Videón, mennyi baktérium van egy bolti zsömlén

Egy magyar TikToker megvizsgálta, milyen baktériumok vannak egy boltban kapható zsömlén.

A boltban kapható pékáruk esetében sejthető, hogy nem éppen a legsterilebbek, hiszen hiába vannak kirakva különböző csipeszek, melyekkel könnyedén kiszedhetnék a vásárlók, sokan ezeket mégsem használják.

Videón, mennyi baktérium van egy bolti zsömlén

Egy magyar tiktoker, Gyuris Rita – azaz Plantprotecting Rita – növényorvos két random vásárolt bolti zsemle egyikéről vett mintát úgynevezett agarlemez segítségével, hogy kiderüljön, mennyi baktérium is hemzseg azon. 

Az első napon csak egy baktériumkolónia jelent, azonban a harmadik napon már gombatelepek is követték, illetve további kolóniák jelentek meg rajta.

@plantprotecting Zsömle teszt - hanggal nézd! Ilyen mennyiségben nem tud a zsemlén felszaporodni mikroorganizmus, hiszen nem kedvező nekik a közeg. A minták veszélyes hulladék gyűjtőbe mentek a teszt után. #agarlemez #agarplate #zsömle #zsemle #nekedbe #pusztuljonforyouba #teszt ♬ eredeti hang - Plantprotecting Rita

A szakértő ugyanakkor mindenkit megnyugtatott: ezek a mikroorganizmusok nem veszélyesek ránk nézve. Ettől persze még a legkevésbé sem gusztusosak. 

Forrásunk volt.


Még több inspiráló sztori:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...