Nashi körte - Japán körte
Leírás
Több tulajdonságban is eltér az európai körtétől. Nemcsak a gyümölcs alakja, színe, beltartalmi értékei térnek el, hanem az érési típusa is. A nasi gyümölcsei fán beérők, a fogyasztási érettség eléréséhez még a késői érésű fajtáknál sincs szükség utóérlelésre. A japán körték gyümölcse szilárd, mégis ropogós és lédús (85-86 %-a víz). Nyár végén, kora ősszel érik. A többi körtéhez hasonlóan idegen megporzást igényelnek, tehát fontos, hogy a környezetében más fajták is legyenek ültetve. Kevesebb energiát tartalmaz, mint az alma vagy a körte. Ugyanakkor magas a cellulóz-, hemicelluóz- és pektintartalma, ezért táplálkozásbiológiai szempontból nagyon előnyös. Izükkel kapcsolatban megoszlanak a vélemények, zamatuk leginkább az alma és a körte keverékét idézik, nagyon kellemes ízűek.
Mikor vegyem
Nyár végén, kora ősszel.
hogyan tároljam
Teljes érés előtt 1-2 héttel leszedve, hűvös helyen: kamrában, pincében decemberig tárolható.
100g Nashi körte - Japán körte
fehérjetartalom
0.5 g
zsírtartalom
0.116 g
szénhidráttartalom
10.65 g
víztartalom
88.25 g
Top ásványi anyagok
Foszfor
11 mg
Magnézium
8 mg
Kalcium
4 mg
Mangán
0.06 mg
Top vitaminok
B6 vitamin
0.022 g
Kolin
5.1 mg
C vitamin
3.8 mg
Niacin - B3 vitamin
0.219 mg
Tápanyagtartalom / 100 gramm
fehérje
0.5 g
Zsír
telített zsírsav
0.012 g
egyszeresen telített zsírsav
0.049 g
többszörösen telített zsírsav
0.055 g
ásványi anyagok
Kalcium
4 mg
Magnézium
8 mg
Foszfor
11 mg
Cink
0.02 mg
Réz
0.05 mg
Mangán
0.06 mg
Szelén
0.1 µg
szénhidrát
rost
3.6 g
cukor
7.05 g
víz
88.25 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.009 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.01 mg
Niacin - B3 vitamin
0.219 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.07 mg
Folát
8 µg
Kolin
5.1 mg
Lutein+zeaxantin
50 µg
E vitamin
0.12 mg
K vitamin
4.5 µg
C vitamin
3.8 mg
B6 vitamin
0.022 g