Így főztünk olcsó és nosztalgiától szívmelengető zúzapörköltet

A belsőségektől sokan idegenkedünk, pedig nemes dolog egy állat minden részét felhasználni, nem is beszélve a költséghatékonyságról, és akkor még az ízeket nem is említettük. Egyedi, mély, karakteres jellegével a zúza az egyik kedvencünk. Most sűrű, szaftos pörkölt lett belőle.

A baromfi zúza (csirke/kacsa/pulykazúza) még mindig egy kifejezetten olcsó alapanyagnak számít, amelyből fenséges pörköltet készíthetünk. Aki idegenkedik a bensőségektől, azok megnyugtatására mondom, hogy a zúza még a hentespultban sem emlékeztet a klasszikus, és egyesek számára ijesztő hentesárukra, cserébe isteni pörköltet vagy levest főzhetünk belőle. Ebben a receptben alacsony hőfokon, nagyjából 2 óra alatt főztük vajpuhára, sűrű és krémes pörköltszafttal, majd tarhonyával és savanyított zöldségekkel tálaltuk. Ilyen lett a mi zúzapörköltünk:

Klasszikus zúzapörkölt tarhonyával, teljes recept a képre kattintva! / Fotók és recept: Hering András

Hogy mi is a zúza?

A madár emésztőszervének erős, vastag izomzatú része, belső falát kemény, szarunemű bevonat fedi, amely segíti a szilárd táplálékdarabok összezúzását. A házi szárnyasnak ez a része mint emberi táplálék, ill. mint kész étel (paprikás, pörkölt) ismert.

Pro tipp a sűrű, mély ízű pörköltszafthoz:

A hagyma esszenciális értékkel bír egy pörkölt főzésekor. Minél több hagyma, annál finomabb a szaft. Egy kiló húshoz (zúzához) legalább két közepes-nagy vöröshagymát ajánlunk, ennél többet nagyon nem érdemes belerakni, nehogy a végén az édeskésebb, hagymás íz domináljon. Nem baj, ha nem vágjuk nagyon apró darabokra, a főzés során úgy is szétfő.

Klasszikus zúzapörkölt tarhonyával, teljes recept a képre kattintva! / Fotók és recept: Hering András

Hozzávalók a zúzapörkölthöz:

1 kg csirkezúza (vagy kacsa/pulykazúza megtisztítva), 3 közepes fej vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, 10 dkg kolozsvári szalonna, 1 ek libazsír, 1 ek fűszerpaprika, 1 közepes db paradicsom, 1 közepes db paprika (TV- vagy zöldpaprika), 1 teáskanál őrölt fűszerkömény, só, bors, 1 dl száraz vörösbor

Elkészítés:

A kolozsvári szalonnát felkockázzuk, majd a főzőedényünkbe téve, liba/kacsazsíron kisütjük zsírjára. A sült szalonnadarabokat kivesszük egy tányérra, félretesszük.

Az apróra vágott vöröshagymát üvegesre pároljuk a zsíradékunkban. Közben a zúzát kisebb darabkákra vágjuk (vagy a vékony részénél vágjuk ketté őket), a paradicsomot és a paprikát felkockázzuk (vagy késes aprítóban összeturmixoljuk), a fokhagymát mozsárban finomra törjük.

A hagymás zsírra szórunk 1 evőkanál őrölt paprikát, összekeverjük, majd mehet hozzá a zúza. Forgassuk össze alaposan, majd adjuk hozzá a paradicsomot, a paprikát, őrölt köményt, sót és borsot.

Öntsük fel 2 dl vízzel (vagy fél deciliter száraz vörösborral), majd lefedve, alacsony hőfokon 2 óráig főzzük. Ha víz helyett bort használunk (én ezt javaslom), idő közben apránként locsolgassuk a borral, hogy az elpárolgott levet pótoljuk (összesen 2 deciliterrel).

Ha vajpuhára főtt a zúza, és sűrű szaftot kaptunk, készen is vagyunk. Tálaljuk házi tarhonyával és kovászos uborkával.

További köretajánlónk:

Klasszikus zúzapörkölt tarhonyával, teljes recept a képre kattintva! / Fotók és recept: Hering András

Recept és fotók: Hering András

A klasszikus zúzapörkölt receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szívesen elkészítené!

Klasszikus zúzapörkölt tarhonyával, teljes recept a képre kattintva! / Fotók és recept: Hering András

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több recept Hering Andrástól:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...