Medvehagymapesztó

A medvehagymapesztó a friss medvehagyma zsenge leveleiből készült, harsogóan zöld, fokhagymára emlékeztető illatú és ízű sós krém. Tavasszal, szezonálisan készítsük, frissen, pár nap alatt fogyasszuk el!
A medvehagymapesztót fogyaszthatjuk kenyérrel, pirítóssal, előételként, mártogatósként, illetve felhasználhatjuk tésztaételek feltéteként, de akár salátákban, húspácokban is. A medvehagyma egy különleges (gyógy)növény, és már a dédanyáink is előszeretettel gyűjtötték. A medvehagyma szedése rendkívül népszerű koratavaszi program az erdőkben, de vigyázzunk, mert a növény levelei összekeverhetők a mérgező, ugyanakkor szezonális gyöngyvirág leveleivel!
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
A pesztó (pesto) egy Olaszországból származó, világhírű szószfajta, amely olajos magvak (fenyőmag, dió, mandula, stb.), só, bors, olívaolaj, esetleg zöldségek, legtöbbször paradicsom, illetve sajtok hozzáadásával készül. Két fő fajtája a piros (paradicsomalapú) és a zöld (bazsalikomalapú), de akár rukkolából, pisztáciából és persze medvehagymából is készíthetjük. A medvehagymapesztót számos különböző recept alapján készíthetjük, kerülhet bele parmezán, chili, bors, de akár további friss zöld leveles is (spenót, rukkola, bazsalikom, petrezselyem stb.)
Egy alap medvehagymapesztó fő összetevői a következők: friss medvehagyma, olívaolaj, só, bors, parmezán, esetleg plusz fokhagyma, opcionálisan friss petrezselyem. Ezeket beletesszük egy aprítógépbe, összeaprítjuk, és menet közben csurgatunk még hozzá az olívaolajból. Tovább pépesítjük, nem baj, ha nem teljesen sima, jót tesz az állagának, ha egy picit darabos! Pontos recept itt, de ezt a rusztikus medvehagymapesztó-receptet is próbáljátok ki
Mivel a friss medvehagyma rendkívül egészséges, a belőle készült medvehagymapesztó is az, hiszen nem hőkezeljük. A medvehagyma méregtelenít, csökkenti a vérnyomást, jót tesz az érelmeszesedés ellen, fertőtleníti a gyomrot, és serkenti a bélműködést. Sokáig fontos gyógynövényként kezelték, és elsősorban meghűlések, megfázások kezelésére használták, mint egy természetes antibiotikumot: a fokhagymához hasonlóan gyulladáscsökkentő hatása van, és hatékonyan veszi fel a harcot különféle baktériumok és vírusok ellen. A konyhában sokféleképpen használható, például készülhet belőle saláta, húsétel, pogácsa, rizottó, de medvehagymapesztó is.
Készülhet belőle isteni finom medvehagymapesztós tészta, kerülhet különleges vegán gofri mellé, de felhasználhatjuk egy kiadós, húsmentes medvehagymapesztós fusillihoz is!
Még több medvehagymapesztós receptért görgess lejjebb!
A zsenge medvehagymaleveleket márciustól májusig gyűjthetjük, így a friss medvehagymapesztót is ekkortájt készítsük. Egyes boltok, delikáteszek polcain készen is megtalálhatjuk.
Hűvös helyen, hűtőben.
fehérjetartalom
7 g
zsírtartalom
7 g
szénhidráttartalom
8 g
víztartalom
0 g
Nátrium
980 mg
fehérje
7 g
Zsír
telített zsírsav
7 g
ásványi anyagok
Nátrium
980 mg
szénhidrát
rost
2 g
cukor
7 g
vitaminok
A mai menünk igazán különleges fogásokból áll, mindezt a rövidhét alkalmából.
NosaltyA 10 tárgy naponta-kihívás nem biztos, hogy egyszerű lesz, de az biztos, hogy kifizetődő tenni vele egy próbát.
Szabó AnnaNézzük, mely termékeket érintik majd a kormány döntését.
NosaltyA Jammertal Borbirtok Cassiopeia Merlot-ját választották a világ legjobbjának a Concours Mondail de Bruxelles szakértői.
Újabb édességőrület hódít, és most végre bárki könnyedén beszerezheti: május 5-től a Lidl kínálatába érkezik az Angel Hair csokoládé, amely már most a legújabb nemzetközi desszertszenzációnak számít!
Az orchideák csoportja az egyik legsokszínűbb virágcsoport, több mint 25 000 fajával. Itthon is előszeretettel tartjuk a lakásban, mivel azonban elég kényes növény, muszáj kellő figyelemmel gondoskodni róla. Mutatunk egy szuper trükköt a locsolásához, amivel egész évben virágoztathatod!
Éljen a sajtos szendvics! Sajtos szendvics és sajtos szendvics közt óriási különbség lehet. Főként, ha a mérleg egyik oldalán a croque monsieur áll. A francia bisztrókban és bárokban ...
Ki ne imádná a limonádét, az első nyáriasan meleg napokon pedig semmi sem esik jobban, mint egy nagy pohár jeges frissítő ebből a citromos kedvencből! Ebben a verzióban egész citromokat ...
Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!