A spárgaszezon a végét járja, és ha rajongói vagyunk a különleges tavaszi zöldségnek, az elmúlt heteket valószínűleg mindenféle spárgás ínyencségek elkészítésével töltöttük. A most következő recept két dologra is alkalmas: egyrészt szimpla, mégis nagyszerű lezárást adhatunk vele az idei szezonnak, másrészt akár meg is őrizhetjük segítségével az imádott alapanyag zsenge zamatát. Készüljön zöldspárgapesztó a konyhában, íme a 15 perces recept!
A szín marad, az íz változik
Annyiban a szokványos pesztóra hasonlít ez a koranyári verzió, hogy vibráló, élénkzöld színben pompázik a tányérban. Mivel nem főzzük teljesen szét, a spárga megőrzi pasztelbe hajló, szemet gyönyörködtető árnyalatát, így a krémünk nemcsak a gyomrot, de a szemet is gyönyörködteti.
A receptben minden olyan alapanyag megtalálható, ami a pesztót pesztóvá teszi (természetesen a friss bazsalikomot leszámítva).
A citrom savanyít, a sajt karaktert ad, az olívaolaj dúsít, a mandula pedig gazdagít – végül pedig összeáll az a tökéletes íz- és állagbeli harmónia, ami minden pesztót oly' különlegessé tesz.
Segít a főzővíz
A tökéletes és számunkra megfelelő állag elérésében egy plusz hozzávaló segíthet: ez pedig nem más, mint a zöldség főzőleve. Mielőtt leszűrnénk, tegyünk félre egy csészényit a vízből, majd a krémesítés során adagoljuk a pesztóhoz, ha hígítani szeretnénk rajta.
Készítsünk krémes zöldspárgapesztót!
Hozzávalók: 1 csomag zöldspárga, 1 gerezd fokhagyma, 50 g parmezán sajt, 50 g mandulapehely, 1 fél citromból nyert citromlé, 1.5 dl olívaolaj
Forraljunk fel egy nagy fazék, enyhén sós vizet. Adjuk hozzá a spárgát, és főzzük 4-6 percig, amíg megpuhul. Csepegtessük le és tegyünk félre nagyjából 1 csésze főzőfolyadékot. Hűtsük le a spárgát jeges vízben 5 percig. Vágjuk durvára.
Tegyük a spárgát, a fokhagymát, a parmezánt, a szeletelt mandulát, a citromlevet és az olívaolajat egy konyhai robotgépbe, és addig dolgozzuk össze, amíg jól, krémesre keveredik, de nem lesz püré állagú. Ha szükséges, adjunk hozzá 1-2 evőkanál főzőfolyadékot, hogy fellazítsa. Azonnal tálaljuk, vagy tálalásig fedett edényben (például csatos üvegben) tároljuk a hűtőben.
A krémes zöldspárgapesztó receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szívesen elkészítené!
Recept és fotók: Hering András
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több recept Hering Andrástól: