Rozs

Rozs

Leírás

A rozs egyike a gabonanövényeknek, közeli rokonságban áll a búzával és az árpával. A rozst felhasználják liszt- és kenyérkészítéshez, sört főznek, illetve szeszt égetnek belőle, de takarmányként is használják. A rozs sikértartalma alacsonyabb a búzáénál, így a rozslisztből vagy rozsliszttel készült kenyér jóval tömörebb. A rozsnak magas az élelmi-rost tartalma, emellett E- és B1-vitamint, kalciumot, szénhidrátot, fehérjét, lizint, ásványi sókat és keményítőt tartalmaz. Fogyasztása javítja a bélműködést és csökkenti a koleszterinszintet.

Mikor vegyem

Bármikor.

hogyan tároljam

Száraz helyen.

100g Rozs

fehérjetartalom

10.34 g

zsírtartalom

1.172 g

szénhidráttartalom

75.86 g

víztartalom

10.6 g

gramm rozs?

Top ásványi anyagok

Foszfor

332 mg

Magnézium

110 mg

Kalcium

24 mg

Cink

2.65 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.294 g

Kolin

30.4 mg

Niacin - B3 vitamin

4.27 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

1.456 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

10.34 g

Zsír

telített zsírsav

0.197 g

egyszeresen telített zsírsav

0.208 g

többszörösen telített zsírsav

0.767 g

ásványi anyagok

Kalcium

24 mg

Vas

2.63 mg

Magnézium

110 mg

Foszfor

332 mg

Nátrium

2 mg

Cink

2.65 mg

Réz

0.367 mg

Mangán

2.577 mg

Szelén

13.9 µg

szénhidrát

rost

15.1 g

cukor

0.98 g

víz

10.6 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.316 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.251 mg

Niacin - B3 vitamin

4.27 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

1.456 mg

Folát

38 µg

Kolin

30.4 mg

Béta-karotin

7 µg

Lutein+zeaxantin

210 µg

E vitamin

0.85 mg

K vitamin

5.9 µg

A vitamin

1 µg

B6 vitamin

0.294 g

3 találat

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...