Zságer Balázs érzésből főz

Az egyik legkarakteresebb hazai zenekar, a Žagar frontemberét ezúttal főzési szokásairól faggattuk. Kiderül, hogy Zságer Balázs imád főzni, rajong az ázsiai konyháért, de édesapja hagymás rostélyosát ki nem hagyná!

Kaposváron születtél. A családod most is ott él. Édesanyád melyik specialítása a kedvenced?

Inkább édesapám a szakács a családban. A hagymás rostélyosa a kedvencem, de a halászléje is elég fincsi.

Tőle tanultál főzni? Úgy tudom, nemcsak a billentyűket, a főzőkanalat is jól kezeled.

Nem igazán, bár néha megkérdezek egy-egy fortélyt. Főzni önállóan kezdtem el,valahogy természetesnek tűnt, hogy ha ennyire szeretem az éttermeket és a konyha körüli nyüzsgést, akkor az ételek elkészítési módjai is érdekeljenek. Szakácskönyvből csak az elején főztem párszor, aztán idővel inkább az ösztöneimre hallgatva, érzésből főzőcskéztem.

Halászlé 7. -bajai

Minden bajai családnak van "titkos" összetevője, ki harcsát tesz még bele, ki 1 dl vörösbort önt a lébe. A háziasszonyok a tésztát maguk gyúrják. Így még ízletesebbé tehető. ...

Halászlé 6.

Hamar megvan, és nem kell a passzírozással bíbelődni. A hozzávalók felsorolásánál kimaradt a halászlésűrítmény, mert azt írja ki hogy ilyen alapanyag nincs!! De azért ne felejtsétek ...

Melyik konyhatípus a kedvenced?

Ez idővel mindig kicsit változik. Jelenleg az ázsiai konyha, a thai és a japán ételek a kedvenceim, de nagyra értékelem a francia konyha kifinomultságát, emellett az olasz még örök kedvenc, imádom az antipasti előételeiket, legyen szó padlizsánról, mozzarelláról vagy polipról.

A Žagarral sok helyen jártatok. Ettetek valahol valami nagyon finomat?

Igen, egyébként is zenekari szokás a fellépések előtti közös vacsorázás – ez szinte már rituálévá vált. Külföldön mindig izgalmas, hogy a helyi szervezők hova visznek minket, vagy mit ajánlanak. A hollandoknál nagyon szimpatikus például az a fajta„crossover" konyha, ahol az étlapon ázsiai, holland és egyéb európai ételek szerepelnek egyszerre, de például remek káposztalevest (borscs) ettünk Moszkvában, nagyon komoly tengeri herkentyűket a görögországi Pátrában és felejthetetlen tésztákat Dél-Olaszországban, ahol a helyi szervezők egyik nagyon kedves rokona főzött nekünk több napon át. Azt hiszem, ekkor nyűgözött le a főzés – és lecke is volt egyben, hogy milyen egyszerű összetevőkből lehet nagyon finomat készíteni.

Borscs Myazs konyhájából

"Bábuska Borscsa" Párom "Bábuskájától" (бабушка) tanultam ezt a levest, ami inkább egytálétel. Nagyon sok (télen) szükséges vitamin van benne. Mindenki, aki eddig megkóstolta ...

Fehérboros rákragu

Egyik áruházlánc tengeri herkentyű akciót tartott néhány hónappal ezelőtt. A kagylót és a garnélát különösen jó áron adták, a kagyló ára versenybe szállt a csont nélküli karaj ...

Az együttessel gyakran lépnek fel a Dívák. Kényeztettek már valamiféle sütivel, étellel benneteket?

A sütire azt hiszem, volt már példa. Már egy ideje év végén rendezek egy zenekari vacsorát, ahova mindig mást hívunk meg főzni, tavaly egy japán festő barátom, Fukui Yusuke főzött nekünk shiitake gombás udont, zöld kagylót és egyéb japán finomságokat, azelőtt pedig a tourmenedzserünkkel, Publóval főztünk bœuf bourguignont, vagyis burgundi marharagut.

Neked van saját sütirecepted, amelyet megosztanál az olvasókkal?

A süteményekben nem vagyok igazán otthon. Inkább az olasz tészta a specialitásom, a paradicsomos-padlizsános, a fehérboros-rákos spagetti vagy a rókagombás penne, ezekre vendégül mernék látni bárkit. Ezek elkészítési módjaihoz szerintem nem nagyon tudnék újat mondani, talán annyit, hogy majdnem mindig használok bort a főzéshez, és ami szerintem az egyik legfontosabb, hogy próbálok mindig jó minőségű és friss alapanyagokat használni.

Kagylóleves

Mediterrán ízre vágytam, így hát kipróbáltam ezt a receptet. Az általam oly gyakran említett Prima Konyha magazinban találtam, ünnepi levesek címszó alatt. Nálam ez inkább az egy ...

Hol láthatunk titeket legközelebb? Mit főztetek ki az idei nyárra?

Igen, az ételek mellett a stúdióban is főnek a dolgok – jelenleg egy új lemezen dolgozunk, amely ősszel jelenik majd meg, de azért megfordulunk pár fontosabb fesztiválon is, mint a Volt, a Balaton Sound és a Sziget, ahol már az új albumról is ízelítőt adunk. Akit érdekelnek a lemez munkálatai, a Facebook-oldalunkon követheti az eseményeket.

AŽagar Facebook-oldala >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...