Nashi körte - Japán körte

Több tulajdonságban is eltér az európai körtétől. Nemcsak a gyümölcs alakja, színe, beltartalmi értékei térnek el, hanem az érési típusa is. A nasi gyümölcsei fán beérők, a fogyasztási érettség eléréséhez még a késői érésű fajtáknál sincs szükség utóérlelésre. A japán körték gyümölcse szilárd, mégis ropogós és lédús (85-86 %-a víz). Nyár végén, kora ősszel érik. A többi körtéhez hasonlóan idegen megporzást igényelnek, tehát fontos, hogy a környezetében más fajták is legyenek ültetve. Kevesebb energiát tartalmaz, mint az alma vagy a körte. Ugyanakkor magas a cellulóz-, hemicelluóz- és pektintartalma, ezért táplálkozásbiológiai szempontból nagyon előnyös. Izükkel kapcsolatban megoszlanak a vélemények, zamatuk leginkább az alma és a körte keverékét idézik, nagyon kellemes ízűek.
Nyár végén, kora ősszel.
Teljes érés előtt 1-2 héttel leszedve, hűvös helyen: kamrában, pincében decemberig tárolható.
fehérjetartalom
0.5 g
zsírtartalom
0.116 g
szénhidráttartalom
10.65 g
víztartalom
88.25 g
Foszfor
11 mg
Magnézium
8 mg
Kalcium
4 mg
Mangán
0.06 mg
B6 vitamin
0.022 g
Kolin
5.1 mg
C vitamin
3.8 mg
Niacin - B3 vitamin
0.219 mg
fehérje
0.5 g
Zsír
telített zsírsav
0.012 g
egyszeresen telített zsírsav
0.049 g
többszörösen telített zsírsav
0.055 g
ásványi anyagok
Kalcium
4 mg
Magnézium
8 mg
Foszfor
11 mg
Cink
0.02 mg
Réz
0.05 mg
Mangán
0.06 mg
Szelén
0.1 µg
szénhidrát
rost
3.6 g
cukor
7.05 g
víz
88.25 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.009 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.01 mg
Niacin - B3 vitamin
0.219 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.07 mg
Folát
8 µg
Kolin
5.1 mg
Lutein+zeaxantin
50 µg
E vitamin
0.12 mg
K vitamin
4.5 µg
C vitamin
3.8 mg
B6 vitamin
0.022 g
Imádjuk a brassóit szaftos sertéshússal, rengeteg fokhagymával és pont megfelelően sült, ropogósan puha sült burgonyakockákkal. Lássuk azt a 3 lépést, amit ne hagyj ki, ha éppen krumplit készítesz a brassóidhoz!
NosaltyMai menünknek nincs párja! Nem mondjuk, hogy könnyed, de laktató, az fix! Klasszikus legényfogó, zöldséges lasagne nem csak vegánoknak, majd végezetül egy limonádé hűti le a kedélyeket.
NosaltyNem véletlen, hogy az olasz konyha az egyik legnépszerűbb a világon, ha egyszer olyan szerény, házias, de karakteres és laktató fogásokkal van tele, mint a minestrone. Nézzük, mi a titok nyitja, segít a Napi Tipp!
Lakos BenedekNem kérdés, hogy a zabpehely nagyon egészséges, de csak akkor, ha megfelelő alapanyagokkal kombináljuk.
Tömjünk meg ma minden gyomrot: készüljön ebédre krumpligombócleves, rakott cukkini és bundás alma.
Próbálok életmódot váltani, így a cukrot és a túl sok zsírt mellőzöm mostanában. Repceolajjall sütök, így azt végképp sajnáltam egy rántott húshoz :). Mivel a fasírtot is ...
A TV-ben láttam ezt a receptet. Annyira gyors és egyszerű, szinte elronthatatlan.
A frankfurti virsliről elnevezett levest sokféleképpen készítik, nekünk ez az egyik kedvenc verziónk.
Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!