savanyúságok

Savanyú káposzta

A savanyú káposzta nem más, mint erjesztéssel tartósított fehér káposzta. Főként Közép-és Kelet Európában kedveltek a belőle készült ételek (pl. töltött káposzta, korhelyleves). Bőséges C-vitamin-forrás, ajánlatos nemcsak főtt, hanem nyers formában történő fogyasztása is. Ajánlják a káposzta étrendbe való beiktatását akkor is, amikor nem abból készül a főétel, a fogyasztásakor felszabaduló glukózinolát ugyanis képes semlegesíteni a húsok sütésekor keletkező káros, rákkeltő vegyületeket, így akár egy egyszerű káposztasaláta is egészségvédő hatású lehet.

Csemegeuborka

A csemegeuborka az egyik legkedveltebb savanyúság, mely a magyar háztartások többségében nem hiányozhat a pörköltek, sült húsok mellől. Házilag is elkészíthetjük: többféle eltevési mód közül válogathatunk, a lényeg pedig a fűszeres-ecetes lé.

Kovászos uborka

A kovászos uborka a nyár egyik ikonikus kedvence, amely a magyar konyha egyik legkedveltebb savanyúsága. Hagyományosan kenyérrel, fokhagymával és kaporral készül, és dunsztos üvegben a nap érleli tökéletessé. Nemcsak ízletes, de természetes probiotikumként is működik, jótékony hatással van az emésztésre.

Címlapról ajánljuk

Legnépszerűbb cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...