Zöld mandula
Leírás
A mandula Ázsiában őshonos olajos, csonthéjas gyümölcs. A telítetlen zsírsavak egyik legjobb forrása, vitaminokban, ásványi anyagokban, illetve fehérjében gazdag. Értékes aminosavakat és növényi rostokat tartalmaz. Az éretlen, még zöld színű mandulát is felhasználhatjuk a konyhában, de csak addig, amíg mind a héja, mind a magja annyira puha, hogy át tudunk szúrni egy tűt rajta. A zöld mandula savanykás ízű, amit só vagy cukor hozzáadásával ellensúlyozni lehet. A zöld mandulát felhasználása előtt alaposan meg kell mosni és bolyhos szőrét le kell dörzsölni. Magyarországon általában cukorba forgatva édesség készül belőle, de kiváló alapanyaga likőrnek is.
Mikor vegyem
A mandula az őszi hónapokban válik éretté, így zöld mandulát az ezt megelőző időszakban találhatunk, de az érés fokozata fajtánként változó lehet.
hogyan tároljam
Száraz, hűvös helyen.
100g Zöld mandula
fehérjetartalom
21.4 g
zsírtartalom
49.736 g
szénhidráttartalom
18.67 g
víztartalom
4.51 g
Top ásványi anyagok
Foszfor
481 mg
Magnézium
268 mg
Kalcium
236 mg
Nátrium
19 mg
Top vitaminok
B6 vitamin
0.115 g
Kolin
52.1 mg
E vitamin
23.75 mg
Niacin - B3 vitamin
3.5 mg
Tápanyagtartalom / 100 gramm
fehérje
21.4 g
Zsír
telített zsírsav
3.953 g
egyszeresen telített zsírsav
33.415 g
többszörösen telített zsírsav
12.368 g
ásványi anyagok
Kalcium
236 mg
Vas
3.28 mg
Magnézium
268 mg
Foszfor
481 mg
Nátrium
19 mg
Cink
2.97 mg
Réz
1.027 mg
Mangán
1.835 mg
Szelén
3.2 µg
szénhidrát
rost
9.9 g
cukor
4.63 g
víz
4.51 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.191 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.711 mg
Niacin - B3 vitamin
3.5 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.314 mg
Folát
49 µg
Kolin
52.1 mg
Béta-karotin
4 µg
Lutein+zeaxantin
1 µg
E vitamin
23.75 mg
B6 vitamin
0.115 g