Rozs

Leírás

A rozs egyike a gabonanövényeknek, közeli rokonságban áll a búzával és az árpával. A rozst felhasználják liszt- és kenyérkészítéshez, sört főznek, illetve szeszt égetnek belőle, de takarmányként is használják. A rozs sikértartalma alacsonyabb a búzáénál, így a rozslisztből vagy rozsliszttel készült kenyér jóval tömörebb. A rozsnak magas az élelmi-rost tartalma, emellett E- és B1-vitamint, kalciumot, szénhidrátot, fehérjét, lizint, ásványi sókat és keményítőt tartalmaz. Fogyasztása javítja a bélműködést és csökkenti a koleszterinszintet.

Rozs
338
Kalória
10.3g
Fehérje
75.9g
Szénhidrát
1.6g
Zsír
10.6g
Víz
-
Koleszterin
15.1g
Élelmi rost
980mg
Cukor

100 g Rozs

fehérjetartalom

10.34 g

zsírtartalom

1.172 g

szénhidráttartalom

75.86 g

víztartalom

10.6 g

gramm rozs?

Top ásványi anyagok

Foszfor

332 mg

Magnézium

110 mg

Kalcium

24 mg

Cink

2.65 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.294 g

Kolin

30.4 mg

Niacin - B3 vitamin

4.27 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

1.456 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

10.34 g

Zsír

telített zsírsav

0.197 g

egyszeresen telített zsírsav

0.208 g

többszörösen telített zsírsav

0.767 g

ásványi anyagok

Kalcium

24 mg

Vas

2.63 mg

Magnézium

110 mg

Foszfor

332 mg

Nátrium

2 mg

Cink

2.65 mg

Réz

0.367 mg

Mangán

2.577 mg

Szelén

13.9 µg

szénhidrát

rost

15.1 g

cukor

0.98 g

víz

10.6 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.316 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.251 mg

Niacin - B3 vitamin

4.27 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

1.456 mg

Folát

38 µg

Kolin

30.4 mg

Béta-karotin

7 µg

Lutein+zeaxantin

210 µg

E vitamin

0.85 mg

K vitamin

5.9 µg

A vitamin

1 µg

B6 vitamin

0.294 g

3 találat (szűretlen)

Címlapról ajánljuk

„Kapj rá!” a halra – Egészség, íz és tudatosság egy...

A halfogyasztás többek számára ma már nemcsak gasztronómiai élmény, hanem tudatos döntés is. A halhús jó minőségű fehérjeforrás, könnyen emészthető, és természetes módon tartalmaz olyan tápanyagokat – például ómega–3 zsírsavakat, vitaminokat és ásványi anyagokat –, amelyek jól illeszkednek a kiegyensúlyozott étrendbe. Nem véletlen, hogy a hal egyre gyakrabban jelenik meg a modern, egészségtudatos konyhákban is.

Hirdetés

Legnépszerűbb cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...