Rozs
Leírás
A rozs egyike a gabonanövényeknek, közeli rokonságban áll a búzával és az árpával. A rozst felhasználják liszt- és kenyérkészítéshez, sört főznek, illetve szeszt égetnek belőle, de takarmányként is használják. A rozs sikértartalma alacsonyabb a búzáénál, így a rozslisztből vagy rozsliszttel készült kenyér jóval tömörebb. A rozsnak magas az élelmi-rost tartalma, emellett E- és B1-vitamint, kalciumot, szénhidrátot, fehérjét, lizint, ásványi sókat és keményítőt tartalmaz. Fogyasztása javítja a bélműködést és csökkenti a koleszterinszintet.
Mikor vegyem
Bármikor.
hogyan tároljam
Száraz helyen.
100g Rozs
fehérjetartalom
10.34 g
zsírtartalom
1.172 g
szénhidráttartalom
75.86 g
víztartalom
10.6 g
Top ásványi anyagok
Foszfor
332 mg
Magnézium
110 mg
Kalcium
24 mg
Cink
2.65 mg
Top vitaminok
B6 vitamin
0.294 g
Kolin
30.4 mg
Niacin - B3 vitamin
4.27 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
1.456 mg
Tápanyagtartalom / 100 gramm
fehérje
10.34 g
Zsír
telített zsírsav
0.197 g
egyszeresen telített zsírsav
0.208 g
többszörösen telített zsírsav
0.767 g
ásványi anyagok
Kalcium
24 mg
Vas
2.63 mg
Magnézium
110 mg
Foszfor
332 mg
Nátrium
2 mg
Cink
2.65 mg
Réz
0.367 mg
Mangán
2.577 mg
Szelén
13.9 µg
szénhidrát
rost
15.1 g
cukor
0.98 g
víz
10.6 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.316 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.251 mg
Niacin - B3 vitamin
4.27 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
1.456 mg
Folát
38 µg
Kolin
30.4 mg
Béta-karotin
7 µg
Lutein+zeaxantin
210 µg
E vitamin
0.85 mg
K vitamin
5.9 µg
A vitamin
1 µg
B6 vitamin
0.294 g