A legfinomabb zsemlegombóc titkai – mert semmivel sem jobb tunkolni

Ha zsemlegombóc, akkor vadas, ha vadas, akkor zsemlegombóc. Hogy milyen az igazán finom verzió ebből az igazán autentikus, magyaros köretből? Hogy készül, és mi a titkos hozzávaló? Mutatjuk is a receptet.

Az egyik legtipikusabb, legmagyarosabb, mégis sokszor elhanyagolt köret egy tökéletes receptjét hoztuk el nektek: így készül a hibátlan zsemlegombóc, szerintünk.

Nincs nagyon vita afelől, hogy mivel a legfinomabb egy autentikus, sűrű, szaftos vadas marha: a válasz egyöntetűen a zsemlegombóc, bárkit kérdezünk. Természetesen sokan egyszerűsítik a dolgokat, és egy-egy kapkodósabb alkalommal a marhát csirkére, a gombócot főtt tésztára cserélik, de erről a szentségtörésről most nem is beszélnénk.

Lássuk, hogyan lesz igazán lágy és puha, mégis ropogós, kerek és ízletes a zsemlegombóc!

Hozzávalók: 2 db zsemle, 250 g rétesliszt, 3 db tojás, 1 dl víz, 2 ek kacsazsír, 1 csokor petrezselyem, ízlés szerint só, ízlés szerint bors, 2 közepes db vöröshagyma

Elkészítés:

Pirítsuk le a hagymát a zsiradékon, ha aranybarna, húzzuk le a tűzről.

Válasszuk jolly joker összetevőként a kacsazsírt, az ezen lepirított hagyma az, ami megadja a gombócok igazán jó zamatát. Nincs mese, így lesz a legfinomabb.

Közben pirítsuk meg sütőben a zsemlegombóc lelkét adó, apróra vágott kenyér- vagy zsemlekockákat: ehhez szikkadt pékárut ajánlunk!

Keverjük ki a tésztát is! Öntsük egy tálba a réteslisztet, a tojást, a vizet, a pirított hagymát és a finomra vágott petrezselymet, és sózzuk, borsozzuk. A tészta se túl lágy, se túl sűrű ne legyen!

A tésztát a nokedlitésztánál sűrűbbre kell keverni, ízfokozás céljából pedig ne felejtsük ki belőle a friss zöldfűszereket sem: aprított petrezselymet, majorannát, snidlinget, amit kívánunk.

Öntsük a tésztához a pirított zsemlekockákat is, ezután forgassuk össze újra. 15-20 percre tegyük hűtőbe pihenni.

Zsemlegombóc másképp

Egy újságban volt ez a burgonyás zsemlegombóc változat, egy olvasó küldte be. Bevallom, tartottam tőle, hogy milyen lesz a végeredmény, aztán menet közben rájöttem, hogy nem is nehéz, ...

Vaddisznó vadas zsemlegombóccal

Gyermekkoromban talán az egyetlen hús, amit megettem, az a vadas volt. Igaz, hogy féltenyérnyi husira két nagy merőkanál szósz jutott, és rengeteg krokett, mindenesetre kijelenthetem, hogy ...

A gombócokat vizes kézzel, óvatosan formázzuk, ne nyomorgassuk őket nagyon össze! Enyhén sós vízben főzzük őket kb. 10 percig, amikor felúsznak a felszínre, az egy jó jel, utána 10 percig fedő alatt gőzöljük őket. Fogyasszuk a gombócokat sok-sok vadasmártással és egy jó szelet marhahússal!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Szívesen főznél együtt Steiner Kristóffal, Sztarenki Dórival, Fancsikai Eszterrel vagy éppen Sass Danival? Most itt a lehetőség, a Nosalty és a Knorr közös Élményfőzésein ugyanis élőben főzhetsz együtt a sztárokkal, ráadásul még otthonról sem kell kimozdulnod, online csatlakozhatsz!

Az Élményfőzésről itt tudhatsz meg többet!


Még több házias finomság itt:

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...