Alapanyag Abécé
Zöldbab
A zöldbab a nyár egyik nagy ajándéka, fogyasszuk frissen, tegyük el vagy fagyasszuk le télre, és ne csak zöldbabfőzeléket készítsünk belőle!
Zellerlevél
A zellerlevél nemcsak ehető, hanem rendkívül ízletes is – sokkal több, mint egyszerű levesbe való zöldség. Használhatjuk zöldfűszerként krémlevesekhez, ragukhoz, pástétomokhoz, pesztóhoz, sőt salátákba is tehetjük. Jellegzetes, enyhén kesernyés, friss íze miatt karakteres ízesítőként szolgál, különösen jól illik burgonyás vagy lencsés ételekhez.
Zabpehely
A zabpehely fontos összetett szénhidrátforrásunk, mely amellett, hogy kiváló és egészséges szénhidráttartalommal bír, fontos energiaforrásunk is lehet. Számos olyan értékes táplálkozás-élettani tulajdonsággal rendelkezik, ami miatt érdemes rendszeresen szerepeltetni az étrendünkben.
Zabtej
A zabtej az egyik legkedveltebb növényi ital, amelyet főként vízből és zabpehelyből készítenek. Krémes állaga és enyhén édeskés íze miatt tökéletes alternatívája a tehéntejnek, főként kávéba, gabonapelyhekhez, zabkásához, turmixokba vagy főzéshez. Laktózmentes, vegán, és gyakran dúsítják kalciummal, B12-vitaminnal, D-vitaminnal is.
Zöldpaprika
A <strong>zöldpaprikának</strong> sokféle fajtája létezik: lehet csípős, édes, vastag húsú vagy hegyes. A paprika nemcsak színében és ízében sokszínű, hanem tápanyagokban is gazdag. Frissen fogyasztva tartalmazza a legtöbb vitamint, de savanyítva és főzve is kedvelt alapanyag. A világ számos országában termesztik, de a Kárpát-medencében különösen jó minőségű példányok nőnek.
Zöldhagyma
A zöldhagyma vagy más néven újhagyma sokak által kedvelt, ízletes, zsenge hagymaféle, amely a tavaszi időszakban fontos vitaminforrás is. A zöldhagyma íze kellemes, édeskésebb, az átlagos vöröshagymával ellentétben nem annyira csípős. Fogyaszthatjuk nyersen vagy főve, salátákban, levesekben, szendvicseken, magában. Bármikor helyettesíthetjük vele a vöröshagymát a főzés, sütés során.
Zabliszt
A zabliszt egyre népszerűbb alapanyaggá vált az étrendtudatos emberek körében, hiszen rendkívül tápláló, rostban gazdag és kíméletes a szervezethez. Magas rost- és fehérjetartalmának köszönhetően kiválóan alkalmas az emésztés támogatására, valamint segíthet a vércukorszint stabilizálásában is.
Zabkorpa
A zabkorpa a zab feldolgozása során keletkező melléktermék, amely a zab szem külső héjából származik. Nagyon tápláló és egészséges alapanyag, amely számos jótékony hatással bír az emberi szervezetre. Sokféleképp felhasználhatjuk, mégis ritkán aknázzuk ki kedvező tulajdonságait.
Zabpehelyliszt
A zabpehelyliszt az egészségtudatos konyhák egyik alapköve, gluténmentes étrendben is gyakran használt alternatíva. A teljes értékű zabpehelyből készül, finomra őrölve, így megőrzi a gabona rosttartalmát és tápanyagait. Elsősorban péksüteményekhez, palacsintákhoz, sűrítéshez és panírozáshoz alkalmazzák, de kreatívan kombinálható más lisztekkel is.
Zöldspárga
A zöldspárga nagyon könnyen elkészíthető, alacsony kalóriatartalmú és különleges ízű zöldség. Rengeteg jó tulajdonsága van, azonban van három rossz is: az egyik, hogy rövid ideig van szezonja, a másik, hogy nem bírja jól a tartósítást, illetve igen borsos az ára. Éppen ezért érdemes megragadni az alkalmat, amikor zöldspárgát ehetünk!
Címlapról ajánljuk
Mit főzzek ma? Sütőtökkrémleves 3 hozzávalóból, japán selymes rántotta és...
Gyorsan főzünk finomat, hiszen az ünnepek előtt nem árt az időnkkel csínján bánni.
NosaltyHeti Horoszkóp: Neked melyik sütés nélküli édesség menti meg a...
Ne adjátok fel, idő hiányában, sütés nélkül, egészen gyorsan is össze lehet dobni egy-egy desszertet a családnak vagy az ünnepi vendégseregnek. Ezúttal a csillagjegyetek szerint ajánlunk nektek egy-egy fincsi, gyors, sütés nélküli édességet karácsonyra (is).
NosaltyRicky Martin is elvegyült a budapesti karácsonyi vásár forgatagában... te...
Ricky Martin Budapesten járt, és még a karácsonyi vásárba is ellátogatott.
NosaltyLegnépszerűbb cikkek
Nagyon sokan isszuk így a teát, pedig súlyos betegséget okozhat
Sokan évek óta a citromot tartják nagy ellenségnek, ha teafogyasztásról van szó, hiszen a tealevelek természetes módon tartalmaznak alumíniumot, amit a citromsav képes kioldani a főzetbe. A valódi veszély azonban egész másban rejlik.
Közösségi felháborodás miatt eltakarták a malacsütést az egyik adventi vásárban
A kordonozás után sem csillapodtak a kedélyek, így most a hely a Facebook-oldaláért küzd.
Megnyitott Kapás Boglárka kávézója: erdélyi nevet kapott a hely
Megnyitott Kapás Boglárka világbajnok úszó és férje, Telegdy Ádám közös kávézója, méghozzá Budapest V. kerületében.
Top Receptek
Klasszikus hagyományos bejgli
Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...
Karácsonyi rögtön puha mézeskalács
Ez a tészta többszöri kísérletezés végeredménye, ez a legtökéletesebb. Évek óta ezekkel az arányokkal dolgozom. Egy nagyon jól dolgozható, rugalmas tésztát kapunk, nem ragad, nem ...
Klasszikus töltött káposzta
A kolozsvári töltött káposzta nem csak karácsonykor esik ám jól...