Sokan a diéta alatt teljesen kiiktatják a zsírt az étrendjükből, pedig a zsírok a szervezet fontos makrotápanyagai. Persze egyáltalán nem mindegy, melyik fajtából visszük be őket, hiszen vannak a „jó” és a „rossz” fajták. Az előbbibe tartoznak a telítetlen zsírok, amíg a másikba a telített és a transzsírok.
A telítetlen zsírok javíthatják a a koleszterinszintet, csökkentik a szívbetegségek kockázatát, és a trigliceridszintet is javítják. Ezen zsírok közé tartoznak egyébként a ómega-3 és ómega-6 zsírsavak is. Az a legjobb, ha ezeket növényi forrásokból pótoljuk, de mérsékelt mennyiségben az olajos halaknak, a tojásnak, a tejtermékeknek és a fehér húsú baromfiknak is helyük van a kiegyensúlyozott étrendben.
A legideálisabb, ha a napi étkezés 30%-át teszik ki a zsírok, ez egy 1500 kalóriás napi étkezés esetén 50 grammot, 2000 kalóriás étrend esetében 67 grammot, 2500 kalóriás étrendnél pedig 83 grammot jelent.
Az étrendekről és a helyes táplálkozásról még többet olvashatsz itt: