A boltban kapható pékáruk esetében sejthető, hogy nem éppen a legsterilebbek, hiszen hiába vannak kirakva különböző csipeszek, melyekkel könnyedén kiszedhetnék a vásárlók, sokan ezeket mégsem használják.
Egy magyar tiktoker, Gyuris Rita – azaz Plantprotecting Rita – növényorvos két random vásárolt bolti zsemle egyikéről vett mintát úgynevezett agarlemez segítségével, hogy kiderüljön, mennyi baktérium is hemzseg azon.
Az első napon csak egy baktériumkolónia jelent, azonban a harmadik napon már gombatelepek is követték, illetve további kolóniák jelentek meg rajta.
@plantprotecting Zsömle teszt - hanggal nézd! Ilyen mennyiségben nem tud a zsemlén felszaporodni mikroorganizmus, hiszen nem kedvező nekik a közeg. A minták veszélyes hulladék gyűjtőbe mentek a teszt után. #agarlemez #agarplate #zsömle #zsemle #nekedbe #pusztuljonforyouba #teszt ♬ eredeti hang - Plantprotecting Rita
A szakértő ugyanakkor mindenkit megnyugtatott: ezek a mikroorganizmusok nem veszélyesek ránk nézve. Ettől persze még a legkevésbé sem gusztusosak.
Még több inspiráló sztori: