levélzöldség

Halványító zeller

A halványító zeller friss, üde ízével és ropogós textúrájával nemcsak a saláták sztárja, hanem sokoldalú alapanyag a konyhában. Alacsony kalóriatartalmú, mégis tele van értékes vitaminokkal, így ideális választás az egészségtudatos táplálkozásban.

Fejessaláta

Igen nagy jelentőséggel bíró, népszerű levélzöldségféle, melyet az egész világon fogyasztanak. A soklevelű fejessalátát Európában a görögök terjesztették el, akik az ókori egyiptomiaktól vették át. Nálunk a 17. század óta ismeretes. Számos fajtája létezik, hazánkban legismertebbek: közönséges fejessaláta, jégsaláta, lollo rosso.

Spenót

Ez a kis zöld levélke sokunkban rossz gyerekkori emlékeket hagyott, de ha megtaláljuk azt az elkészítési formát, amely kedvünkre való, könnyen megszerethetjük. Számtalan módon felhasználhatjuk a spenótleveleket, tehát lépjünk túl a klasszikus spenótfőzeléken, és készítsünk belőle ellenállhatatlanul finom fogásokat! 

Sóska

A sóska rendkívül tápláló és sokoldalú növény, mely gazdag vasban, C- és K-vitaminban, valamint más fontos ásványi anyagokban. Könnyen beszerezhető a piacon, vagy akár saját kertben is termeszthető. Frissen salátákhoz vagy smoothie-khoz, főzve pedig levesekhez, ragukhoz vagy önálló fogásokhoz használhatjuk.

Mángold

A mángoldot már a Földközi-tenger népei is termesztették az i.e. V-IV. században, mára azonban csaknem feldésbe merült, méltatlanul. A cukorrépa és a cékla közeli rokona, és a kerten kívül akár balkonládában is termeszthető leveles zöldségnövény.

Rebarbara

A rebarbara (<em>Rheum rhabarbarum</em>) terjedelmes bokorrá fejlődő évelő növény. Méretes levelei és pirosas-rózsaszínes levélnyelei miatt akár dísznövény is válhat belőle.

Jégsaláta

A jégsaláta levelei ropogósabbak, ressebbek, mint a normál fejessalátának, és szorosabban simulnak egymásra. Víztartalmuk nagy, ezért levelei nem fonnyadnak meg könnyen. Az íze kellemes, frissítő, a torzsa mellett enyhén kesernyés.

Zellerlevél

A zellerlevél nemcsak ehető, hanem rendkívül ízletes is – sokkal több, mint egyszerű levesbe való zöldség. Használhatjuk zöldfűszerként krémlevesekhez, ragukhoz, pástétomokhoz, pesztóhoz, sőt salátákba is tehetjük. Jellegzetes, enyhén kesernyés, friss íze miatt karakteres ízesítőként szolgál, különösen jól illik burgonyás vagy lencsés ételekhez.

Reteklevél

Kevesen tudják, hogy a hazánkban hagyományosan népszerű hónapos retek levele is ehető. Alapos tisztítás után felhasználhatjuk akár salátákba, pestókba is.

Címlapról ajánljuk

„Kapj rá!” a halra – Egészség, íz és tudatosság egy...

A halfogyasztás többek számára ma már nemcsak gasztronómiai élmény, hanem tudatos döntés is. A halhús jó minőségű fehérjeforrás, könnyen emészthető, és természetes módon tartalmaz olyan tápanyagokat – például ómega–3 zsírsavakat, vitaminokat és ásványi anyagokat –, amelyek jól illeszkednek a kiegyensúlyozott étrendbe. Nem véletlen, hogy a hal egyre gyakrabban jelenik meg a modern, egészségtudatos konyhákban is.

Hirdetés

Legnépszerűbb cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...