe kerülő alma héját kisebb darabokra szedve, egy tálcán, a sütőtök mellett-alatt-felett megsütjük chips-nek. Ez lehet majd a tálalásnál a díszítés. A gránátalma magja nemcsak klasszul mutat majd mellette, de tényleg nagyon jó ízkombinációt alkot az almás-citrusos, üde sütőtökös lével!

A legkrémesebb sütőtökpite

Valljuk be, aki szereti a sütőtököt, már számtalan sütőtökös sütireceptet kipróbált. Egyikbe reszelni kell a tököt, a másikhoz főzve, pürézve adjuk hozzá. De vajon próbáltátok-e már sűrített tejjel? Ez adhat még egy menő, testes ízt és állagot neki. Annyira megadja, hogy tényleg kell egy gombóc fagyi a tálalásnál, amivel feloldjuk ezt. Olyan párost alkotnak, amit nem lehet megunni...legszívesebben addig ülnénk a tál mellett, ameddig látunk rajta akár egy morzsát is a legkrémesebb sütőtökpitéből!

Legközelebb sütve is kipróbálom, vagyis úgy adom majd a tésztához a sütőtökpürét, hogy nem vízben főzöm, hanem sütőben sütöm. Ahogy a levesnél, itt is lehet kis plusz ízt hozzácsempészni a mézzel, a chilivel. Igen, az is pikánssá tehet egy pitét, ha nem gyerekeknek készítjük. Ugyanakkor fahéjjal, szegfűszeggel, szerecsendióval is megszórhatjuk, akkor ezeket a fűszereket később csak kóstolás után kell maximum hozzáadni. Ahogy sül a tök, mert hát végeredményben a sütőtök sütve az igazi, ahogy a neve is mondja, nagyszerűen kiválik belőle az édes-cukros leve, ami rákaramellizálódik, és akár bármilyen egyéb ízesítés nélkül is fantasztikus hozzáadott ízt generál. Te hogyan teszed a pitéhez? Írd meg nekünk!

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...