Használtok zsályát? Sokan fűszernövényként ismerik leginkább, pedig gyógynövényként is évszázadok óta alkalmazzák. Mint megtudhatjuk a hellovidek cikkéből, milliónyi olyan jótékony tulajdonsággal rendelkezik, ami felett kár lenne szó nélkül elmenni.
A zsálya a mentafélék családjának tagja, erős íze miatt általában kis mennyiség elég belőle. Egyébként a család további tagjai közé tartozik az oregánó, a rozmaring, a bazsalikom és a kakukkfű, melyek szintén erős, jellegzetes ízzel bírnak.
Mutatjuk azokat az okokat, amik miatt mindenképp érdemes otthon is megtermesztened a zsályát, katt a képre!
A zsálya 5 jótékony hatása
Antioxidáns előnyei is vannak, hiszen kis mennyiségben tartalmaz antioxidáns A-, C- és E-vitamint. Több mint 160 féle polifenol található benne, ami egy másik növényi eredetű antioxidáns. Azok, akik naponta két csésze zsályateát isznak, tapasztalhatják ezeket a jótékony hatásokat, valamint a jó koleszterinszint növekedését is.
A szájhigiéniát is támogatja, hiszen a zsálya antimikrobiális hatással rendelkezik, amely elősegíti a lepedék elpusztítását. Egy zsálya alapú szájvizet használó tanulmány kimutatta, hogy sikeresen elpusztította a fogszuvasodást okozó Streptococcus mutans baktériumokat. Egy másik tanulmányban egy zsályából készült illóolaj elpusztította a Candida albicans gombát, és megakadályozta terjedését. De a zsályát ajakherpesz kezelésére is bevethetjük.
A zsályaleveleket a hagyományos gyógyászatban a cukorbetegség kezelésére használták. A vizsgálatok kimutatták, hogy a zsályalevél kivonat csökkentheti a vércukorszintet, és javíthatja az inzulinérzékenységet, hasonlóan a cukorbetegség elleni gyógyszerhez, a roziglitazonhoz. Azonban további vizsgálatokra van szükség ahhoz, hogy a zsályakivonatot cukorbetegség kezelésére ajánlják..
Még több növény itt: