Savanyított gomba
Leírás
A savanyítás a gomba tartósításának egyik lehetséges módja. Savanyított gombát vásárolhatunk a boltokban, de elkészíthetjük magunk is otthon. Lehet akár egy, akár több gombafajtából készíteni. Az alaposan megmosott és apróra vágott gombát sós vízben főzzük vagy olajon megpároljuk, üvegbe tesszük és egy ecetes, ízlés szerint fűszerezett páclével leöntjük. A fűszerek között lehet só, bors, majoranna, babérlevél, fokhagyma, koriander, mustármag, de akár paprika is. Végül a lezárt üveget dunsztoljuk és hagyjuk kihűlni. A savanyított gombából készülhet leves vagy szósz, salátaalapnak is kitűnő, illetve savanyúságként is fogyaszthatjuk.
Mikor vegyem
Bármikor.
hogyan tároljam
Hűvös helyen.
100g Savanyított gomba
fehérjetartalom
3.09 g
zsírtartalom
0.21 g
szénhidráttartalom
3.26 g
víztartalom
92.45 g
Top ásványi anyagok
Foszfor
86 mg
Magnézium
9 mg
Nátrium
5 mg
Kalcium
3 mg
Top vitaminok
B6 vitamin
0.104 g
Kolin
17.3 mg
Niacin - B3 vitamin
3.607 mg
C vitamin
2.1 mg
Tápanyagtartalom / 100 gramm
fehérje
3.09 g
Zsír
telített zsírsav
0.05 g
többszörösen telített zsírsav
0.16 g
ásványi anyagok
Kalcium
3 mg
Vas
0.5 mg
Magnézium
9 mg
Foszfor
86 mg
Nátrium
5 mg
Cink
0.52 mg
Réz
0.318 mg
Mangán
0.047 mg
Szelén
9.3 µg
szénhidrát
rost
1 g
cukor
1.98 g
víz
92.45 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.081 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.402 mg
Niacin - B3 vitamin
3.607 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
1.497 mg
Folát
17 µg
Kolin
17.3 mg
E vitamin
0.01 mg
D vitamin
7 µg
B12 vitamin
0.04 µg
C vitamin
2.1 mg
B6 vitamin
0.104 g