Így főztünk olcsó és nosztalgiától szívmelengető zúzapörköltet

A belsőségektől sokan idegenkedünk, pedig nemes dolog egy állat minden részét felhasználni, nem is beszélve a költséghatékonyságról, és akkor még az ízeket nem is említettük. Egyedi, mély, karakteres jellegével a zúza az egyik kedvencünk. Most sűrű, szaftos pörkölt lett belőle.

A baromfi zúza (csirke/kacsa/pulykazúza) még mindig egy kifejezetten olcsó alapanyagnak számít, amelyből fenséges pörköltet készíthetünk. Aki idegenkedik a bensőségektől, azok megnyugtatására mondom, hogy a zúza még a hentespultban sem emlékeztet a klasszikus, és egyesek számára ijesztő hentesárukra, cserébe isteni pörköltet vagy levest főzhetünk belőle. Ebben a receptben alacsony hőfokon, nagyjából 2 óra alatt főztük vajpuhára, sűrű és krémes pörköltszafttal, majd tarhonyával és savanyított zöldségekkel tálaltuk. Ilyen lett a mi zúzapörköltünk:

Klasszikus zúzapörkölt tarhonyával, teljes recept a képre kattintva! / Fotók és recept: Hering András

Hogy mi is a zúza?

A madár emésztőszervének erős, vastag izomzatú része, belső falát kemény, szarunemű bevonat fedi, amely segíti a szilárd táplálékdarabok összezúzását. A házi szárnyasnak ez a része mint emberi táplálék, ill. mint kész étel (paprikás, pörkölt) ismert.

Pro tipp a sűrű, mély ízű pörköltszafthoz:

A hagyma esszenciális értékkel bír egy pörkölt főzésekor. Minél több hagyma, annál finomabb a szaft. Egy kiló húshoz (zúzához) legalább két közepes-nagy vöröshagymát ajánlunk, ennél többet nagyon nem érdemes belerakni, nehogy a végén az édeskésebb, hagymás íz domináljon. Nem baj, ha nem vágjuk nagyon apró darabokra, a főzés során úgy is szétfő.

Klasszikus zúzapörkölt tarhonyával, teljes recept a képre kattintva! / Fotók és recept: Hering András

Hozzávalók a zúzapörkölthöz:

1 kg csirkezúza (vagy kacsa/pulykazúza megtisztítva), 3 közepes fej vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, 10 dkg kolozsvári szalonna, 1 ek libazsír, 1 ek fűszerpaprika, 1 közepes db paradicsom, 1 közepes db paprika (TV- vagy zöldpaprika), 1 teáskanál őrölt fűszerkömény, só, bors, 1 dl száraz vörösbor

Elkészítés:

A kolozsvári szalonnát felkockázzuk, majd a főzőedényünkbe téve, liba/kacsazsíron kisütjük zsírjára. A sült szalonnadarabokat kivesszük egy tányérra, félretesszük.

Az apróra vágott vöröshagymát üvegesre pároljuk a zsíradékunkban. Közben a zúzát kisebb darabkákra vágjuk (vagy a vékony részénél vágjuk ketté őket), a paradicsomot és a paprikát felkockázzuk (vagy késes aprítóban összeturmixoljuk), a fokhagymát mozsárban finomra törjük.

A hagymás zsírra szórunk 1 evőkanál őrölt paprikát, összekeverjük, majd mehet hozzá a zúza. Forgassuk össze alaposan, majd adjuk hozzá a paradicsomot, a paprikát, őrölt köményt, sót és borsot.

Öntsük fel 2 dl vízzel (vagy fél deciliter száraz vörösborral), majd lefedve, alacsony hőfokon 2 óráig főzzük. Ha víz helyett bort használunk (én ezt javaslom), idő közben apránként locsolgassuk a borral, hogy az elpárolgott levet pótoljuk (összesen 2 deciliterrel).

Ha vajpuhára főtt a zúza, és sűrű szaftot kaptunk, készen is vagyunk. Tálaljuk házi tarhonyával és kovászos uborkával.

További köretajánlónk:

Klasszikus zúzapörkölt tarhonyával, teljes recept a képre kattintva! / Fotók és recept: Hering András

Recept és fotók: Hering András

A klasszikus zúzapörkölt receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szívesen elkészítené!

Klasszikus zúzapörkölt tarhonyával, teljes recept a képre kattintva! / Fotók és recept: Hering András

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több recept Hering Andrástól:

Címlapról ajánljuk