A puritán étel imádatán generációk osztoznak a mai napig, és ha az életet másként is látjuk, mint 100-200 éve, az biztos, hogy a zsíros kenyeret pont úgy szeretjük, ahogy elődeink.
A tökéletes zsíros kenyér
Régen a zsíros deszka jelentette a szegény ember egyik legfenségesebb eledelét, főleg azokban az időkben, amikor az is kérdéses volt, kerül-e a kenyérre valami, vagy egyáltalán: lesz-e kenyér. Bár felmenőink idejében nem volt ennyi szív-és érrendszeri megbetegedés, a koleszterinről meg nem is hallottak, de tegyük hozzá, többet is mozogtak. Azt a kalóriát és zsírmennyiséget, amit dédszüleink magukba diktáltak, a földművelés, valamint a ház körüli teendők során alaposan felélték.
Akár az úttörőtáborokban, akár lent a játszótéren, vagy az iskolában, és persze, otthon: a zsíros kenyér illata és íze olyan megnyugvást adott, amit még ma is érzünk, ha beleharapunk egy zsíros deszkába. Vidéken rendszerint a nagyi piros vagy kék zsírosbödönjéből kentük a kenyérre a dermedt zsírt: főétel és desszert gyanánt is tökéletes volt.
Habár, a zsíros kenyér karrierje az utóbbi évtizedekben leginkább egy hulló üstököshöz hasonlított, mégis túlélte a reform konyha térhódítását. A koleszterin és a szénhidrát régóta szitokszónak számít, így akármennyire is csábító, a friss fehér kenyér, meg a zsír sokunk étrendjéből kikerült. Megnőtt az olaj és a margarinfogyasztás, a mangalica pedig idő közben majdnem kihalt. Szerencsére, még időben észbe kaptunk.
A hamisítatlan zsíros kenyér bázisát nem képezheti más, csakis fehér kenyér. A barna kenyér és rozskenyeret felejtsd el, ha klasszikus zsíros kenyérre vágysz! Az ujjnyi vastagságú szeletre egyenletesen kend a zsírt, azonban ne gondold, hogy bármilyen megteszi: a mangalica sertés zsírjához sem a liba, sem a kacsa, sem más disznózsír nem hasonlítható. Feltét gyanánt lila hagyma dukál, és az elmaradhatatlan pirospaprika. Mellé - ahogy a Juventus együttes is megénekelte - haraphatunk zöldpaprikát és paradicsomot. De ne feledjük - a Kádár-korszak egyik gasztro kitérőjeként -, a Piros Arannyal díszített zsíros kenyér sem utolsó étek!
Hogy készült régen a zsír?
Régen a liszt és a krumpli mellett a szalonna fontos része volt az étkezéseknek, hiszen számos étel alapanyagául szolgáltak. A hajában sült krumpli, a lapcsánka, a krumplileves, a lángos és a zsíros kenyér gyakran került a szegények asztalára.
Disznóvágás után a zsírt szalonna formájában tárolták, és sokáig, a 17. század végéig nem is igen ismerték az olvasztott zsírt. A zsírosbödönről is csak a 18. századi leírásokban találunk említést, mint a köznemesi háztartások egyik konyhai eszköze. A sertés hátán és hasán lévő szalonnát megkövesztették, majd feldarabolták, megsózták, átgyúrták, alaposan lenyomkodták, végül fagyos zsírral bekenték, és hűvös helyen tárolták.
A nagy szegénységben, a II. világháborúban azt a disznóhájat, amivel addig a csizmaszárat kenték, ha a szükség úgy hozta, meg is ették. Ugyan, a zsírt mindenki jobban szerette, a hájat is tartósították: először szalma közé tették, leforrázták, 1 napig állni hagyták, majd vászonba csomagolva úgynevezett hájtartóba téve, felakasztva tárolták a padláson.
Zsíros kenyér függő költőink, íróink
Az egyik legtipikusabb ételünket, íróink, költőink is szerették. Gelléri Andor Endre Zsíroskenyér és Alma című 1931-es novelláját olvasva, pontosan érezni, mennyire nagy kincs volt a zsír:
„Hanem hát tízórai kell ennek a vén sátánnak, s még hozzá Málcsi parancsára: zsíros kenyér! Erősebben kezdett verni a szíve: sajnálta a már elsimított zsírt földulni újra, olyan szívesen megkérte volna Racsáknét, hogy egye szárazon inkább a kenyerét, de az a szemtelen mosónő már bámulja, már várja az ennit, mint az éhes kutya…. Magának is szelt a kenyérből, s töprengő arca, mintha napfény érné: földerűlt. Kinyújtotta öreg, kicsit remegő mutatóujját s törölgetni kezdte vele a zsirosbödön oldalán sápadozó vékony zsírharmatot. Törölte, s rákente először Racsákné kenyerére, aztán ami még megmaradt az öreg ráncok között, azzal a saját kenyerét zsírozta meg. még megmaradt az öreg ráncok között, azzal a saját kenyerét zsírozta meg.”
De József Attila is versbe foglalta a zsírt, mint az öröm egyfajta formáját:
"Vásárhelyről disznó jő,fazekunkban disznó fő,hurka, kolbász, májas, véres:illik annak, aki éhes, -ahogy futnak szagos percek,ütemükre hurka serceg,szag folytán eszembe jutsz te(ez a célzás - ajaj! - hucpe)szánk zsíros mosolytól fényes,ahogy rád gondolunk, édes."
Fazekas Mihály, költő, Csokonai Vitéz Mihály és Kazinczy Ferenc jó barátja, a Hortobágyi dal című versében állít emléket a zsírnak:
„Óh én édes Istenem!Adj jó békességet,Fordíts el országunkrólDöghalált, inséget,Hogy ehessük békévelZsíros kenyerünket,Áldj meg uram, teremtőm!Jó borral is minket."
Berda József költő, aki nagyon szerette a hasát, természetesen, nem hagyhatta ki a zsíros kenyeret a művészetéből sem:
"Gyerekkorom emlékeként élvezlek ma is pirospaprikával telehintett zsíroskenyér!Komisz kölyök voltam egykor s így inkábblopott kincsként majszoltalak s mostmegint becsüllek: öreg kamaszként nagyokatharapván belőled. Még mindig finom falatvagy emlékezetemben, jobb, mint a gumiízűszáraz szalámik. Zsíroskenyér, áldott-józsíroskenyér! megbűvölt gyereked vagyok máig is,mely jó talajra talált tiszteletedben.”
Ezeket olvastad már?
Ezt ette a 7 vezér több mint 1000 éve -...
Vajon mi volt Álmos és Előd kedvenc étele? Milyen fogásokért rajongott Ond, Kond, és mit ehetett ebédre Huba, Tas, meg Töhötöm? Ősi magyar étkezés a honfoglaló őseink korában.
Petrás GabriellaHallottál már a városi paraszti konyháról? Nem is tudunk róla,...
Régen a saját földjüket művelték az emberek, és önfenntartó életmód természetes volt. Mára jóformán eltűnt a paraszti létforma, a gasztronómiáját azonban még mindig őrizzük.
Petrás GabriellaÍgy tartósítottuk az ételeket a hűtő előtt, de most is...
Nem is olyan nagyon régen, még semmilyen háztartási gép, még hűtő sem volt a konyhákban. De az emberek akkor is megoldották az ételek tartósítását.
Petrás GabriellaNagymama elfeledett süteményei, amiket gyerekkorunkban imádtunk
Gyerekkorunk nosztalgikus ízei között a ropogós csöröge fánk, a hájas tészta barack lekvárral és a birsalmasajt, biztos a dobogósok között kap helyet. Neked volt kedvenced?
Petrás Gabriella