Ennyi zsírt kéne fogyasztanunk egy nap, ha a fogyás a cél

Ha fogyni szeretnénk, nem szabad teljesen száműzni a zsírt az étrendünkből, persze érdemes vele óvatosan bánni.

Sokan a diéta alatt teljesen kiiktatják a zsírt az étrendjükből, pedig a zsírok a szervezet fontos makrotápanyagai. Persze egyáltalán nem mindegy, melyik fajtából visszük be őket, hiszen vannak a „jó” és a „rossz” fajták. Az előbbibe tartoznak a telítetlen zsírok, amíg a másikba a telített és a transzsírok.

Ennyi zsírt kéne fogyasztanunk egy nap, ha a fogyás a cél

A telítetlen zsírok javíthatják a a koleszterinszintet, csökkentik a szívbetegségek kockázatát, és a trigliceridszintet is javítják. Ezen zsírok közé tartoznak egyébként a ómega-3 és ómega-6 zsírsavak is. Az a legjobb, ha ezeket növényi forrásokból pótoljuk, de mérsékelt mennyiségben az olajos halaknak, a tojásnak, a tejtermékeknek és a fehér húsú baromfiknak is helyük van a kiegyensúlyozott étrendben.

A legideálisabb, ha a napi étkezés 30%-át teszik ki a zsírok, ez egy 1500 kalóriás napi étkezés esetén 50 grammot, 2000 kalóriás étrend esetében 67 grammot, 2500 kalóriás étrendnél pedig 83 grammot jelent.

Forrásunk volt.


Az étrendekről és a helyes táplálkozásról még többet olvashatsz itt:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...