Bár a kenyér mellé harapott zsenge, tavaszi reteknél valóban nem sok jobb dolog létezik, ez az egyszerre fanyar, lédús és ropogós friss zöldség nemcsak nyersen, valamilyen étel kísérőjeként fogyasztható. Akár főszereplővé is tehetjük, ha merül kísérletezni vele.
Turbózz belőle salátát
Az egyik legegyszerűbb és még mindig nyers formában való feldolgozási mód, ha salátát készítünk a retekből. Már maga a saláta szó is rengeteg féle elkészítési módot rejt magában, hiszen saláta az is, ha a retket apróra vágjuk vagy gyaluljuk, és ecetes-cukros lébe forgatjuk, majd akár zöld salátalevelekkel gazdagítjuk, de az is, ha friss zöldek, retek és hagymafélék kerülnek egymás mellé, sőt, az is, ha a retekre csak sót és igazán jó minőségű olívaolajat csorgatunk.
De ha még tartalmasabb ételre vágyunk, mondjuk grillezett húsok mellé, próbáljuk ki, hogy a felaprított retket sűrű joghurttal vagy akár majonézes-tejfölös krémmel keverjük össze.
Savanyítsd
A retek remekül savanyítható, ahogy már fent is említettük. Ilyenkor nem kell komoly előkészületekre gondolni, a legegyszerűbb ecetes öntet is nagyon jól áll neki, mivel nagyon zsenge, egész kevés idő alatt is remekül átjárja, az ecet és cukor és adnak neki egy kellemes, frissítő árnyalatot.
Ha pedig kicsit tovább hagyjuk a savanyú lében, gyönyörű rózsaszín színét átadja a folyadéknak is. Sőt, próbáljuk ki fermentáltan is, ami csak nevében tűnik bonyolultnak, valójában az egyik legősibb és legegyszerűbb tartósítási módról van szó.
A legyalult retket (legyen legalább 25 dekányi) egy teáskanál sóval keverjük el, ügyelve arra, hogy a só mindenhol átjárja a szeleteket. Fél óra alatt annyi levet ereszt majd a retek, hogy be is tehetjük egy tiszta, csírátlanított üvegbe, ügyelve arra, hogy a zöldséget teljesen ellepje a lé.
Kerülhet még az üvegbe gyömbér és akár metélőhagyma is, de ezek akár el is hagyhatók. Zárjuk le az üveget, és tegyük fénytől védett helyre. Négy-öt nap alatt le is zajlik majd a fermentálódás folyamata, zamatos, egészséges, probiotikus finomság vár minket. A kész savanyított retket tároljuk hűtőben, szendvicsekhez, savanyúságként, salátákba rendkívül finom.
Grillezd
Ahogy mondtuk, a retek nemcsak nyersen finom, de sokan a savanyított változatokon kívül nem nagyon tudják elképzelni, hogy mi történhet vele. Pedig ahogy a répát vagy a céklát, a retket is lehet főzni: a legjobb, ha grillezzük vagy sütjük, azaz viszonylag rövid ideig nagy hőhatásnak tesszük ki. A zsenge hónaposretek pillanatok alatt átsül, kívül ropogós, belül pedig krémesen lágy, édes lesz. Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy az egyik legfinomabb tavaszi csemege, ami köretként, húsok vagy vega főételek kísérőjeként, de krémek vagy épp levesek mellé kínálva is nagyon finom.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több cikk a húsvéti készülődéshez: