Amikor a sült hús medvehagymás zsírban sül, akkor mindenki boldog

A zsírban sült húsokról ódákat tudnánk zengeni, de a legjobb, ha inkább elkészítitek ti is, és magatoknak zengitek a hálaénekeket. Na de micsoda zsírban sült ez a karaj...medvehagymásban, ahogy azt tavasszal kell!

Korábban már bemutattam nektek, hogy a medvehagymából milyen isteni mangalicazsíros kencét lehet készíteni, ami nemcsak friss kenyéren, de húsok sütésekor is bátran felhasználható. Most egy klasszikus sült húst, sertéskarajból készült sültet dobtam fel a medvehagymás mangalicazsírral, amiben a hús még puhább és még izgalmasabb ízekkel teli lesz.

Medvehagymás zsírban sült hús, teljes recept itt! (recept és fotók: Hering András)

Hozzávalók a medvehagymás zsírhoz:

15 dkg medvehagyma (nagyjából 5 kisebb csokor finomra vágva), 250 g mangalica zsír, 1 gerezd fokhagyma, 320 g mangalicasonka, 6 db szárított paradicsom, só, bors

A medvehagymás mangalicazsír elkészítése:

Elsőként válasszunk megfelelő méretű dunsztos üvegeket a medvehagymás zsírhoz, én általában kisebb méretű üvegeket választok, mivel egyszerre úgysem fogy sok a készítményből. Sterilizáljuk az üvegeket és a fém fedőket is, erre a legjobb megoldás, ha vízben forraljuk őket.

Vágjuk apróra a megmosott, lecsepegtetett, és alaposan, tiszta konyharuhán vagy papírtörlőkön megszárított medvehagymaleveleket. Majd, ha szeretnénk beletenni sonkát, szárított paradicsomot vagy egyéb hozzávalót is (például pirított csirkemájat vagy sülthús-darabokat), ugyanezt tegyük velük is: vágjuk finomra, de legalábbis apróra őket.

Válasszunk egy viszonylag mély és nagyobb serpenyőt, majd kezdjük el benne melegíteni a mangalicazsírt (nagyjából 250g mangalicazsírra lesz szükségünk). Amikor már felmelegedett a zsír, mehet hozzá néhány gerezd aprított fokhagyma, az apróra vágott sonka- vagy más húsdarabok, a szárított paradicsom, végül az aprított medvehagymalevelek.

Kezdődhet a sütés, ami egészen addig tartson, amíg a levelek összeesnek, tehát egyáltalán nem szabad sokáig sütni őket.

Tapasztalataim szerint a fekete bors mellett szinte csak egy csipet só kell bele, mivel a sonkadarabokból épp elég só sül ki, illetve evés közben is tudjuk utólag sózni, ha szükség van rá.

Töltsük forró üvegbe, zárjuk le, majd állítsuk fejtetőre nagyjából 30 percre. Ezután takarjuk be egy konyharuhába, hagyjuk kihűlni, majd mehet a hűtőbe.

A fokmagyás sült hús már magában is egy csoda, de miért ne fokozhatnánk az ízeket medvehagymás mangalicazsírral?

Hozzávalók a sült húshoz:

1 kg sertés rövidkaraj, 4 gerezd fokhagyma (finomra zúzva), só, bors

A sült hús elkészítése:

Ha egész sertéskarajt sütünk, szeleteljük fel, majd a hús mindkét oldalát ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. A karajszeleteket tegyük egymás mellé egy vasserpenyőbe vagy tepsibe.

A fokhagymákat finomra zúzzuk vagy vágjuk, elosztjuk a hús tetején.

Rá- és mellékanalazunk nagyjából 3 púpozott evőkanál medvehagymás mangalicazsírt, majd kezdődhet a sütés. 220 fokra előmelegített sütőbe tesszük, alufóliával lefedjük, majd nagyjából 90 perc alatt puhára pároljuk.

Ha a hús megpuhult levesszük az alufóliát és 10 perc alatt megpirítjuk.

Fotók és recept: Hering András

A medvehagymás zsírban sült hús teljes receptjéért kattints idementsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több friss, tavaszi recept itt:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Mirage étterem – Ahol a fővárosi minőség a vidékkel találkozik

A két éve felújításon átesett Mirage egy stílusos, mégis kellemes hangulatú étterem, a környék egyik legkiemelkedőbb vendéglátóhelye. A fürdőkomplexum vonzásában elhelyezkedő Mirage a Hotel Délibáb szálloda éttermeként nagyszabású célt tűzött ki maga elé: amellett, hogy ők a régió egyetlen széles választékú steak house-a, leendő degusztációs menüjükkel a fine dining iránt érdeklődő réteget is szeretnék magukhoz vonzani. Mint mondták, ez a 10 fogásos menü és a marhahúsuk az, ami valóban tükrözi azt a minőséget, amit ők képviselni akarnak a környéken és a hazai gasztronómiában egyaránt.

Címlapról ajánljuk

További cikkek