Az új kedvenc pesztód nem bazsalikomból készül...de akkor miből?

Ha eddig csak egy síkon gondoltunk a pesztóra (mégpedig a klasszikus, bazsalikomos síkon), akkor épp ideje átértelmeznünk a karakteres krémmel ápolt kapcsolatunkat. Ugyanis megannyi más alapanyagból is készülhet...így nyár elején például spárgából.

A spárgaszezon a végét járja, és ha rajongói vagyunk a különleges tavaszi zöldségnek, az elmúlt heteket valószínűleg mindenféle spárgás ínyencségek elkészítésével töltöttük. A most következő recept két dologra is alkalmas: egyrészt szimpla, mégis nagyszerű lezárást adhatunk vele az idei szezonnak, másrészt akár meg is őrizhetjük segítségével az imádott alapanyag zsenge zamatát. Készüljön zöldspárgapesztó a konyhában, íme a 15 perces recept!

A zöldspárgapesztó receptjéért kattints a képre!

A szín marad, az íz változik

Annyiban a szokványos pesztóra hasonlít ez a koranyári verzió, hogy vibráló, élénkzöld színben pompázik a tányérban. Mivel nem főzzük teljesen szét, a spárga megőrzi pasztelbe hajló, szemet gyönyörködtető árnyalatát, így a krémünk nemcsak a gyomrot, de a szemet is gyönyörködteti.

A receptben minden olyan alapanyag megtalálható, ami a pesztót pesztóvá teszi (természetesen a friss bazsalikomot leszámítva).

A citrom savanyít, a sajt karaktert ad, az olívaolaj dúsít, a mandula pedig gazdagít – végül pedig összeáll az a tökéletes íz- és állagbeli harmónia, ami minden pesztót oly' különlegessé tesz.

Segít a főzővíz

A tökéletes és számunkra megfelelő állag elérésében egy plusz hozzávaló segíthet: ez pedig nem más, mint a zöldség főzőleve. Mielőtt leszűrnénk, tegyünk félre egy csészényit a vízből, majd a krémesítés során adagoljuk a pesztóhoz, ha hígítani szeretnénk rajta.

A zöldspárgapesztó receptjéért kattints a képre!

Készítsünk krémes zöldspárgapesztót!

Hozzávalók: 1 csomag zöldspárga, 1 gerezd fokhagyma, 50 g parmezán sajt, 50 g mandulapehely, 1 fél citromból nyert citromlé, 1.5 dl olívaolaj

Forraljunk fel egy nagy fazék, enyhén sós vizet. Adjuk hozzá a spárgát, és főzzük 4-6 percig, amíg megpuhul. Csepegtessük le és tegyünk félre nagyjából 1 csésze főzőfolyadékot. Hűtsük le a spárgát jeges vízben 5 percig. Vágjuk durvára.

Tegyük a spárgát, a fokhagymát, a parmezánt, a szeletelt mandulát, a citromlevet és az olívaolajat egy konyhai robotgépbe, és addig dolgozzuk össze, amíg jól, krémesre keveredik, de nem lesz püré állagú. Ha szükséges, adjunk hozzá 1-2 evőkanál főzőfolyadékot, hogy fellazítsa. Azonnal tálaljuk, vagy tálalásig fedett edényben (például csatos üvegben) tároljuk a hűtőben.

A zöldspárgapesztó receptjéért kattints a képre!

A krémes zöldspárgapesztó receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szívesen elkészítené!

A zöldspárgapesztó receptjéért kattints a képre!

Recept és fotók: Hering András

A zöldspárgapesztó receptjéért kattints a képre!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több recept Hering Andrástól:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...