A zöldségpörkölt egyesek szerint szentségtörés, holmi utánzat, szomorú ragu, ami a magyaros klasszikus szerepét akarja magára venni, de hús nélkül valahogy mégsem képes rá. Én mindenkinek meghagyom a maga véleményét, azonban húsmentesen étkezőként és alkotóként kénytelen vagyok megvédeni a zöldségpörkölteket… legalábbis némelyiket. Ugyanis nem mindegyik érdemel figyelmet: vannak olyan alapanyagok, amelyek egyszerűen nem működnek pörköltként. Válasszuk el most a két tábort – nézzük meg együtt a sikereket és kudarcokat.
Nézd meg galériánkban az alkalmas és kevésbé alkalmas zöldségpörkölt-alapokat!
5 zöldség, amiből érdemes pörköltet főzni és 5, amiből nem
Zöldborsó, csicseriborsó
Talán a leginkább közkedvelt vegetáriánus pörkölt az apró borsószemekből főzött verzió: érthető is, hiszen a roppanós, kellemesen édeskés szemek kiválóan harmonizálnak a pörköltalap paprikás-fűszeres ízeivel. Ha egy fokkal semleges ízvilágot és krémesebb állagot szeretnénk, készíthetjük a ragut csicserivel is.
Brokkoli
Annak ellenére, hogy úgy gondolhatunk néha a brokkolira, mint a karfiol zöld színű rokonára, a két zöldség mégis eltér pár dologban. Míg a karfiol alapíze könnyebben formálható, alakítható, párosítható különböző fűszerekkel, addig a brokkoli nem ilyen simulékony: a paprikás ízesítésnél például sokkal jobban áll neki valami lágyabb, gyengédebb körítés.
Cukkini
Még szép, hogy az egyik legsokszínűbben felhasználható nyári zöldség egy pörköltben is felhasználható. Gyorsan megfő, könnyedén átpuhul, mégsem esik teljesen szét – persze csak akkor, ha nem vágjuk túlságosan apró darabokra (maradjunk a félholdaknál vagy negyedeknél, nagyjából ujjnyi vastagságban).
Padlizsán
Nehéz a padlizsánnal bánni: vagy túl olajos, vagy túl vizes lesz, esetleg kiszárad és szivacsos marad. Éppen ezért alaposan meg kell válogatnunk, milyen receptekbe tesszük. A pörköltet például egészen nyugodtan húzzuk ki erről a listáról, sokkal jobban járunk, ha a paprikás alap helyett indiai vagy mediterrán ételbe pakoljuk a mélylila zöldséget.
Tök
Szintén hanyagoljuk a nyáron mindenhol felbukkanó főzőtököt: kerüljön csak lecsóba vagy főzelékbe, a pörköltekhez túl vizes, túl sok levet enged magából, ami gátolná a kellően sűrű szaft kialakulását. Ráadásul a zöldség húsa is teljesen pépesre főne a folyamat során, texturális űrt hagyva maga mögött.
Patisszon
Ha mégis valamilyen tökfélét szeretnénk pörköltesíteni, vegyünk egy szép nagy patisszont. De mitől lesz más ez, mint a tökös verzió? Nos, a patisszon egy fokkal húsosabb, nem esik annyira szét párolás, főzés közben, az alakját is jobban tartja. Egy igazán különleges, nyári zöldségpörkölt születhet a közreműködésével.
Zöldségpörkölt-receptek, amiket 100% érdemes kipróbálni:
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több húsmentes tartalom vár: