Mautner Zsófi

#HÁZIMENZA – Mautner Zsófi citromos-kamillás süteménye, amivel nem lehet hibázni

Bebocsátást nyerni abba a bizonyos kunmadarasi házba, ahol többek között Mautner Zsófi legutóbbi szakácskönyve is született, ami úgy összenőtt a nevével, mint egynémely ikonikus receptje… Ez olyan érzés volt, mintha egy titkos társaság tagjává avattak volna. Abban az óvatos koratavaszban érkeztünk meg, ami még nem áll túl szilárdan a lábán, de amiben a napnak már van ereje, amiben a fények kezdenek megtelni melegséggel. Amikor minden pillanatban fel lehet fedezni valami újat, egy hajtást, egy épp nyílni készülő virágot, egy újabb rügyet a fán. Húsvét alkalmából arra kértük Zsófit, mutasson a Házimenza nézőinek egy könnyen elkészíthető, mégis finom desszertet, ami megállja a helyét az ünnepi asztalon.

Kormos Lili

„Nekem Kunmadaras a nagyszülői házzal egyenlő” – interjú Mautner Zsófival

A falusi konyhám címmel jelent meg Mautner Zsófi legújabb szakácskönyve, melyet a követői által már jól ismert, kunmadarasi, családi ház ihletett. A szezonalitásra fókuszáló receptek mellett, a könyvben szó esik a tárgykultúráról, a régióban jellemző, de talán kevésbé ismert alapanyagokról is. A könyv apropóján Zsófival a faluhoz fűződő kapcsolatáról, a szakácskönyvek születéséről, csendről és zajról, valamint elveszettnek hitt receptekről is beszélgettünk.

Kormos Lili

„A túlélő, paraszti konyha az alapja mindennek, mindenhol a világon”...

Mautner Zsófia és Trucza Adorján László vendéglátós, a székelyudvarhelyi Páva étteremből, három év közös munka, és legalább tíz év tervezgetés után, az Erdély Ízei Fesztiválon mutatták be a közönségnek Kövi Pál Erdélyi lakoma című könyvének felújított kiadását. A több száz receptet és irodalmi színvonalú esszéket felsorakoztató kötettel nem titkolt céljuk, hogy Kövi, és a régi, erdélyi, paraszti konyha örökségét napjainkhoz hangolva megismertessék a főzés akár rutinos, akár kezdő szerelmeseivel. Kihívásokról, egy sokszínű gasztronómiáról, és az ezerarcú erdélyi szalonnáról is beszélgettünk.

Nosalty

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...