Sertéshús

A sertéshús vagy disznóhús a világ egyik legelterjedtebb húsfajtája, melyet széles körben fogyasztanak különféle formákban, különösen Európában, Ázsiában és Észak-Amerikában. Magyarországon is kiemelkedően népszerű, és számos tradicionális étel alapja, mint például a pörkölt, kolbász és különböző sültek vagy rántott húsok.

Sertésmáj

A sertésmáj a sertés (Sus scrofa domesticus) belsőségeinek egyike, a magyar konyhában fontos alapanyag, ára igen kedvező. Gazdag íze és tápanyagtartalma miatt sokféle ételben használják, beleértve a pörköltet, májas hurkát, májkrémet és különböző sült vagy pirított fogásokat. Magas fehérjetartalommal rendelkezik, továbbá gazdag A-vitaminban, vasban és B-vitaminokban (főleg B12).

Sertéscomb

A sertéscomb a disznó egyik legnemesebb része, sokrétűen felhasználható alapanyag. Párolhatjuk natúrszeletnek, kiránthatjuk, felaprítva gulyást vagy pörköltet készíthetünk, de akár egészben is megsüthetjük. Bármit is főzünk, sütünk belőle, egy jó recepttel a siker garantált!

Sertésdagadó

A sertésdagadó egy különleges, de egyre népszerűbb húsfajta, amely a sertés hátsó, alsó részéből származik. Bár sokan inkább a karaj vagy a combot választják, a dagadó egy ínycsiklandó alternatívát kínál, amely különleges textúrájával és gazdag zamatával tökéletes választás lehet egy finom ebédhez vagy vacsorához. A sertésdagadó húsának zsírtartalma a főzőtudomány igazi titkát rejti, hiszen a zsír elegáns megolvadása rendkívül szaftossá és puhává varázsolja a húst.

Csontos sertéskaraj

A csontos sertéskaraj az egyik legkönnyebben elérhető a sertéshúsok közül, hiszen szinte minden hentesnél és szupermarketben megtalálható. Sokan azért szeretik, mert mócsing-, zsír- és ínmentes, tiszta hús. 

Darált sertéshús

A darált sertéshús finomra darált disznóhús, amelyet általában sertéslapockából, -combból vagy -karajból készítenek. A hús zsírtartalma attól függ, hogy a sertés melyik részét használják.

Sertés szűzpecsenye

A sertés szűzpecsenye nem egy hétköznapi, olcsó húsfajta, de néha megéri venni a kedvenc hentesünktől, mert egy nagyon gyorsan elkészülő alapanyag, ezerféleképpen lehet variálni, ráadásul különlegesebb alkalmakra is tökéletes választás!

Sertésoldalas

A sertésoldalas az egyik legmegbízhatóbb húsfajta, kezdő szakácsok is bátran nekiállhatnak a sütésének, mivel viszonylag kevés munkával és konyhai fortéllyal isteni, vajpuha végeredményt érhetünk el. 

Sertéstarja

Ha szaftos sertéshúsra vágyunk, a tarja a legjobb választás! Sokan tartanak tőle, mondván, túl zsíros, pedig belőle készülnek a legfinomabb, omlós szeletek, de igény szerint egyben is megsüthetjük.

Sertéscsülök

A sertéscsülök hagyományos magyaros húsalapanyag, a belőle készült csülökpörkölt pedig szintén közkedvelt fogás, mely kenyérrel vagy vele sült krumplival és savanyúsággal a legfinomabb. A sertéscsülöknek persze többféle elkészítési módja van, a legismertebb mégis és a csülök pékné módra, a kocsonya és a csülkös bableves.

Füstölt tarja

A füstölt tarja a sertéstarja alacsony hőmérsékleten való füstölésével készül. A boltokban kapható termékek általában - sajnos - gyors füstölésű áruk. A füstölt tarja hazánkban húsvét táján a legkelendőbb, akkor gyakorlatilag minden bolt húsos részlegén hozzájuthatunk. A minőségre azonban fordítsunk figyelmet!

Füstölt sertéscsülök

A füstölt sertéscsülök a sertés lábszár azon része, amelyet pácolással és füstöléssel tartósítanak, így a hentes boltokb</strong>a<strong>n, pultokban hideg helyen, külön hűtés nélkül is eláll. Főtt és nyers változatban is kapható. A magyar konyha sok receptjébe felhasználják, különleges, mély ízt ad a vele készített ételnek.

Címlapról ajánljuk

Legnépszerűbb cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...